Újabb nyár, újabb tragédiák? Forró autóban hagyott gyerekek

Forrás: Dreamstime -
hőguta család Nyár tragédia forróság felelőtlenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben elmondjuk, de nem lehet elégszer. Mindenki azt gondolja, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen szereti a gyerekét, hiszen jó szülő. Mégis: minden nyáron újabb és újabb forró kocsiban hagyott gyerek híre járja be a médiát. 

Az alábbi tragikus történetekben szereplő szülők is szerették a gyermekeiket, nem tartották magukat rossz anyának, vagy apának, mégis megtörtént velük a felfoghatatlan. A figyelmetlenség, a megszokás, vagy egész egyszerűen a nemtörődömség könnyen vezethet egy gyerek halálához.

Hiába hagyod árnyékban az autót, mondván, hogy csak beugrasz egy fél órára a boltba, mégha odakint mindössze 26 fok is van, az autóban 20 perc alatt is könnyen alakulhat ki 43 fokos hőség. Ha pedig odakint valódi nyári kánikula tombol, a bezárt kocsi légterében kibírhatatlan magasságokba szökhet a hőmérő higanyszála.

Forrás: Dreamstime

Az Egyesült Államokban hetente legalább egy gyerek hal meg amiatt, mert édesanyja vagy édesapja felelőtlenül, felhúzott ablakokkal a tűző napon az autóban hagyja. A Kar4Kids jótékonysági szervezet egy kísérlettel próbálta meg felhívni az emberek figyelmét a veszélyre: 100 dollárt ajánlottak annak a felnőttnek, aki 10 percig kibírja egy autó hátsó ülésén, felhúzott ablakokkal, a kánikulában. A magabiztos jelentkezők közül - nem meglepő módon - senki nem bírta ki, a legtöbbjük a hetedik percben megnyomta a biztonság kedvéért beépített pánikgombot.

A videót látva szinte elképzelhetetlen, milyen kínokat kellett az alábbi gyerekeknek átélniük.

Amikor megtörténik a tragédia

Bryce Balfour története

A Balfour családnak egyetlen gyermeke volt, a 9 hónapos Bryce. 2007. március 30-án Balfourék napja szokásosan indult, egy kivétellel: a családnak aznap egy autóval kellett megoldaniuk a reggeli rutint, 29-én este ugyanis másik autójukat kölcsön adták egy rokonuknak. Míg eddig a férjnek, Jarrednek kellett a kocsijával munka előtt a kis Bryce-t elvinni a bébiszitterhez és feleségének, Lynnek, a saját autójával munkába menni, most mindent egy autóval kellett elintézni. A család úgy beszélte meg, hogy Lyn fogja elvinni férjét a munkába, utána kisfiúkat beadja a bébiszitterhez, végül pedig ő is indulhat dolgozni. Miután mindannyian elkészültek, el is indultak. Valamiért azonban ezen a reggelen a férj a babaülést nem az anyós-, hanem a vezetőülés mögé tette be.

Beleültették Bryce-t, aki, mivel nagyon nehezen aludt az éjszaka, ahogy elindult az autó, el is bóbiskolt. Lyn elvitte férjét a munkahelyére és indult is tovább a bébiszitter felé. Ám útközben megszólalt a telefonja, egy munkatársa kereste és egy sürgősen megoldásra váró feledatban kérte a segítségét.

Lyn belefeledkezett a telefonálásba, átkapcsolt az agya rutinüzemmódba és annál a bizonyos saroknál, a bébiszitter házánál, nem fordult le.

Hajtott egyenesen a munkahelye felé.

Bryce Balfour Forrás: nbc29.com

Ne csak a gyerekre, a háziállatodra is figyelj!

A házi kevdenced is a családod része, nem igaz? Akkor az ő életét miért kockáztatnád? Ha a nyári forróságban nem tudod bevinni magaddal a boltba, vagy ahova éppen igyekszel, akkor inkább magaddal se vidd! A "csak egy perc", míg kiugrasz valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezel vissza az autóhoz. A nagy melegtől a háziállatod agya és szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul.

