A fojtogatós játék az új őrület a tinik körében?

Forrás: AFP -
kutatás tinédzser játék fojtogatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy felmérés során az amerikai tinik 4 százaléka vallotta be, hogy már kipróbálta az úgynevezett fojtogatós játékot, melynek lényege, hogy a nyaki verőér elszorításával oxigénhiányos állapotot idéznek elő az agyban, majd a szorítás hirtelen megszüntetésével rövid ideig tartó eufórikus érzést tapasztalnak meg

A „játékot" egyedül és csoportosan is előszeretettel űzik, holott gyakori mellékhatása az eszméletvesztés, sőt esetenként a halál is. Amint arról Sarah Knipper, a kutatás egyik résztvevője beszámolt, korábbi felmérésekből már kiderült az is, hogy a öngyilkos gondolatok előfordulásának aránya magasabb azon gyerekek körében, akik részt vesznek ebben a játékban, és ez különösen azokra igaz, akik egy magukban űzik ezt a szórakozást.

Új trend a tinik körében: a fojtogatós játék Forrás: AFP

A vizsgálat során a szakemberek nagyjából 21 000 8-11. évfolyamos oregoni diákot kísértek figyelemmel 2011 és 2013 között, és azt találták, hogy

közel 4 százalékuk vett már részt fojtogatós játékban, és közülük is 18 százalék számolt be arról, hogy mindezt egyedül tette.

Utóbbiakra egyébként majdnem ötször nagyobb arányban volt jellemző, hogy időnként öngyilkos gondolataik is voltak, továbbá több mint kétszer nagyobb arányban jellemezték magukat mentálisan rossz állapotúnak.

A Pediatrics című lapból az is kiderült, hogy a legtöbb szülőnek fogalmas sincs róla, hogy gyermek ilyen játékban vesz részt, ezért különösen fontos odafigyelni arra, ha valakinek a gyermeke szokatlanul depresszív hangulatban van, vagy egyéb gyanút keltő jelek fordulnak elő nála. Nagyon fontos, hogy a szülő szeretettel és megértéssel forduljon gyermeke fel és szükség esetén vegyék igénybe szakember segítségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.