Vásárolj okosan - Úszd meg a karácsonyt pazarlás nélkül

Forrás: Thinkstock -
vásárlás karácsony pazarlás előkarácsony2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki – sokkoló adat. Az ünnepekhez közeledve érdemes hát kicsit a józan eszünkre hallgatni, és a felesleges rongyrázás, költekezés, pazarlás helyett okosan megoldani az ünnepi készülődést. 

Karácsonyi vacsi

Tervezz!

Tervezd meg előre a karácsonyi menüt, így kevesebb az esély arra, hogy valamiből túl sokat vásárolj. Természetesen a nagybevásárlás előtt írj listát, és aszerint haladj.

Nagybevásárlás előtt írj listát, és aszerint haladj Forrás: Thinkstock

Ne ess túlzásba!

Tudjuk, hogy a karácsony a nagy családi evésekről szól, éppen ezért gyakran hajlamosak vagyunk túlbecsülni a szükséges élelmiszereket. Vedd számba, pontosan mennyien lesztek, hány beeső vendégekre számíthattok, és igenis próbáld meg kiszámolni, mennyi ételre lesz szükségetek. Ne főzz egy hadseregnek, ha csak hárman lesztek, mert még a végén a maradék a kukában végzi. Ha mégis rajtatok maradna pár adaggal, dobozold be, és mehet a mélyhűtőbe! Tökéletes alapanyaga lehet majd egy gyors hétköznapi vacsorának.

Ajándék

Elcsépeltnek hangzik, pedig igaz: a pénz nem számít, a szándék, a szeretet a fontos. Ha kreatív vagy, és van egy kis kézügyességed, nyugodtan készíts saját kezűleg ajándékokat (korábban itt mutattunk néhány DIY ötletet), de akár újra is hasznosíthatsz egy több éve kapott, száműzött, számodra haszontalan meglepetést. Vagy, ha még praktikusabban gondolkodsz, készíts ehető ajándékot, ami biztosan nem végzi majd a kukában.

Keress olyan dolgot, amire az ajándékozottnak valóban szüksége van Forrás: Thinkstock

Ha mindenképpen vásárolni szeretnél valamit, akkor keress olyan dolgot, amire az ajándékozottnak valóban szüksége van, és amit a mindennapokban használni is fog. De az is jó megoldás lehet, ha többen dobjátok össze a hőn vágyott ajándék árát, így a kiszemelt megkaphat egy számára igazán fontos dolgot.

Támogatott tartalom

A szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyasághttp://www.life.hu/csalad/20161205-az-egyedulallo-anyasag-oldalai.htmlAz egyedülálló anya státusz nem egy hangzatos cím, amivel az ember dicsekszik. Elhangzásakor inkább sajnálatot vált ki, mintsem elismerést. Ám, két ember helyett helytállni közben pedig megmaradni a saját szerepünknél rendkívül nehéz feladat, mely több pozitív támogatást érdemelne. CsaládThinkstockA házasságnak még a vallás sem tud gátat szabni – Így csereberélik hitüket a sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20161202-hiressegek-akik-vallast-valtottak-a-hazassaguk-miatt.htmlMi történik, ha két eltérő vallást gyakorló híresség egymásba szeret? A hőn áhított házasságért még a hitüket is hajlandóak sutba dobni. Jobb esetben aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, rosszabb esetben viszont a válás után a vallást váltó fél szépen visszakullog eredeti gyülekezetéhez. Család--Hollywood oltásellenes celeb anyukái és apukáihttp://www.life.hu/csalad/20161130-oltasellenes-hires-szulok-amerikaban.htmlBár idehaza is egyre több az olyan szülő, akik kritikusak a kötelező védőoltások biztonságosságával kapcsolatban, az igazi vakcinaháború az Egyesült Államokban zajlik. Az amerikaiak mintegy egyötöde hithű oltásellenes, az aggódó – és meggondolatlan – szülők között pedig nem egy híresség is képviselteti magát. Jöjjenek Hollywood vakcinaellenes sztáranyukái és apukái. CsaládAFPAzok a mocskos anyagiak – Ki fizessen az első randevún?http://www.life.hu/csalad/20161129-ki-fizessen-az-elso-randevun-szopper-zsofia-penzugyi-sz.htmlSokakban még él az a berögződés, miszerint az első randevúk alkalmából minden esetben a férfinak kell fizetnie a cehhet. De vajon megállja még a helyét ez a tradíció a 21. században is? A Life.hu pénzügyi szakértője, Szopper Zsófia az alábbi írásában megpróbál kicsit rendet tenni a fejekben. CsaládThinkstockA nap, amikor véget ért a házasságom: "Bűntudatom volt, amikor befeküdtem a férjem mellé"http://www.life.hu/csalad/20161111-a-nap-amikor-veget-ert-a-hazassagom-sorozat-amikor-a-feleseg-lepett-felre.htmlA következő levélírónk - a korábbi történetekkel ellentétben - nem az elhagyott fél szempontjából meséli el házassága végét. Ebben az esetben ő volt az a fél, aki véget vetett addigi közös életüknek. CsaládThinkstock5+1 tipp, hogy idén ne stresszelj az ünnepek alatthttp://www.life.hu/csalad/20161114-iden-stressz-helyett-legyen-valoban-orom-az-unnep-tippek-trukkok-adventre.htmlA karácsony a szeretet ünnepe – ezzel együtt sajnos az egyik legstresszesebb időszak az évben. Van, akinek ez a stressz inkább örömteli várakozás, de van, akinél már az elviselhetőség felső határát súrolja. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, vegyél egy nagy levegőt, és az alábbi tippek segítségével próbáld meg idén nyugisabban átvészelni az adventi időszakot. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.