Nyílt levél egy feleséghez, aki nem akar dolgozni, és hagyja, hogy a férje halálra gürcölje magát

Forrás: giphy.com -
nemi szerepek anyaság feleség család nyílt levél munka férj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan, a társadalom által elfogadott, sőt gyakran megkövetelt nemi szerepek, amelyek felett rég eljárt az idő, amelyek a 19. században tényleg reálisak voltak, ám mára csak felesleges frusztrációt okoznak nőknek és férfiaknak egyaránt. 

Hogy a nőknek a konyhában lenne-e a helyük? Butaság. De – ahogy az alábbi olvasói levél is mutatja – természetesen vannak, akik háziasszonyként érzik jól magukat. Ám léteznek élethelyzetek, amikor a „ház ura” kevésbé örül annak, ha felesége beteljesíti azt a bizonyos a női princípiumot.

Levél a feleségemhez, aki nem akar munkába állni, de hagyja, hogy én halálra dolgozzam magam

Forrás: giphy.com

„Jól emlékszem arra a napra, amikor a jogi egyetemen először megpillantottalak a sok ideges tekintet között, és arra is, hogy miután megismertelek, hamar kiderült rólad, milyen kedves, józan, elkötelezett, hűséges személyiség vagy.

Mire végeztünk, már elválaszthatatlanok voltunk, együtt küzdöttünk meg a vizsgákkal, és hamarosan össze is házasodtunk. Fényes jövő állt előttünk, két frissen végzett jogász, akik mögött támogató családok állnak, és a közös álom, hogy egyszer nekünk is saját családunk lesz.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni a gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Az én karrierem beindulása rengeteg munkával eltöltött idővel és sok stresszel járt, ahogy az általában a fiatal ügyvédekkel lenni szokott, te pedig meglepő módon nagyon bizonytalan voltál az álláskeresés során, míg végül – félig-meddig az én ösztönzésemre – elvállaltál egy olyan munkát, amit egy hozzád képest feleannyira képzett és intelligens ember is el tudott volna végezni.

Aztán a terhesség meghozta számodra a világ legfontosabb feladatát, néhány év múlva pedig már a második gyermekünket vártuk.

És te soha többé nem álltál munkába, holott már mindkét gyerekünk évek óta iskolás, az idősebb pedig lassan főiskolára megy.

Forrás: Dreamstime

Én egyre feljebb jutottam a szamárlétrán, és beleestünk a középosztálybeliek csapdájába: szép ház biztonságos környéken, minden évben nyaralások, boldog, egészséges gyerekek, megtakarított pénz a főiskolai évekre, ám mindeközben én szép lassan tönkrementem. Egyre nagyobb volt rajtam a felelősség és a stressz, így egyre romlott az egészségi állapotom, és nem egyszer hallottam, ahogy ismerősök összesúgtak a hátam mögött, hogy mennyire megöregedtem.

Nem hiszem, hogy én ezt még további 25 évig bírni fogom.

Gyakran álmodom arról, hogy otthagyom a cégem, és egy kevésbé felelősségteljes állást vállalok, kevesebb pénzért ugyan, de közben te is elmész dolgozni, és így anyagilag nem járunk rosszul. Éveken át kértelek, hogy keress magadnak állást, szabadidőmben pedig igyekeztem segíteni a háztartásban és a gyerekek körül is.

Tudom, hogy a nemi szerepek sokakban nagyon erősen élnek, de én tényleg boldog lennék, és kevésbé érezném egyedül magam, ha te is kivennéd a részed a családfenntartásból.

Forrás: Dreamstime

De tudom, hogy ez nem fog megtörténni. Világossá vált számomra, hogy neked jó ez így, hogy én halálra dolgozom magam egy olyan munkában, amit egyre jobban utálok, te pedig eközben önkénteskedsz, tornázol, és számtalan hobbit találtál magadnak. Hasonló nőkkel barátkozol, akik szintén távol tartják magukat a munka világától, és gyakran panaszkodsz az anyagi helyzetünkről, de az eszedbe sem jutna, mennyivel könnyebb lenne minden, ha te is dolgoznál.

Tudom, hogy még így is sokkal szerencsésebbek vagyunk, mint sokan mások, és tudom, hogy vannak mások is, akik nem szeretik a munkájukat.

De én nem azért szeretném, hogy te is dolgozz, hogy vehessek egy Jaguart vagy egy nyaralót, hanem azért, hogy állást változtathassak, és ezzel együtt, ne kerüljünk rosszabb anyagi helyzetbe.

Azért akarom, hogy te is dolgozz, hogy ne érezzem azt, hogy én vagyok az egyetlen, aki megmenti a családot az anyagi csődtől, illetve, hogy a házasságunk partneri kapcsolattá váljon, hogy a lányunk lásson téged dolgozni, és vágyjon ő is saját karrierre, hogy soha ne függjön egy férfitól sem úgy, ahogy te függsz tőlem.

De leginkább azért szeretném, hogy elmenj dolgozni, hogy érezzem, hogy szeretsz, és számítok neked.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.