Nyílt levél egy asszonynak, aki nem tudja elfogadni, hogy a lánya nem akar gyereket

Forrás: Thinkstock -
családalapítás szülő család nyílt levél tudatosság gyerek gyermektelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába a társadalom nyomása, hiába a család és barátok rosszallása, vannak olyan nők és férfiak, akik nem szeretnének gyereket, soha semmilyen körülmények között. Mindenkinek megvan a saját élete, megvannak a saját döntései, amit illik elfogadni és respektálni. Az alábbi levél írója is azt szeretné elérni, hogy elhatározását a saját családja tiszteletben tartsa.

Olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük.

Levél anyámnak, aki képtelen elfogadni, hogy nem akarok gyereket...

Kedves Anya!

A férjemmel nem szeretnénk gyereket vállalni. Boldogok vagyunk úgy, ahogy élünk, és azt akarjuk, hogy minden így maradjon. Te ezzel nem értesz egyet, és ezt eléggé erőszakos módon adod a tudomásunkra.

Boldogan, gyerek nélkül Forrás: Thinkstock

Az, hogy valamiben nem értünk egyet, nem újdonság, hiszen egy csomó dologban eltér a véleményünk, amivel nincs is semmi baj.

A baj az, hogy nem tartod tiszteletben a döntésünket.

Én tökéletesen értem, hogy a te ellenállásod a mi döntésünkkel szemben jó szándékból fakad, csak azt kéne megértened, hogy ami szerinted jó nekünk, az nem biztos, hogy szerintünk is az.

Tudod jól, hogy sosem bírtam igazán a gyerekeket. Míg a többi kislány örömmel etette, öltöztette és kényeztette a műanyag babáit, engem más játékok érdekeltek. És ez később sem változott, később sem akartam vigyázni a szomszéd gyerekére, mert egyszerűen nem tudtam vele játszani, nem tudtam vele mit kezdeni.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Te folyton azt hangoztattad, hogy meglátom, egy napon arra ébredek, nekem is kell egy kisgyerek, ám az évek csak teltek, és a biológiai órám csak nem kezdett el sürgetni, ellentétben veled, aki képtelen vagy elfogadni, hogy a döntésünk oka egyszerűen az, hogy

egyáltalán nem vonz minket a gyereknevelés.

Sok pár inkább kutyát tart Forrás: Thinkstock

Legújabban azzal vádolsz, hogy azért nem akarok gyereket, mert így lázadok a társadalom, ja és persze az anyósom ellen... Elismerem, tényleg irritál az anyósom, de attól még nevetséges és ugyanakkor bántó is a feltételezésed.

A tudatos gyermektelenség árnyalatai

Vannak, akik nem szeretnének gyereket. Nincs meg bennük a vágy, hogy teherbe essenek, hogy szüljenek, hogy gyereket neveljenek. Vannak nők, akiknek a gyermekvállalás sosem volt kérdés, akik egyszerűen nem anyának születtek, akik más céllal, más feladattal érkeztek a földre. Megkérdeztünk öt, tudatosan gyermektelen életet választó nőt, meséljék él a saját történetüket. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Nem könnyen hoztuk meg a döntést, hogy nem szeretnénk gyereket vállalni. Órákon át gondolkodtam erről a kérdésről, számba vettem az előnyöket és hátrányokat, elképzeltem a jövőnket gyerekkel és gyerek nélkül is, és persze meghallgattam a barátaim tapasztalatait is. A válaszom azonban továbbra is az marad: köszönöm szépen, nem szeretnék gyereket.

Tudom, hogy ezt nem könnyű megértened, tudom, hogy nagyon szeretnél unokákat, és azt is sejtem, hogy főleg amiatt, hogy mi ennyire nem vagyunk egy hullámhosszon. Így akarod jóvátenni a hibát, amit azzal okoztál, hogy elhagytad apát egy másik férfiért, és így akarsz közelebb kerülni hozzám.

Gondolom, abban bízol, hogy az anyaság élménye összehozna minket, de te is tudod, hogy egy gyerek nem fog megjavítani egy elrontott kapcsolatot.

