szülőtartás törvény gyermek fizetés rászoruló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július elsejétől, vagyis mától lép életbe az a törvénymódosítás, amely alapján már egy harmadik fél is kötelezheti a gyermeket arra, hogy eltartsa a szüleit. 

A rászoruló szülőkről minden nagykorú gyermek köteles gondoskodni, ha azok mondjuk betegek, rokkantak vagy egyéb okból rászorulók. A szülők maguk is kérhetik a támogatást, ha pedig nem kapják meg, akár egy harmadik fél, egy intézmény is perelhet, anélkül, hogy őket a szóban forgó szülők felkérték volna.

Forrás: Thinkstock

A támogatás összege nem előre meghatározott, három dolgot vesznek figyelembe a megállapításnál: az első, hogy mennyire szorul rá a szülő, a jövedelme és az anyagi helyzete alapján, a második a gyermek helyzete, és lehetőségei, vizsgálják továbbá a szülő érdemtelenségét is, hogy ellátta-e a szülői feladatait. Ha a bíróság megítéli a szülőtartást, annak összege akár a gyerek fizetésének felére is rúghat - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.