A világ legsikeresebb asszonyai: Yao Chen

Kína nők siker színész befolyás Forbes a világ legsikeresebb asszonyai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogy mi kell ahhoz, hogy egy nő sikeresnek, befolyásosnak mondhassa magát, és hogy a világ is ezt gondolja róla? Sorozatunk következő szereplője amellett, hogy Kína egyik legfelkapottabb színésznője, több mint 77 millió internetes követővel büszkélkedhet, sőt,ő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának első kínai, jótékonysági nagykövete.

A 36 éves Yao Chen vagy ahogy nevezik, a kínai Angelina Jolie,

a Forbes 100 legbefolyásosabb nőt rangsoroló listáján a megtisztelő 82. helyet érte el.

Yao Chen Forrás: AFP

Yao Chen 1979-ben született Kínában, egy középosztálybeli család gyermekeként. A gimnázium után először a Pekingi Táncművészeti Főiskolán tanult kínai népi táncot, majd a Pekingi Filmakadémián diplomázott. Színésznőként egy 2005-ös televíziós produkcióban debütált, ami után egész Kína megismerte a nevét. Mára - bár még csak 36 éves - az ország egyik legfelkapottabb színésznője lett, népszerűségét - és a Forbes-listán való szereplést - azonban nem csak ennek köszönheti.

Natalja Vodianova, Serena Williams és többek között Yoko Ono mellett Yao is helyet kapott a 2016-os Pirelli-naptárban. Az idei évhez Annie Leibovitz úgy választott fotóalanyokat, hogy elsősorban az életben eddig elért teljesítményük számított.
Yao Chen és Annie Leibovitz a 2016-os Pirelli-naptár készítése közben (bal oldal). Yao a 2016-os Pirelli-naptárban (jobb oldal). Forrás: Instagram/Yao Chen, Annie Leibovitz for Pirelli

Valójában nem színészi kvalitásai miatt nevezik a kínai Angelina Jolie-nak, ezt a bókot sokkal inkább humanitáriusi munkájának, társadalmi szerepvállalásának köszönheti. Yao Chen 2011-ben meglátogatott egy Észak-Thaiföldön található menekülttábort, tapasztalatairól, a menekültek helyzetéről és a világban zajló eseményekről pedig bátor és őszinte beszámolót írt blogjára - ennek a bejegyzésnek is köszönheti, hogy követőinek száma drámaian megugrott.

Mára blogját majd 78 millióan olvassák,

írásaiban pedig Yao rendszeresen foglalkozik komolyabb hangvételű témákkal is, például a kínai szmoghelyzettel, élelmiszer-szennyezési problémákkal, a kormányzati cenzúrával.

Forrás: Instagram/Yao Chen

2013-ban Yao volt az első kínai, akit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövetévé neveztek ki, azzal a céllal, hogy segítse a menekültekkel kapcsolatos ügyek megismertetését a világ kínaiul beszélő lakosaival is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.