A teljes abortusztilalom ellen tüntettek Lengyelországban

Forrás: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaminski -
tüntetés Lengyelország tilalom abortusz Varsó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Varsóban, valamint több lengyelországi városban is a magzat védelméről szóló törvény szigorítása, azaz a tervbe vett teljes abortusztilalom ellen tüntettek vasárnap, s a baloldali párt, a Razem (Együtt) szervezte tiltakozások a püspöki karnak az élet védelmében kiadott felhívására is reagálnak. 

A lengyel parlament alsóháza, a szejm varsói székhelye előtt a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, Krakkóban mintegy kétezren gyűltek össze, a tüntetők többek között az "Abortálni a kormányt" feliratú transzparenseket viszik, s egyházellenes jelszavakat is skandálnak.

Forrás: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaminski

Vasárnap a lengyelországi templomokban a szentmiséken a lengyel püspöki kar felhívását olvasták fel, mely az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva

a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza.

A tüntetők arra is reagálnak, hogy a lengyelországi életvédő egyesületek nemrégiben kidolgoztak egy törvényjavaslatot, mely teljességgel tiltaná a terhességmegszakítást, ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtaná. Beata Szydlo kormányfő csütörtökön közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Hasonló állásponton van Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.

Forrás: Thinkstock

A tervezet megszüntetné az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény azon előírásait, melyek szerint az abortuszabban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

Ha rosszkor jön a baba - Abortuszon átesett nők történetei

Bármelyik nő kerülhet olyan élethelyzetbe, mikor a terhességi teszt két kis csíkja láttán az öröm helyett mérhetetlen kétségbeesés önti el a szívét. A terhességmegszakítás a nők személyes döntése, de annak, aki ezt az utat választja, nemcsak a saját bűntudatával kell megküzdenie, hanem a társadalom gyakran elítélő, álságos hozzáállásával. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Azokban az esetekben, amikor az anya életmentő kezelésre szorulna, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbá is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek kockázatosak lennének a baba egészségére és életére nézve.

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek:

nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget.

Életvédők egy része azonban nem ért egyet a törvényjavaslat azon előírásával, mely büntetést feltételez a terhességmegszakításon túleső nők számára.

El sem hinnéd, mire neveli Károly herceg unokáját, a kis Györgyöthttp://www.life.hu/csalad/20160401-karoly-herceg-kerteszkedni-tanitja-unokajat-gyorgy-herceget.htmlA brit trón örököse igyekszik továbbadni szenvedélyét a 2 éves György hercegnek is. Család--Ben Affleck bebizonyította, hogy nem csak hétvégi apukahttp://www.life.hu/csalad/20160404-ben-affleck-szinesz-nem-csak-hetvegi-apuka.htmlA már elvált színész továbbra is igyekszik tevékenyen részt venni gyermekei életében. Család--Adele kiakadt Jamie Oliver beszólásán - Így vágott vissza a sztárséfnek http://www.life.hu/csalad/20160329-adele-enekesno-igy-reagalt-jamie-oliver-sztarsef-szoptatasrol-tett-megjegyzesere.htmlA brit énekesnő a szakács szoptatásról alkotott véleményét sérelmezte minden anyuka nevében egy nemrég adott koncertjén. Család--Dobrády Ákos: "Ha megszületik a közös gyerekünk, az lesz a legnagyobb boldogság"http://www.life.hu/csalad/20160324-dobrady-akos-enekes-es-iszak-eszter-musorvezeto-gyereket-tervez.htmlTúl a negyvenen már a magyar énekes is egyre jobban foglalkoztatja az apaság gondolata. CsaládOrigoSzeptembertől megszűnhet a házi feladat http://www.life.hu/csalad/20160323-retvari-bence-parlamenti-allamtitkar-szerint-megszunhet-a-hazi-feladat-szeptembertol.htmlRétvári Bence szerint azok a diákok, akik egész napos oktatásban részesülnek, mentesülhetnek az otthoni leckeírás alól. Család--Örökbe fogadna egy gyereket Végh Judit, a Jóban Rosszban sztárjahttp://www.life.hu/csalad/20160324-vegh-judit-a-joban-rosszban-szinesznoje-orokbe-fogadna-egy-gyereket.htmlA Jóban Rosszban Steiner doktornőjét saját bevallása szerint már régóta foglalkoztatja az örökbefogadás gondolata. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.