Mikor megérkezett, ugrott is ki a kocsiból, siettett dolgozni, teljesen elfeledkezett a vezetőülés mögött alvó Bryce-ról. Lyn belemerült a munkába, azt sem vette észre, hogy dél körül Whitney, a bébiszitter próbálta telefonon elérni. Csak délután négykor nézte meg a nem fogadott hívását és vissza is hívta a lányt. Whitney afelől érdeklődött, hogy minden rendben van-e Bryce-szal. Lyn nem értette a kérdést, az járt a fejében, hogy a kisfiút szokás szerint a férjének kellett reggel elvinnie a bébiszitterhez. Ekkor Whitney térítette észhez, aki mondta neki, hogy ma ő lett volna a soros.

Lynt ebben a pillanatban leverte a víz, eszébe jutott, hogy reggel nem fordult le a sarkon, nem adta be kisfiát a bébiszitterhez, hanem otthagyta a kocsi hátsóülésn, a gyerekülésbe csatolva.

Forrás: Dreamstime

Lerohant a parkolóba, de már késő volt. Hiába hívta a 911-et, a kiérkező mentősök nem tudtak segíteni a kicsi Bryce-on.

Jasmine Mendieta és Nathan Mendieta története

Az ötéves Jasmine és a kétéves Nathan imádták egymást, minden rosszaságban benne voltak. 2008. augusztus 20-án nagy meleg volt, ezért édesanyjuk Stacey, Nathannal együtt lefeküdt kicsit aludni a hűs szobában. Stacey mély álomba merült, de Nathan valószínűleg nem volt olyan fáradt és felkelt anyukája mellől. Az anyuka a mai napig nem érti, hogy pontosan mi és miért történhetett. Elmondása szerint korábban a gyerek soha nem hagyták el a házat egyedül és soha még csak eszükbe sem jutott maguktól beszállni a család autójába.

Ezen a tragikus napon azonban a két gyerek bemászott a ház előtt parkoló autóba, és a nyomozók később azt állapították meg, hogy valószínűleg elaludhattak.

Jasmine Mendieta és Nathan Mendieta Forrás: kidsandcars.org

Néhány órával később az édesanya a gyerekek kereésére indult és rövidesen meg is találta Jasmine és Nathan élettelen, felforrt testét az autója hátsó ülésén.

Csodás megmenekülés

Gideon Laatsch története

Hogy felejtheti el valaki a saját gyerekét? - Sarah Laatsch, Gideon édesanyja, a felforrósodott járművekben hagyott gyerekek tragédiáit hallva mindig azt gondolta, hogy ilyen borzalmas dologra, csak egy rossz szülő képes. Aztán 2011. augusztus 16-án velük is megtörtént az elképzelhetetlen.

Az a bizony reggel is úgy indult, ahogy a többi. Sarah összekészítette a 9 hónapos Gideont a bölcsihez és elbúcsúzott férjétől, Kalebtől. Kaleb beültette kisfiút a hátsóülésre, és indultak is. A férfi a mai napig nem tudja megmagyarázni, hogy mi történhetett, az agya robotpilóta-üzemmódba kapcsolhatott át és megállás nélkül egyenes a munkába hajtott, a hátsó ülésen alvó Gideonnal.

Nyolc óra múlva Sarah elindult a bölcsibe Gideonért, ám odaérve csak a dadák csodálkozó tekintete fogadta, mint mondták, Gideont aznap még csak nem is látták. Sarah először azt hitte csak viccelnek, aztán egyik pillanatról a másikba sokkos állapotba került. Azonnal hívta a férjét és elindult Kaleb munkahelyéhez. Mikor odaért, látta, hogy a mentők próbálják újraéleszteni kisfia ernyedt testét.

Gideon Laatsch Forrás: kidsandcars.org

Gideon testhőmérséklete elérte a halálos 43 celsius fokot, ám csodával határos módon a kisfiút vissza tudták hozni az életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.