Roberto konyhája: Sáfrányos szűzérmeleves

2016.01.10. 17:25

Nincs is szebb látvány, mint mikor a meleg szobából nézzük, ahogyan nagy pelyhekben hull a hó a tájra. Rég nem láttam már ilyet, éppen ezért örültem annyira a múlt heti havazásnak, és rögtön meg is ragadtam a pillanatot, hogy egy egyszerű, mégis különleges és lélekmelengető levest találjak ki a zimankós téli estékre. 

Selymes ízhatásra gondoltam, finom porhanyós hússal, aminek az ízét áthatja a fokhagymából felszabaduló illóolaj. Egy kevés zöldséget és krumplit raktam még bele a tartalmasságért, az intenzitás összhangjáért pedig zellerszárat. Sáfránnyal koronáztam az ízét, és tejszínnel dúsítottam, hogy feledhetetlen élmény legyen minden kanál leves. 

Forrás: Roberto konyhája

Hozzávalók 6 főre:

  • 50 dkg szűzérme
  • 2 szál zellerszár
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 20 dkg burgonya
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak sáfrány
  • 1 evőkanál mustár
Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Ez egy tejszínes raguleves gazdag ízharmóniával, és minden zöldséget egyforma méretűre vágunk hozzá. 

Hámozzuk, majd mossuk meg a zöldséget, és a szűzérméről vágjuk le a hártyát. Egyszerűen, a kés hegyével szúrjunk a hártyás rész alá, és óvatosan vágjuk le a húsról. Amikor ezzel megvagyunk, a zöldséget és a húst daraboljuk 1×1 cm-es kockákra. 

Roberto konyhája
Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto ezentúl rendszeresen megosztja velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Zúzzuk össze a fokhagymát, és rakjuk a babérlevéllel a fazékban lévő hideg olajba. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Amikor a fokhagyma már pirul, és az olaj forró, tegyük bele a húst, állítsuk maximumra a lángot, és hirtelen süssük 2 percig. Tegyük bele a mustárt, és keverjük meg alaposan. Jöhetnek a zöldségek és a sáfrány. 

Szép kis kavalkád kerekedik majd a fazékban. 4-5 percig folyamatosan kevergetjük és felöntjük, de csak annyi vízzel, amennyi háromujjnyival ellepi. 

Folyamatosan kevergetve főzzük lassú tűzön, kóstoljuk, majd ízesítsük sóval és borssal. Amikor minden megpuhult, húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük meg alaposan, és tálaljuk forrón! 

Címkék:
  • havi
  • heti
  • napi

Ezt olvastad már?
10 / 0