Egyensúly a család és a munka között? Így csináld!

Forrás: Thinkstock -
egyensúly család joghurt2016 munka karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindennap estig túlórázol, hétvégén pedig magaddal viszed haza a munkát? A családod panaszkodik, hogy nem töltesz velük elég időt, a főnököd viszont, mint egy hajcsár, többet és többet várna el? A munka és a család között nem könnyű egyensúlyt teremteni, az alábbi néhány tanáccsal azonban most megpróbálunk segíteni egy kicsit.

Húzz határvonalat

Koncentrálj mindig az adott feladatra. A munkahelyen ne a gyerek kettes matekdogáján frusztráld magad, a családi kiránduláson viszont ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedben. A munkahelyeden a munkáddal, az otthonodban viszont a családoddal törődj. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a vacsoraasztalnál ne nézegesd a munkahelyi e-mailjeidet - rá kell venned magad, hogy amint kilépsz az irodából, magad mögött hagyd a tennivalókat.

A családi kiránduláson ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedben Forrás: Thinkstock

Családi és munkahelyi kommunikáció

Meglepődnél, ha tudnád, mennyit számít, ha külön telefont használsz a munkához és a személyes ügyeidhez. Sokkal könnyebben meggátolhatod, hogy a családi hétvégét megzavarja egy tapintatlan kolléga e-mailje vagy hívása.

Merj nemet mondani

A megfelelési kényszer miatt sok ember nem mer nemet mondani a főnökének - ne tartozz közéjük! Mondj nemet a végeláthatatlan túlóráknak, ne csak a cég, hanem a saját és a családod érdekeit is nézd. Egy életed van, nem töltheted reggeltől estig az iroda falai között. Végső soron a munkád minősége is javulni fog, ha a folyamatos túlórák miatt nem leszel mindennap hullafáradt, és nem égsz ki idő előtt.

Vezess határidőnaplót

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon. Így, hogy magad előtt látod számokban a dolgot, sokkal könnyebben belátod majd, hogy ez így nem mehet tovább, és rászánod magad arra, hogy beszélj a kollégáiddal vagy akár a főnököddel. Állj ki magadért, csak úgy érhetsz el változást, ha képviseled az érdekeidet.

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon Forrás: Thinkstock

Előre tervezett programok

Programozz be előre, menetrendszerűen családi programokat, és azokhoz igazítsd a munkát. Lehet ez hetente egy mozi a gyerekekkel, ami arra ösztönöz majd, hogy lépj ki a robotból, és élj is egy kicsit.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.