Nyílt levél a nőnek, akire rákiabáltam sorban állás közben

betegség fejkendő nyílt levél rák kemoterápia illetlen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természetesen azt egy embertársunktól sem lehet elvárni, hogy egy számára szokatlan vagy érdekes dologra ne figyeljen fel, adott esetben ne kezdje el nézni. Az azonban igenis mindenkitől elvárható, hogy kíváncsiságával próbáljon meg nem beletaposni a másik ember érzéseibe.

Az alábbi levelet egy olyan olvasónktól kaptuk, akit fejkendője miatt megbámultak egy bevásárlóközpontban.

Nyílt levél a nőnek, akire rákiabáltam sorban állás közben

Sajnálom. A helyzet az, hogy a kelleténél egy kicsivel tovább bámultál. Már megszoktam, hogy megbámulnak, de nem ennyi ideig. Vasárnap reggel volt. Én voltam az a nő, aki mögötted állt a sorban a bevásárlóközpontban.

Forrás: Dreamstime

Én voltam az a nő, aki fejkendőt viselt.

Nyilvánvalóan feltűnt neked, hiszen meglehetősen hosszasan és kitartóan bámultál.

Én voltam, aki a földet néztem, és vártam, hátha abbahagyod. De te csak néztél tovább. Nem volt más választásom, meg kellett szólalnom. "Mi van?" - kérdeztem. Vagyis hát, legyünk őszinték, inkább ordítottam... Ösztönösen és dühből tört ki belőlem a kérdés. Számomra is idegenül hangzott, de nem tudtam mást tenni. És látszólag hatásos volt, ugyanis abbahagytad a bámulásomat. Nem válaszoltál semmit, csak fogtad magad, és elmentél.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni a gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail-címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Én is elmentem, egy teli bevásárlószatyorral, elszorult torokkal, vörös arccal és zavarodott lelkiállapotban.

Aztán sírva fakadtam. Nem miattad. Hanem amiatt, ahogy reagáltam.

Én már hozzászoktam, hogy kendőt viselek, ahogy a családtagjaim, a barátaim, a szülők, a tanárok és a játszótéri gyerekek is. A postás nem lepődik meg, ha meglát a kendőben, sem a közértes, akihez minden reggel betérek. És a munkatársaim? Az első sokk után, és miután megtudták, hogy nem haldoklom, csak a hajam hullik, ők is természetesnek vették. És a legfontosabb, hogy a lányaim már nem is látják. A legkisebb lányomnak már szinte az összes plüssmacija is kendőt hord. Ő találta ezt ki, ez az ő játéka, ő így teszi hétköznapivá a dolgot.

Forrás: Dreamstime

De komolyan mondom, neked nagyon kényelmes lehet. Nem törődni az illemmel, nem törődni olyan felesleges dolgokkal, hogy hogyan kéne vagy nem kéne viselkedni. Kíváncsi vagyok, milyen érzés lehet, én ugyanis néha már belefáradok abba, hogy mások érzéseivel foglalkozom, illetve azzal, hogy nehogy megbántsam őket.

Az a momentum a bevásárlóközpontban azonban elgondolkodtatott.

Vajon mi lett volna, ha nem kiabálok rád? Tovább bámulsz?

Esetleg odébb álltál volna, és megjegyezted volna annak, akivel voltál, hogy "szegény lány"? Ezt is megszoktam már. Ezután szokott következni a kérdés: "És hogy vagy?" Amire már begyakoroltam a helyes választ: "Köszönöm, jól, és te hogy vagy?"

Forrás: Dreamstime

Sajnálom, hogy rád förmedtem, de dühös voltam. Dühös voltam a betegségemre, a hajhullásomra. Nem volt szép, de nem tudtam ellene tenni.

