A hét nagyon lazán indulhat, ha egy ilyen könnyed étellel leped meg magad a hétvégi dőzsölés után. Kicsit megidézi majd a nyári grillpartikat, és ha van kedved, egy szelet mustáros tarját is süthetsz mellé.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 csomag egész mozzarella
- 6 bazsalikomlevél
- 5 kanál olívaolaj és még ami szükséges
- 10 szem koktélparadicsom
- 1 sárga húsú kaliforniai paprika négyfelé vágva
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál méz
- só és bors

A padlizsánt mossuk meg alaposan, és mindkét végét vágjuk le. Vágjuk fel 2 cm vastag szeletekre. Ezt követően vágjunk a szeleteken zsebet: használjunk egy kis pengéjű kést, amit szúrjunk be a padlizsánszelet bőrös oldalán teljesen a szelet végéig, majd félkörívben félbevágva kialakítjuk a zsebet. A mozzarellát szeleteljük a padlizsánszeleteknek megfelelő mennyiségűre, és sózzuk meg a szeleteket.
Rakjunk egy mozzarellaszeletet és egy bazsalikomlevelet a padlizsánon nyitott zsebbe, majd forrósítsuk fel az olajat, és mind két oldalát süssük egyenként 4-5 percig. A megsült padlizsántáskákat tálaljuk tányérra.

A serpenyőt kevés olajjal melegítsük újra forróra, rakjuk bele a paprikát és a koktélparadicsomot. Pirítsuk 2 percig, majd locsoljuk meg balzsamecettel és a mézzel. Rázzuk össze, és el is készült. Tálaljuk a padlizsán mellé.
Készíthetünk házilag pesztót, ha van a közelben piac, mert igazán szép bazsalikomot ott lehet venni, és nem drága. A fenyőmagot is kimérve vehetjük, annyi dekát, amennyit akarunk!
Hozzávalók a pesztóhoz:
- 10 dkg bazsalikom
- 5 dkg fenyőmag
- 1 dl olívaolaj
- 2 tk reszelt parmezán
- ízlés szerint só és bors.
Rakjuk turmixgépbe a fenyőmagot az olívaolajjal, és lassú fokozaton turmixoljuk össze. Állítsuk le a turmixgépet, és megfelezve a bazsalikomcsomót két részletben turmixoljuk hozzá a parmezán sajttal együtt. Kellemesen sűrű lesz, és 1-2 órás hűtés után kenhetővé válik.