Amikor a józan ész megáll - Nyugat-európai fiatalok, akik az ISIS-t választották

Forrás: Twitter -
fiatal iszlám isis család dzsihadista muzulmán vallás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármilyen meglepő, a nyugati társadalomban született és ott felnövekvő emberek között is akad, aki önszántából akar csatlakozni az ISIS radikális szervezetéhez, és hazáját hátrahagyva áll be a dzsihádista mozgalmak mögé. Az alábbiakban ilyen esetekből válogattunk.

Samra Kesinovic és Sabina Selimovic

A 17 éves Samra Kesinovic és a 15 éves Sabina Selimovic még 2014-ben tűntek el otthonukból, családjuknak mindössze egy üzenetet hagytak, miszerint: „Ne keressetek, Allah szolgálatába álltunk." A két fiatal Szíriába került, ahol azonnal férjhez adták őket, teherbe estek, és Rakka városában az Iszlám Állam felügyelete alá kerültek. A lányok, miután rájöttek, hogy hibát követtek el, haza akartak utazni, ám szökési kísérleteik rendre kudarcot vallottak, és végül mindkettőjüket megölték.

Samra Kesinovic és Sabina Selimovic Forrás: interpol.int

Mohamed Roble

2007-ben, nem sokkal a 11. születésnapja előtt Mohamed Roble iskolabusza alatt leszakadt a híd, a balesetben tizenhárman meghaltak, 145-en megsérültek. Roble is több súlyos sérülést szenvedett el, amiért a 18. születésnapján 65 000 dollárnyi kompenzációt fizettek neki. Mivel Roble úgy gondolta, hogy Isten valamilyen céllal tartotta meg az ő életét, a pénzt arra használta fel, hogy elutazott a Közel-Keletre, és kapcsolatba lépett az ISIS-szel. Végül Szíriában kötött ki, és a pénzéből az ISIS harcosainak esküvőit és autóit finanszírozza.

Mohamed Roble Forrás: Youtube

Jake Bilardi

Az ausztrál Jake Bilardi mindig is félénk, visszahúzódó gyerek volt, hatodik testvérként vágyott a figyelemre, és gyakran voltak erőszakos dühkitörései. Szülei válása után apja elvesztett vele minden kapcsolatot, de az anya halála után ismét megkereste a fiát. Akkor azonban már késő volt, Jake addigra radikális iszlám hívője lett, csatlakozott a szíriai harcokhoz, és a terrorista csoportok "reklámarcává" vált. Apja azóta is lelkiismeret-furdalást érez, hogy nem ismerte fel időben a bajt fiával kapcsolatban.

Jake Bilardi Forrás: Twitter

Jaelyn Young

Jaelyn Young egykori pomponlány Mississippiből 12 év börtönbüntetést kapott, miután megkísérelt az ISIS-hez csatlakozni. A lány még az egyetemi évei alatt vált radikálissá egy érzelmi megrázkódtatás hatására, majd rávette vőlegényét, hogy utazzon vele el egy álnászútra a Közel-Keletre, ahol titokban megpróbáltak belépni az ISIS-be, ám végül a rendőrség mindkettőjüket elkapta.

Jaelyn Young Forrás: cbsnews

Laura Passoni

A harmincéves belga Laura Passoni egy szupermarketben dolgozva találkozott későbbi férjével, Osama Rayannal, akivel elutazott Tunéziába, majd végül Szíriában telepedtek le. A nő hamarosan rájött, hogy ő itt valójában rabszolga, akit csak főzésre és takarításra tartanak, férje nélkül pedig sehova sem mehet. Akkor szánta rá magát a szökésre, amikor úgy tűnt, hogy fia is csatlakozni fog egy terrorista szervezethez. Sikerült mobilon értesítenie a szüleit, a szökése részleteiről azonban senkinek sem volt hajlandó beszélni. Amikor visszatért Belgiumba, egy időre elvették tőle a gyerekeit, öt év felfüggesztett börtönre ítélték, pénzbírságot és kiszabtak rá, illetve a közösségi oldalak használatától is eltiltották.

Laura Passoni Forrás: Youtube

Sally Jones

A brit Sally Jones egykor rockénekesként volt ismert hazájában, ám miután beleszeretett a számítógépes hackerkedés miatt korábban elítélt Junaid Hussainba, elhagyta 18 éves fiát és kisebbik, tízéves fiával Szíriába szökött. Azóta az ISIS női részlegének egyik vezéralakjává vált, aki a harcosokat teljes lelkesedéssel buzdítja a dzsihádra.

Sally Jones Forrás: Youtube

Kadiza Sultana

A 15 éves brit Kadiza Sultana barátnőivel utazott Szíriába, ahol rövid időn belül mindhárman hozzámentek egy-egy helyi ISIS katonához, és ketten néhány hónapon belül meg is özvegyültek. Sultana hamar kiábrándult az ottani életből, ezért megpróbált visszajutni Angliába, ám végül megrettent a várható veszélyektől, így a mai napig nem tért haza.

Kadiza Sultana (balra) és barátnői, Shamima Begum (középen), Amira Abase (jobbra) Forrás: AFP

Marlin Stivani Nivarlain

Végül álljon itt egy szerencsésen végződő eset. A svéd Marlin Stivani Nivarlain 14 évesen otthagyta az iskolát, hogy 19 éves barátját kövesse Mosulba, ahol csatlakozott az ISIS szervezetéhez. Állítólag már akkor terhes volt, ám a gyermek hollétéről jelenleg nincsenek információk. A pár vonattal utazott végig Európán, majd Bulgáriából busszal folytatták az útjukat Törökország felé, végül a határon át eljutottak Szíriába, ahol kaptak egy házat, ám a svédországi kényelemhez szokott lány nem igazán viselte el az alapvető szükségletek – víz, villany – hiányát, ezért vissza kívánt térni hazájába. Marlint végül sikerült kimenteni, barátja azóta életét vesztette, ám könnyen lehet, hogy neki magának is bíróság elé kell majd állnia.

Marlin Stivani Nivarlain Forrás: Kurdistan 24

Siddhartha Dhar

Siddhartha Dhar a hinduizmusról tért át a dzsihádista iszlámra. A férfi korábban Arsenal-drukker és Nirvana-rajongó volt, ám 2016 júniusában már egy milicista szervezet szóvivőjeként látták őt egy olyan felvételen, amely öt, kémkedéssel gyanúsított férfi kivégzését mutatta be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.