Fesztiválozni készül a gyerek? Szakértői tanácsok szülőknek

buli megelőzés drog szülő fesztivál alkohol készülünk2016 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eljött egy újabb nyár, vele pedig beindult a fesztiválok időszaka. De vajon mennyi idősen menjen először egy fiatal fesztiválozni? És mit tehet egy féltő anyuka, aki idén engedi el először duhajkodni a gyerekét? Szakértői tanácsok következnek.

Engedni, vagy nem engedni, az itt a kérdés - a válaszokat pedig a Life.hu szakértője, Majsai László pszichopedagógustól kapjuk.

Fotó: Rockstar Photographers/Kállo Péter

Majsai László, a Life.hu szakértőjének tanácsai

Hogy mikor menjen először fesztiválozni a gyerek? Nem tudok korhatárt meghatározni, szülőként nekem kell tudnom, hogy a gyermekem elég érett-e már ahhoz, hogy egy többnapos fesztiválozás alatt se a teste, se a lelke ne sérüljön. Magánemberként úgy gondolom, hogy középiskolás kor (15 év) előtt nem javasolnám. Ez egybevág a legtöbb fesztivál házirendjében foglaltakkal, miszerint "A 14. (tizennegyedik) életévüket be nem töltött gyermekek a rendezvényekre csak nagykorú, cselekvőképes kísérővel léphetnek be." Mivel itt a kölykök teljesen "önjáróvá válnak", tudniuk kell gondoskodni a táplálkozásukról, személyes holmijuk megőrzéséről, testi és mentális higiéniájuk biztosításáról, ön- és érdekérvényesítésükről.

Fotó: Rockstar Photographers/Kállo Péter

Szülőként, otthon szerintem már semmit nem tehetünk azért, hogy gyermekünk ott, a "tetthelyen" ne veszítse el a kontrollt.

Itt kizárólag a prevenciónak vannak reményteli esélyei. No meg a személyes példaadásnak! (Ha apa hétvégenként vagy a baráti összejöveteleken rendszeresen "keményre" vagy "őszintére" issza/szívja/üti magát, és napszállta előtt elveszíti a fonalat, akkor kissé hiteltelenné válnának intő szavai.) Egy külső sanszunk még lehet, egy vagy több olyan barát, aki vagy akik kölcsönösen felelősséget vállalnak – még egy nagyobb társaságban is – egymásért egy ilyen fesztiválozáson. Akik közül egy-egy mindig vállalja, hogy odafigyel a többiekre, különösképpen az elgyengülni látszókra! És még egy fontos momentum:

a jól és nyíltan kommunikáló, fizikai és lelki tartással bíró, önálló döntésre és véleményalkotásra nevelt emberkék lényegesen védettebbek!

Ezen tulajdonságok kialakításában-megerősítésében-fejlesztésében is oroszlánrészünk van nekünk, szülőknek!

Fotó: Rockstar Photographers/Fűrész Zsolt

Mi lehet a prevenció? Minden olyan tevékenység, ami arra utal, hogy a szülő-gyermek kapcsolat szereteten és bizalmi alapon nyugszik. Akkor is, ha néha nem úgy tűnik! A folyamatos kommunikáció a felek között, ami sokszor már csak "meta" vagy kütyükön keresztül folyik,

a lényeg azon a felajánlott lehetőségen van, ami azt garantálja gyermekünknek, hogy mi bármikor "szóba állunk vele"!

Posztolhatja a nyűgeit közvetlenül anyjának/apjának.

Lehet velük beszélgetni alkoholról/kábszerekről/szexről és azok hatásairól is persze, de ilyenkor szerintem ez már nem primer prevenció. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nekünk lenne mit tanulni sok területen. Ilyenkor már "csak" a döntési felelősségről, a lehetséges következményekről, a felelősségvállalásról érdemes hinteni az igét. De legfőképpen arról, hogy ha baj van, akkor mi a teendő (azon kívül persze, hogy azonnal szólsz/hívsz, és én railjetsebességgel robogok érted!), hol és kit lehet/kell késlekedés nélkül fellelni a tömegben.

Hogy tudjon és akarjon segítséget kérni és elfogadni, ha rászorul!

Fotó: Rockstar Photographers/Kállo Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.