Egy anya vallomása, aki elveszítette a fiát

Forrás: Thinkstock -
halál gyász szülő anya vallomás levél gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A The New York Timesban jelent meg az alábbi levél, amelyben egy édesanya arról vall, miként volt képes tovább élni azok után, hogy elveszítette a fiát. Szívszorító sorok következnek. 

„Érzem a kimondatlan kérdéseket, érzem, ahogy mindenki azon csodálkozik, hogyan vagyok képes élni, járni, nevetni, azok után, hogy a fiam, Daniel 22 évesen meghalt. Ilyenkor legszívesebben azt felelném, hogy

nem is őt veszítettem el igazán, hanem magamat, hogy miközben mindenhol őt keresem, magamat nem találom.

„Nem is őt veszítettem el igazán, hanem magamat, hogy miközben mindenhol őt keresem, magamat nem találom” Forrás: Thinkstock

Néha azt érzem, hogy mindjárt megjelenik a bokszeralsójában, valami nassolnivalóval a kezében, néha szinte érzem a közelemben a leheletét, de ha odapillantok, nincs sehol.

Néha azt képzelem, hogy nem is halt meg, hogy éppen a kedvenc focicsapata eredményeit latolgatja, vagy nekiindul az éjszakának a barátaival. Ilyenkor felkiáltok: „Hol vagy Daniel? Miért haltál meg?” De nem kapok választ. Az orvosai szerint egy nagyon ritka betegségben veszítette életét, aminek a lényege, hogy valaki, akinél korábban nem fordult elő epilepszia, váratlanul mégis rohamot kap. A legtöbben belehalnak, vagy ha túlélik, súlyos agykárosodásuk lesz, és senki nem tudja, pontosan kinél és miért fordul elő ez a betegség.

De nem is lényeges, a lényeg annyi, hogy a fiam halott, és én nem tudtam megvédeni őt. A fiam halott, én pedig élek, ami ellentmond a természet rendjének.

Szeretem a férjemet, és a két másik gyermekemet is, de a Daniel iránti szeretetemet nem tudom egyszerűen átirányítani rájuk.

Szeretem a férjemet, és a két másik gyermekemet is, de a Daniel iránti szeretetemet nem tudom egyszerűen átirányítani rájuk Forrás: Thinkstock

Azóta nem hallottam a hangját, hogy egy nap hirtelen megbetegedett. Amint a kórházi ágyában feküdt, mellé ültem, és elmondtam neki, hogy mennyire szeretem. Könyörögtem, hogy szólaljon meg, hogy jöjjön vissza hozzám, de nem felelt. A 79 nap alatt, amit a kórházban töltött, mindössze egyetlen könnycseppet láttam legördülni az arcán.

Most pedig, hónapokkal az után, hogy elment, úgy érzem, mintha itt lenne velem, és azt mondaná: „Szeress, anya, itt vagyok!” És a könnyeim hullanak, és nem jutok szóhoz, mert annyira tudnám még szeretni, ha itt lenne. A legrosszabb napokon leülök a laptopom elé, és megírom neki, hogy mennyire hiányzik, és elküldöm az üzenetet neki, az egyetlennek, aki értheti a fájdalmamat.

Most pedig, hónapokkal az után, hogy elment, úgy érzem, mintha itt lenne velem, és azt mondaná: „Szeress, anya, itt vagyok!” Forrás: AFP

A barátai még át szoktak jönni hozzám, és elmesélik, mennyit jelentett nekik Daniel, és mennyire hiányzik nekik. És én biztatom őket, hogy meséljenek a munkájukról, a terveikről. A legtöbben először még nagyon félve mesélnek, mert azon aggódnak, nem okoznak-e nekem fájdalmat azzal, hogy nekik még vannak terveik, míg Danielnek már nem lehetnek. De aztán egyre lelkesebben kezdenek mesélni, és én a szavaik mögött Danielt hallom, és tudom, hogy ők is így vannak ezzel.

Az ő életük továbbviszi a fiam életét is.

Én továbbra is keresni fogom Danielt, de már nem olyan kétségbeesve, mint eddig. Másokban fogom keresni, a barátaiban, az ismerőseiben, a kortársaiban. És közben a szavaira fogok gondolni, amiket nekem mondott: „Csak szeress. Itt vagyok.”

Vásárolj okosan - Úszd meg a karácsonyt pazarlás nélkülhttp://www.life.hu/csalad/20161205-karacsonyi-pazarlas-kolts-fozz-okosan.htmlHazánkban a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki – sokkoló adat. Az ünnepekhez közeledve érdemes hát kicsit a józan eszünkre hallgatni, és a felesleges rongyrázás, költekezés, pazarlás helyett okosan megoldani az ünnepi készülődést. CsaládThinkstockA szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyasághttp://www.life.hu/csalad/20161205-az-egyedulallo-anyasag-oldalai.htmlAz egyedülálló anya státusz nem egy hangzatos cím, amivel az ember dicsekszik. Elhangzásakor inkább sajnálatot vált ki, mintsem elismerést. Ám két ember helyett helytállni, közben pedig megmaradni a saját szerepünknél, rendkívül nehéz feladat, amely több pozitív támogatást érdemelne. CsaládThinkstockA házasságnak még a vallás sem tud gátat szabni – Így csereberélik hitüket a sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20161202-hiressegek-akik-vallast-valtottak-a-hazassaguk-miatt.htmlMi történik, ha két eltérő vallást gyakorló híresség egymásba szeret? A hőn áhított házasságért még a hitüket is hajlandóak sutba dobni. Jobb esetben aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, rosszabb esetben viszont a válás után a vallást váltó fél szépen visszakullog eredeti gyülekezetéhez. Család--A leghíresebb lányos apukákhttp://www.life.hu/csalad/20161125-hires-apukak-akiknek-csak-lany-gyerekeik-vannak.htmlVannak férfiak, akiknek minden vágyuk egy trónörökös, aki tovább öregbítheti majd a család büszke nevét, de vannak, akik imádják babusgatni és védelmezi, legdrágább kincsüket, kislányukat. A következőkben olyan híres apukákat válogattunk össze, akik az utóbbi csoportba tartoznak – jöjjenek a híres lányos apukák. CsaládAFPA nap, amikor véget ért a házasságom: "Bűntudatom volt, amikor befeküdtem a férjem mellé"http://www.life.hu/csalad/20161111-a-nap-amikor-veget-ert-a-hazassagom-sorozat-amikor-a-feleseg-lepett-felre.htmlA következő levélírónk - a korábbi történetekkel ellentétben - nem az elhagyott fél szempontjából meséli el házassága végét. Ebben az esetben ő volt az a fél, aki véget vetett addigi közös életüknek. CsaládThinkstockAz internet újgenerációs rémei: az anyákhttp://www.life.hu/csalad/20161115-anyatipusok-az-interneten.htmlÓ, igen. Az internet, kérem, fegyver, altató, extasy, heroin és antidepresszáns. Ki mire használja, kinek mire van szüksége épp. Egy anya, aki kiaknázza a benne rejlő egészséges lehetőségeket, csak nyerhet, de akit beszippant a virtuális társasági élet, az elveszik, és rémmé változik. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.