Az afrikai anyák számára van, ami a halálnál is rosszabb

szülés anya szegénység Etiópia Afrika gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Afrika egyes részein még mindig óriási a különbség, hogy valaki városban vagy vidéken él-e. Addis Ababában és Etiópia többi nagyvárosában például sokaknak van wifihozzáférése, kávézókba járnak, és divatosan öltözködnek, míg az ország egyes vidéki részein az áramot és a folyóvizet is nélkülöznie kell a lakosságnak, és egészségügyi ellátásra is csak mérföldekkel odébb van lehetősége az ott élőknek.

A szülés egy nő életében az egyik legmeghatározóbb élmény, így van ez az afrikai anyák esetében is, ám ezen asszonyok közül csak kevesen vannak, akik ehhez orvosi segítséget vesznek igénybe. Van, akinek nincs rá lehetősége, van, aki szívesebben szül otthon, és van, akinek meg sem kérdezik a véleményét minderről. Ezeknek a szüléseknek van azonban egy igen gyakori és nagyon kellemetlen mellékhatása, az úgynevezett sipoly kialakulása.

Forrás: opfistula.org

A hely, ahol a gyerekek 5 évig élnek

Az afrikai Csádban minden hetedik gyerek ötéves kora előtt meghal. Hogy mi ennek az oka, ennek jártunk utána - Pep Bonet megdöbbentő fotósorozata és kisfilmje segítségével pedig meg is mutatjuk.

Leginkább a több napon át tartó vajúdások során fordulhat elő, hogy a születendő gyermek feje által kifejtett nyomás elzárja a véráramlás útját, ami a szövetek elhalását okozza. A hüvely és a hólyag vagy a végbél között egy lyuk – azaz egy sipoly – képződik, amiből azután folyamatosan szivárog a vizelet vagy a széklet.

Az esetek többségében a szülést nem éli túl az újszülött,

az anya pedig ilyenkor sokszor jobban jár, ha maga is belehal a szülésbe,

ha ugyanis túléli, mind a családja, mind a közössége magára hagyja. Többnyire a férj sem marad ezután felesége mellett, egyrészt, mert gyermeket már nem fog tudni szülni számára, másrészt a sipoly miatt igen kellemetlen szagot áraszt a szerencsétlenül járt nő.

Afrikában nők milliói élnek sipollyal a testükön, miközben a szülés közben kialakuló sipoly egyszerű módon megelőzhető lehetne.

A Fistula Center nevű szervezet az egyike azoknak, akik segíteni próbálnak ezeken a nőkön, és szükség esetén számos műtéttel helyreállítják a testüket, illetve betanítanak számukra olyan könnyen elsajátítható munkákat – például szövés vagy gyöngyfűzés -, amellyel később pénzt is tudnak keresni.
Forrás: opfistula.org

Ezeknek a sanyarú sorsú nőknek a fizikai fájdalmuk mellett jóval nagyobbak a lelki kínjaik, amit egyfelől a testük feletti szégyen miatt éreznek, másfelől pedig amiatt, hogy az összes szerettüket elveszítették. Számukra mindennél többet jelent, hogy a segítő szervezetek munkatársai emberként néznek rájuk, nem vetik meg őket, nem fordulnak el tőlük, hanem szeretettel, megértéssel közelednek feléjük.

Amíg a násznép el nem választ http://www.life.hu/csalad/20150907-amig-a-nasznep-el-nem-valaszt-7-ev-jegyesseg-a-hazassag-utan-a-ferj-lelepett-egy-munkatarsaval.htmlA ma 29 éves, Angliában élő Michelle Young hét évvel ezelőtt első látásra beleszeretett Alanbe, és hétévnyi jegyesség után, az esküvőn úgy érezte, hogy ő a legboldogabb nő a világon. Arra azonban legrosszabb rémálmaiban sem gondolt, hogy mindössze három hónap elteltével újdonsült férje le fog lépni a násznép egyik tagjával.CsaládThinkstockKigyúrt férj a boldog házasság titkahttp://www.life.hu/csalad/20150906-kigyurt-ferj-a-boldog-hazassag-titka.htmlA boldog házasság titka lehet, ha a férj edzett. Az aktív férfiak felesége ugyanis kisebb eséllyel szenved depresszióban – derül ki egy friss kutatásból.Család--Tizenéves menyasszonyok tragédiájahttp://www.life.hu/csalad/20150903-tizeneves-indiai-kislanyokat-kenyszeritenek-hazassagra.htmlMíg az esküvő a legtöbb nő számára az élete legboldogabb napja, a 15 éves Nasoin Akther aligha érezhette magát szomorúbban, mint akkor, amikor akarata ellenére kényszerítették hozzá egy 32 éves férfihoz.Család--Miből lesz a cserebogár? - Íme, a jövő legcukibb sztárpárjai 2. részhttp://www.life.hu/csalad/20150831-hires-sztarbabak-akik-felnott-korukban-alomparok-lennenek-2-resz.htmlMiből lesz a cserebogár? sorozatunk folytatódik! Azt már korábbi cikkünkben megállapítottuk, hogy a kicsi György hercegnek a bájos Harper Beckhammel, valamint, hogy a sármőr Majoros Mariánnak Berki Krisztián szeme fényével, Natasa Zselykével kellene egyszer majd álompárt alkotniuk. Listánknak azonban még koránt sincs vége, jöjjenek hát a következő adag celebgyerekpárok!Család--Te élsz, vagy csak létezel? - Kövesd a világ legbefolyásosabb asszonyainak tanácsaithttp://www.life.hu/csalad/20150813-befolyasos-nok-gondolatai-az-eletrol-es-a-munkarol.htmlMinden reggel 6-kor kelsz, este 6-ig az irodában robotolsz. Monoton napok egymás után, kell a pénz, nem lehet lazsálni, a mókuskerék magába szippantott. A munka fontos, dolgozni kell, ám néha-néha mégis érdemes kicsit megállni és elgondolkozni az élet valódi értelmén.CsaládThinkstockBecsöngettek! Te felkészítetted már gyerkőcödet az első osztályra?http://www.life.hu/csalad/20150819-igy-keszitsd-fel-a-gyereket-a-sulira-hogy-lelkesen-varja.htmlMíg az óvodában a mindennapok csupa mókával és kacagással teltek, addig az általános iskolában a lurkók belecsöppenek a szigorúbban vett tanulás világába. Nagy változás ez a legkisebbeknek, amire még az is rátesz egy lapáttal, hogy az új feladatokat egy teljesen új élethelyzetben, új közösségben kell megszokniuk. Izgalmas, de kissé félelmetes időszak ez gyermeknek és szülőnek egyaránt - egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetsz azért, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.