A mesék világa - épít vagy kárt okoz?

Forrás: giphy.com -
szülő mese mesélés játék 2016 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nálatok is a tévé a legnagyobb mesemondó? A gyerekek minden este kedvenc rajzfilmhősük kalandjaira hajtják álomra a fejüket? Szerinted nem lenne hasznosabb az élő szavas mesemondás?

Nos, a Life.hu szakértője szerint bizony hasznosabb lenne. Tény, hogy a mai gyerekeknek már néhány éves koruktól kezdve a mindennapjaik részévé vált a különféle kütyük használata, ebből adódóan pedig sok szülőnek szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy a gyerek az esti mesét is a digitális anyuka, a televízió tolmácsolásában hallgassa, illetve nézze meg. De valóban helyettesítheti a tévé a mesélés élményét?

Forrás: Dreamstime

Majsai László pszichopedagógus, a Life.hu szakértője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalata szerint sokkal kevesebb szülő és sokkal ritkábban olvas mesét gyermekének, mint szükséges volna. Az anyukák és apukák sokszor cserélik le magukat tévére, DVD-re, PC-re, és teszik mindezt azzal a magyarázattal, hogy azt jobban szeretik a kicsik, jobban tetszik nekik.

Szakértőnk azonban ezeket a kifogásokat csak ürügynek tartja arra, hogy miért ne kelljen a szülőnek élő szóval, könyvből olvasva vagy fejből mesélnie.

Véleménye szerint az esti mesét azért sem lenne szabad tévén nézni, mert a rajzfilmek ahelyett, hogy álomba szenderítenék a kicsit, épp hogy aktiválják, mesterségesen figyelmi-izgalmi állapotba hozzák.

A tévében látható mesék legnagyobb hátránya a mesemondással szemben, hogy

a képernyőt nézve a gyermek belső képalkotása megszűnik, nem használja fantáziáját,

aminek fejlesztése viszont nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire.

Forrás: giphy.com

Kapcsold ki a tévét!

Lehet, hogy a gyerekek imádják órákig bámulni kedvenc mesehősük kalandjait, ám jobb, ha estére inkább kikapcsolod a tévét. Ne lefekvés előtt tapadjanak rá a képernyőre, hanem inkább napközben, és ha lehetőséged van rá, nézzétek együtt a meséket, hogy a lurkó esetlegesen felvetődő kérdéseire azonnal választ kaphasson.

Nyisd ki a mesekönyvet!

Majsai László szerint a mese a gyerekek életében, fejlődésében igen meghatározó szerepet tölt be. A mesés történetek fejlesztik a kicsik értelmi és problémamegoldó képességét, emellett a lélektanítás egyik legfontosabb eszközei. A mesék elképzelt, kitalált vagy tovább álmodott történetei lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyan viselkedésformákat, problémamegoldásokat, emberi tulajdonságokat ismerhessenek meg a gyerekek, amelyekről ha közvetlenül - azokat átélve - szerezné tapasztalatait, sérülhetne vagy konfliktushelyzetekbe kerülhetne. A mesék hallgatásával ezeket a helyzeteket mint feladványokat, példabeszédeket éli meg és dolgozza fel a gyermek.

Forrás: Dreamstime

Továbbá a mesés történetek nagy szerepet játszanak a helyes értékrend kialakításában is,

hiszen a legfontosabb emberi erényeket, tulajdonságokat (hősiesség, bölcsesség, segítőkészség, becsület, családi kötelékek) szintén a mesékből ismerhetik meg a gyerekek.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.