Meditálás házimunka közben? Sima ügy!

Forrás: Thinkstock -
háziasszony mosogatás porszívó meditálás házimunka munkavégzés tudatosság jógi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már úgyis mosogatsz, miért ne meditálnál közben, és lennél tudatos abban, amit éppen végzel. Nem mindig lótuszülésben jön el a végső nyugalom, aktívan is lehetsz jógi!
Forrás: Thinkstock

„A háztartás az önismeret nagy iskolája: segít tudatosítani készségeidet, tűrő- és állóképességedet és a legfontosabbat: az indítékaidat. Miért is csinálom én azt, úgy és akkor? A tudatos munkavégzés segít felismerni az elvárásaidat, a megfelelési kényszeredet, a családi és közösségi hagyományaidat és a saját, egyéni utadat. Könnyebben veszed észre a ragaszkodásodat, ami beszűkíti a lehetőségeidet, könnyebben fogadod el a dolgok változását" – magyarázza Basa Ágnes.

A hétköznapok békéje

„A meditációban kiderül a dolgok igazi természete: minden érzékelt dolognak átmeneti/elmúló jellege van. Csak folyamat létezik, keletkezés, csúcspont és elmúlás. Ezt a racionális agyunkkal tudjuk, de a belátás, a saját élményű tapasztalat másféle hozzáállást eredményez. Ha elkészülök valamivel, tudom, hogy az átmeneti jellegű, nem dühöngök azon, hogy holnap már nem látszik, de megtanítom a gyereket, hogy vigyázzon a rendre, tisztaságra. Amikor elkezdtem meditálni, újfajta értelmet nyert a belátás. Itt olyan dolgokra gondolok, mint az elfogadás, ami nem egyenlő a beletörődéssel. Könnyebben veszem, ha például nem kedvezően alakulnak a dolgok" - mondta Dobos Andrea Beáta.
Forrás: Thinkstock

Így meditálj mosogatás közben!

Technika: Figyeld meg a körkörös és párhuzamos mozdulataidat, kívül-belül követve az edények formáját. Mely izmok dolgoznak? Belemerevedtél-e egyetlen tartásba, vagy toporogsz közben? Amikor jön az öblítés, figyeld meg a folyó víz csobogását, és tekintsd építkezésnek az edények szárítón való elhelyezését. Figyeld meg, a tevékenység közben van-e fájdalom? Hol fáj, mennyire, milyen az állaga, sűrűsége, színe...? És már meditálsz is!

Tapasztalat: Megfigyeled az anyagok és a felületek átalakulását az idő függvényében. Megéled a bőr és a víz intenzív érintkezését, a bőr változását, ahogy puhul.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, és az összes házimunkába való elmélyülést tanulmányozni, akkor Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta: "Buddha a porszívóban" című könyvét ajánljuk, amelyhez CD-melléklet is tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.