Kedves hölgy, a bevásárlóközpontból! Nem haragszom, amiért megbámultál, és kérlek, te se haragudj, amiért rád ordítottam. De kérlek, ha legközelebb látsz valakit, aki eltér az átlagostól, ne bámuld meg. Inkább gondolj arra, hogy fogalmad sem lehet arról, mi zajlik annak a másik embernek az életében. Nekem anyukám már kiskoromban megtanította, hogy nem illik másokat bámulni.

És ami engem illet, én pedig megfogadom a buddhista bölcsességet: "Aki haragot tart, olyan, mint aki egy forró szenet vesz a kezébe azzal a szándékkal, hogy megdobjon vele valakit: saját magát fogja elsőként megégetni."

Nyílt levél a szaranyázóknakhttp://www.life.hu/csalad/20160912-nyilt-level-azoknak-akik-elitelo-megjegyzeseket-tesznek-az-anyaknak-szaranyazas.htmlHa a terhesség alatt sokat hízol, az a baj. Ha keveset, az a baj. Császárral hoztad világra a gyermeked? Akkor te igazából nem is szültél. Nem tudsz szoptatni? Akkor pedig igazából anya sem vagy. Család--Nyílt levél egy anyától, aki megelégelte a cseléd szerepéthttp://www.life.hu/csalad/20160902-level-egy-anyatol-aki-megelegelte-a-cseledszerepet.htmlMég a 21. században is vannak, akik úgy gondolják, hogy kizárólag a nők, az édesanyák feladata a háztartás vezetése és a család összetartása. Ez ellen a sztereotípia ellen is szeretne szólni most egy olvasónk, aki megelégelte, hogy a családja magától értetődőnek veszi, hogy ő mindent elvégez helyettük. Család--Nyílt levél egy édesapánakhttp://www.life.hu/csalad/20160831-level-apamnak-aki-ongyilkossagot-kovetett-el.htmlA halál, különösen a váratlanul beköszöntő halál feldolgozása rettenetesen nehéz feladat a család számára. Végig kell, hogy menjenek egy olyan folyamaton, amelynek egyetlen szakaszát sem lehet megspórolni, megúszni. A tagadáson, a sokkon át az elfogadásig hosszú, fájdalommal teli az út. Még nehezebben lehet feldolgozni a veszteséget, ha a családtag döntött a halál mellett. CsaládOrigoNyílt levél - A felsőoktatás, amint megtöri a csendethttp://www.life.hu/csalad/20160818-a-felsooktatas-amint-megtori-a-csendet-nyilt-level.htmlNyílt levél sorozatunkban ezúttal egy főiskolai docens írásából közlünk részleteket. Levélírónk elsősorban azokra a szexuális jellegű erőszakos cselekményekre szeretné felhívni az emberek figyelmét, amelyek a felsőoktatási intézmények által szervezett rendezvényeken vagy más, azokhoz köthető szituációban történnek. CsaládOrigoNyílt levél egy feleséghez, aki cserben hagyta férjét annak impotenciája miatthttp://www.life.hu/csalad/20160815-level-a-felesegemhez-aki-cserben-hagyott-az-impotenciammal.htmlA mai napig nincs nagyobb szégyen egy férfi számára, mint amikor a szexuális aktus során csütörtököt mond a fegyver. Amikor egyáltalán nem, vagy csak alig jön létre a behatoláshoz szükséges merevedés, vagy ha létrejön, akkor sem marad tartós. Aki erekciós zavarral küzd, annak önértékelése, önbecsülése mindig alacsonyabb férfitársainál. CsaládOrigoNyílt levél az anyáknak, akik bántalmazzák a gyerekeikethttp://www.life.hu/csalad/20160808-nyilt-level-a-csaladon-beluli-eroszak-ellen.htmlA 2014-es bűnügyi statisztika 4163 „gyerek érdekeit sértő vagy család elleni bűncselekményt” tart nyilván. Ez a szám csak a jéghegy csúcsa, több ezer olyan eset történik nap mint nap Magyarországon, amelyek rejtve maradnak, így soha nem kerülnek be a statisztikákba. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.