Így ünnepli a hanukát Mark Zuckerberg magyar pulija - De mit takar pontosan ez az ünnep?

Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg -
december zsidó Beast ünnep Hanuka Mark Zuckerberg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik legismertebb magyar lénye jelenleg kétségkívül Mark Zuckerberg Beast (Vadállat) nevezetű übercuki, fehér pulija. Beast 2010 januárjában, az Egyesült Államokban jött a világra, de szüleit anno Magyarországról hozták. 

Zuckerbergék imádott szőrgombóca embereket megszégyenítő módon használja a Facebook csatornáját: megcsodálhattuk, hogyan ünnepli a szülinapját, hogyan kíséri el gazdáját a munkahelyére, és most azt is megtudtuk, hogy a hanukát is együtt ünnepelte a családdal.

Mark Zuckerbeg és pulija, Beast Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

A fotó alatt Mark Zuckerberg "kis családja" és Beast nevében kívánt boldog hanukát mindenkinek, a kutyus pedig ez alkalomból ünnepi öltözéket is öltött magára. A reakció nem maradt el: Zuckerberg követői elolvadtak a rasztás cukiságbombától.

De mit is ünnepelnek pontosan hanuka alatt?

A hanuka a zsidóknál a fény ünnepe, ami idén december 6-án naplementétől tart nyolc napon át. A zsidó naptárban mindez idén az 5776. esztendő Kiszlév hava 25-étől Tevet hava 2-áig tartó időszak.

Hanuka alkalmából a jeruzsálemi második templom újra felszentelésének állítanak emléket, amire a Krisztus előtti második században került sor. A makkabeusok ekkor lázadtak fel az elnyomó görög uralkodók ellen, amire a zsidók úgy emlékeznek, hogy a kilencágú menórán minden este meggyújtanak egy gyertyát.

A görögök Antiokhosz uralkodása alatt korlátozó intézkedéseket vezettek be Júdeában, és nem engedték a zsidóknak gyakorolni a vallásukat, ezért egy kis csoport Mákábi vezetésével lázadást szított. A maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott, megtisztították a szentélyt, és újból felavatták azt, ennek emlékére nevezik az ünnepet hanukának,

ami héberül felszentelést jelent.

Miután a makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a gyertyatartó gyertyáit, ám csodával határos módon az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Menóra Forrás: Thinkstock

Ennek emlékére a zsidók hanuka első napjától fogva minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A menórán egy kilencedik, úgynevezett segítő gyertya is található, ezzel gyújtják meg az összes többi gyertyát. A menórát olyan helyre helyezik a családok, ahol sokan látják, hogy így hirdessék az isteni csodát.

Manapság hanuka alkalmából bevett dolog az ajándékozás is, ezért a zsidó gyerekek különösen kedvelik ezt az ünnepet. Hagyományosan ilyenkor krumplis palacsintát és fánkot esznek, és egy négyoldalú, csúcsos aljú pörgettyűvel, az úgynevezett dreidellel játszanak, aminek négy oldalán négy héber betű található: a nun, a gimmel, a hey és a shin. Ez a négy betű egy héber mondat négy szavának kezdőbetűje, mely annyit jelent: „Nagy csoda történt ott".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.