Az erőszakra nincs mentség! - Konferencia a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin -
családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak NANE2015 konferencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén december 2-án rendezték meg a NANE és a PATENT Egyesület nők elleni erőszakkal szembeni fellépés eszközeiről szóló szakmai konferenciát, ahol a hazai és nemzetközi fejleményeket, új módszereket és kutatási eredményeket mutatták be.

Az idei konferenciát Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, valamint Arild Moberg Sande, a Norvég Királyi Nagykövetség képviseletvezető-helyettese nyitotta meg. Colleen Bell elmondta, hogy világszerte minden harmadik nőt ért testi, szexuális vagy más fajta erőszak élete során, valamint az Egyesült Államokban a párkapcsolati erőszak elkövetőinek 95%-a férfi.

Forrás: Thinkstock

A konferencia egyik kiemelt eleme a NANE – jelenleg is folyó – kényszerkapcsolattartást elemző kutatásának bemutatása volt. Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy miután a bántalmazott fél kilép a párkapcsolatból,

a hatóságok sokszor a közös gyereken keresztül továbbra is lehetőséget teremtenek a bántalmazónak, hogy fenntartsa a kapcsolati erőszakot.

Mindez természetesen a gyerekeket is károsan érinti.

"Az áldozat továbbra is ki van téve az erőszakos volt partnere támadásainak, aki a gyereket eszközként használja a további bántalmazáshoz" - magyarázta Galántai Júlia a kutatásban résztvevő szociológus. Ahhoz, hogy egy bántalmazó kapcsolatból ki tudjon lépni a bántalmazott szülő, elengedhetetlen, hogy az ellátórendszer azonnal felismerje, és kellő súllyal kezelje a családon belüli erőszakot. "Eddig főként külföldi szakirodalma van ennek a témának. Szeretnénk egy magyar felmérést készíteni, rávilágítani a tipikus elemekre, hogy azokra megoldási lehetőségeket vázolhassunk fel" – emelte ki Ligeti Anna Sára szociológus, a kutatás kvantitatív részének vezetője.

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

A kutatás jelenleg is zajlik, a NANE minden érintett jelentkezését örömmel fogadja decemberben a kutatás e-mail címén: kutatas@nane.hu

A családon belüli erőszak nem magánügy

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.
A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.
A Szexuális Erőszak Segélyvonal a +36-40-630-006-os kék számon hívható (helyi tarifával), hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig. További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!
További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.