Aki a suliban menő volt, felnőve lúzer lesz

Forrás: Thinkstock -
gimnázium iskola sikertelenség sikerek népszerűség felnőtt lányok gimi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azokat a gyerekeket, akik iskolás korukban kifejezetten menőnek számítottak, felnőtt korukban utoléri a sorsuk, és általában kimondottan népszerűtlenek lesznek. A friss amerikai kutatás, amely a Child Development című lapban jelent meg, 184 fiatal beszámolói alapján jutott erre a következtetésre, egy tízéves vizsgálati periódus alatt.
Forrás: Thinkstock

Az iskola legmenőbb pasijai és csajai, akikre felnéznek a kortársaik, később nagyobb valószínűséggel nyúlnak alkoholhoz és drogokhoz, és a bűncselekménybe is gyakrabban keverednek szelídebb, unalmasabb társaiknál. Ugyanez vonatkozik a meggondolatlan szexuális életre, a nemi betegségekkel és a nem kívánt terhességgel együtt.

Marcsi, 33 éves (könyvelő)

A középiskolában volt a párhuzamos osztályunkban egy lány, aki végig osztályelső volt, de az a típus, akinek olyan esze volt, mint a szivacs. Nem tanult a dolgozatokra, mégis mindig kiválóan teljesített, neki elég volt bőven, amit az órán hallott. Irigyeltük érte, de nagyon, ő volt az, akiből bármi lehetett volna. Persze jelentkezett egyetemre, fel is vették, ott viszont már lazább a dolog: ha nem jársz be 1-1 előadásra, nincs gond, de a zh-ra tanulni kell. Na ehhez neki nem volt kedve, inkább bulizott, és félévente kitalálta, hogy ez nem a megfelelő iskola számára. Egyszerűen hiába volt jó esze, a szorgalom nem volt meg, így nagyjából 5 OKJ-s képzés, főiskola és egyetem elkezdése után most még önmagát keresi - immár 33 évesen is. Eltartják, néha vannak alkalmi munkái, pincérkedés, meg ilyenek, de alapvetően nem tud semmit felmutatni. Nagyon sajnálom, mert ha valaki, ő tényleg nagyon jó eszű csaj volt, egyszerűen csak kitartása nem volt semmihez.

Azok a tinik, akiket menőnek tartottak a társaik 13 évesen, 22 éves korukra a kortársaik szerint egyáltalán nem számítanak kompetensnek és irigylésre méltónak. "Úgy tűnik, hogy ami népszerűséget hoz tizenhárom évesen, az kimondottan hátrányt jelent felnőttként. A lázadás, a vakmerőség, a kísérletező kedv, a vadság, a tekintély elvetése mind olyan személyiségjegy, amire a kamaszok felnéznek, de 22 éves kor körül már több hátránnyal jár, mint haszonnal" – mondja a kutatást vezető Joseph P. Allen, a University of Virginia pszichológiaprofesszora.

Kata, 30 éves (szerkesztő-riporter)

Én a gimnáziumban sajnos egyáltalán nem tartoztam a menő csajok közé. Akkor legalábbis sajnáltam, ma már csak nevetek magamon. A menő csajokkal, azzal a nagyjából 5-6 lánnyal akart mindenki járni, minden héten új, divatosabbnál divatosabb kollekciókban vonultak be a suliba, és mindenki mást, aki nem volt olyan, mint ők, kinevettek, kibeszéltek. Mint egy tipikus amerikai tinifilmben. Nos, ezek a lányok mára sehol sincsenek. Bár a gimiben ők voltak a szupersztárok, az érettségi után már nem sokra mentek a hírnevükkel, bandájukból összesen ketten végeztek el valamilyen főiskolát, ahova egyáltalán be tudtak kerülni. Ha jól tudom, még ma is mindannyian abban a kisvárosban élnek, és ott tengetik valamiből az életüket, ahol anno gimibe jártunk.

Forrás: Thinkstock

A szakember szerint komoly problémát jelent, hogy a népszerű tinisorozatok idealizálják a problémás, de népszerű fiatalokat, ezért sok kamasz ezekre a karakterekre tekint elsősorban példaképként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.