A legfinomabb medvehagymás receptek egy helyen

ebéd Vacsora medvehagyma leves fasírt recept család pogácsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A melengető napsugarak mellett a medvehagymáért vagyunk leginkább hálásak márciusban. Tegye fel a kezét, aki nem szereti ezt az isteni növényt, amelyet talán a legtöbbféleképpen tudunk a konyhában felhasználni. Kezdődik a szezonja, íme, a Life.hu kipróbált, kedvenc és megunhatatlan receptjei.

Medvehagyma-krémleves, amitől új erőre kapsz

Hozzávalók 4 személy részére:
20 dkg medvehagyma
3 db póréhagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 közepes burgonya
1,5 liter zöldséges alaplé
1 evőkanál finomliszt
5 dkg vaj
só, bors ízlés szerint

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Mosd meg a medvehagymát és a póréhagymákat, majd vágd fel őket apróra. Egy kis olívaolajon párold meg őket. Add hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, a zúzott fokhagymát, és 2-3 percig párold fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Keverd el, és öntsd fel az alaplével. Addig főzd, amíg a felkockázott burgonya teljesen megpuhul, ezután egy botmixer segítségével turmixold össze a levest. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ha túl sűrű lesz, adhatsz hozzá kevés vizet, vagy akár tejszínt is.

A Life.hu tippje

Pirított baconnel, sajtos krutonnal az igazi!

Zabpelyhes-medvehagymás fasírtgolyók, egészséges változatban

Hozzávalók 4 személy részére:
60 dkg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
2 sárgarépa
8 evőkanál apró szemű zabpehely
2 tojás
4 gerezd zúzott fokhagyma
fél csomag apróra vágott medvehagyma
só, bors

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Mosd meg a sárgarépát, pucold meg, és a sajtreszelőn reszeld le. A medvehagymát vágd olyan apróra, amilyen apróra csak tudod, és add hozzá a reszelt sárgarépához. Keverd bele az összes többi hozzávalót, jól gyúrd át, és tedd félre az egészet 10 percre pihenni (erre azért van szükség, hogy összeérjenek az ízek, és hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel). Formázz apró golyókat, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez egy egészségesebb módja a fasírt sütésének, nem kell hozzá olaj, és ugyanolyan finom lesz. 180 fokra előmelegített sütőbe tedd, és kb. 20 perc elteltével fordítsd meg a golyócskákat. Ha mindkét oldaluk megpirult, kész is van ez az isteni csoda.

Medvehagymás pogácsa – a megunhatatlan nassolnivaló

Hozzávalók 4 személy részére:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
2 csokor medvehagyma
2 ek. olvasztott margarin (a tésztát megkenni)
só ízlés szerint

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Először futtasd fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Morzsold össze a margarint a liszttel, és dolgozd bele az összes hozzávalót (a felfuttatott élesztőt is) a medvehagyma kivételével. Nyújtsd ki az így kapott tésztát téglalap alakúra, és kend meg az olvasztott margarinnal. Vágd a lehető legapróbbra a medvehagymát, és szórd meg vele a tésztát jó vastagon. Tekerd fel az egészet, ahogyan a piskótatekercset is készíted, takard le egy konyharuhával és hagyd legalább 20 percig pihenni. Ezután ismét nyújtsd ki, ismét kend meg egy kis olvasztott margarinnal, majd szórj rá újra egy nagy adag apróra vágott medvehagymát. Takard le, és pihentesd újabb 10 percet. Nyújtsd ki a tésztát újra, pogácsaszaggatóval szaggass belőle kerek formákat, helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kend meg a tetejüket egy felvert egész tojással. 160 fokon addig süsd, amíg az aljuk és a tetejük pirulni kezd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.