Forrás: Thinkstock

Amikor kicsi voltam, nagyszerű anya voltál, kedves, gondoskodó, türelmes. De a jó szülő azt is tudja, hogy egy ponton a gyermeke felnő, és akkor már joga van ahhoz, hogy saját maga hozzon döntéseket, még akkor is, ha az nem egyezik az ő véleményével. Csupán ennyit kérek tőled, hogy legyél jó szülő, és kezelj minket úgy, mint akik egyenlőek veled.

Nagyon szépen kérlek, ne forgasd a szemeidet, ne emeld fel a hangod, ne nézz szomorúan, ha találkozunk, és a szeretetedet inkább azzal mutasd ki felénk, hogy megpróbálod elfogadni és támogatni a döntésünket, ahelyett, hogy meg akarnád változtatni azt.

A lányod.

Nyílt levél egy nőhöz, aki megbámult egy fogyatékos fiúthttp://www.life.hu/csalad/20160217-nyilr-level-a-nonek-aki-megbamult-egy-serult-fiut.htmlBár már rég nem a középkorban élünk, a fejlett orvostudománynak hála, nagyon sok betegségnek ismerjük az okait, tüneteit, lefolyását és mégis: a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban még a 21. században is sok ember fejében középkori előítéletek és babonák élnek. Ha egy sérült ember az utcára merészkedik, sajnos gyakran érezheti magát egy képzeletbeli cirkusz porondjának kellős közepén. Család--Nyílt levél egy felnőtt fiúhoz, aki képtelen megállni a saját lábánhttp://www.life.hu/csalad/20160204-egy-elkeseredett-edesanya-nyilt-levele-felnott-fiahoz.htmlAz alábbiakban annak az elkeseredett édesanyának a levelét közöljük, akinek a felnőtt fia még harminc éves kora után is képtelen a saját lábán megállni, és boldogulni az életben. Család--Nyílt levél egy lázadó tinihezhttp://www.life.hu/csalad/20160126-egy-elkeseredett-edesanya-levele-13-eves-tini-lanyahoz.htmlA kamaszkor átvészelése minden szülőnek feladja a leckét. Ez az időszak olyan intenzív szellemi-érzelmi változásokkal jár, hogy néha a legtürelmesebb szülő is kevés ahhoz, hogy kezelni tudja önfejű gyerekének lázadásait. Az alábbi sorok írója egy elkeseredett édesanya, aki nyílt levélben szeretne üzenni 13 éves, kamaszodó lányának. Család--Nyílt levél egy apához, aki felvállalta, hogy meleghttp://www.life.hu/csalad/20151012-egy-lany-levele-a-meleg-apjahoz.htmlA társadalom nagy része a mai napig nem fogadja el a homoszexuálisok kapcsolatát, a téma tabunak számít. A családi elvárások hatására pedig sok meleg férfi nővel házasodik, családot alapít. Egyes adatok szerint ez a meleg férfiak legalább 80%-ára jellemző. Ezek a férfiak aztán tökéletes férjnek, édesapának tűnnek, egészen addig, amíg ki nem borul a bili, és a saját döntésük, vagy egy lebukás miatt fel nem vállalják valódi szexuális orientációjukat.CsaládThinkstockNyílt levél egy drogos fiúhozhttp://www.life.hu/csalad/20160106-egy-elkeseredett-edesanya-levele-a-drogos-fiahoz.htmlLegálisak, potom pénzért beszerezhetők, az összetevőket homály fedi, hatásuk kiszámíthatatlan. A dizájnerdrogok térhódítását eddig nem sikerült megállítani, használatuk a fiatalok körében egyre megdöbbentőbb méreteket ölt. CsaládThinkstockA világ legsikeresebb asszonyai: Rubint Rékahttp://www.life.hu/csalad/20160223-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai-sorozat-rubint-reka-fitneszedzso.htmlA világ legsikeresebb asszonyai sorozatunkban olyan hazai és külföldi nők életpályáit mutatjuk be, akiknek munkája, karitatív tevékenysége, vagy akár életmódja nagy hatással, befolyással bír az emberek mindennapjaira, és akik saját kitartásunknak, és elhivatottságuknak köszönhetik sikereiket. Sorozatunk következő részében a magyar fitneszlady, Rubint Réka munkásságát járjuk körbe. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.