Kell a gyerekeknek a Mikulásba vetett hit?

gyerekek mikulás hit Jézuska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon jó dolog hitegetni a gyereket a Mikulással vagy akár a Jézuskával?

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több szülőnek jut eszébe a kérdés, hogy vajon melyik a jobb: elárulni, hogy mégsincs Télapó, vagy inkább tartsuk életben a gyermek hitét?

A gyermekpszichológusok többsége szerint a mesevilág fenntartása jó dolog. Ennek több oka is van, például az, hogy a fantáziavilág nélkül felnövő gyerekek sok esetben boldogtalan felnőttek lesznek. Miért? Azért, mert a mesés történetek kitalálása és megélése több agyterületet is fejleszt, növeli az érzelmi és az értelmi intelligenciáját is az embereknek.

Hisznek-e a gyerekek a Mikulásban?Forrás: Thinkstockmiddleon24001600

Ennek ellenére akadnak még olyan tévhitek, amiktől nem tudunk megszabadulni:

Traumatizálódik az a gyerek, aki egy társától tudja meg, hogy nincs Mikulás

Ez butaság. A gyermek hitét nem befolyásolja, hogy mások mit mondanak. Annyi minden van egy gyerek életében, amire nincs bizonyíték, mégis hisz bennük. Ráadásul Mikulásnak öltözött embereket rendszeresen látunk, akikről azt is tudjuk, hogy „nem az igazi", hiszen az igazi Lappföldön él. Általában addig él egy gyermekben a Télapó-hit, amíg a mesevilágát nem tudja megkülönböztetni a valóságtól: ez nagyjából 6 éves korra tehető.

A gyerekek nem hisznek a Télapóban, mi felnőttek erőltetjük csak rájuk

Szintén nem igaz, hiszen a Mikulás az egyik leghíresebb mesefigura, és amíg egy gyerek a mesevilágában él, addig abban a hitben is van egyúttal, hogy ő irányítja az eseményeket, melyek a fantáziájában megtörténnek. Ezzel egy időben pedig az is érzékelhető, hogy a Télapó misztérium már eléggé beleivódott a köztudatba, ( énekek, játékfigurák, mesefilmek, könyvek ) így anélkül is ki tud egy gyerekben alakulni a hit, hogy mi felnőttek különösebben erőltetnénk.

Becsapjuk a gyereket, ha fenntartjuk benne a Mikulás/Jézuska hitet

A mesés fantáziák segítik a mentális fejlődést Forrás: Thinkstock

Nem szabad azt hinni, hogy az élet egy pontján majd leültetjük a gyereket, és bevalljuk neki: „Kisfiam, az elmúlt X év hazugság volt. Átvertelek én is és az apád is, mert nincs sem Mikulás, sem Jézuska. Egyszerűen, ahogy a gyermek mentálisan fejlődik, úgy szépen lassan összerakja magától a kockákat, és nem fog benne traumaként rögzülni.

Egyik iskolás gyerek sem hisz már a Télapóban

A realitásérzék kialakulása egyénenként eltérhet, de természetesen vannak általánosságok. Egy ehhez kapcsolódó felmérés szerint a négyéves gyerekek 85%-a, a hatéves gyerkőcök 65%-a, míg a nyolcéves apróságoknak mindössze 13%-a hisz a Mikulásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.