Pénzügyi felkészülés a karácsonyra - A szakértő tanácsai

Forrás: Thinkstock -
vásárlás karácsony hitel pénz költekezés adósság pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a szeretet, no meg a nagy költekezések ünnepe. A következőkben a Life.hu szakértője, Szopper Zsófia pénzügyi szakértő ad tanácsokat a karácsonyi nagybevásárlásra.

A karácsony eredetileg egy vallásos ünnep, amelyen Jézus születésének napjára emlékezünk. Az európai gyökerű kultúrákban ez a legnagyobb olyan ünnep, amit a társadalom túlnyomó többsége megünnepel. Mindenkinek ismerősen hangzik az a mondat, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Akit szeretünk, gondolunk rá, és megajándékozzuk: ritkább esetben magunk készítette dologgal lepjük meg, de leggyakrabban veszünk neki valami szívből jövőt.

A 21. század embere rohanó időben él. A technikai világában olykor háttérbe szorulnak az emberi kapcsolataink. Ezért legalább karácsonykor próbálunk helytállni, azzal sem mindig törődve, ha igazából nem engedhetnénk valamit meg magunknak anyagilag.

Évről évre tapasztalom december hónapban, hogy sokkal nehezebb akár a mindennapi beszerzések teljesítése, akár csak a közlekedés a városban. Nyilván azért, mert emberek sokasága járja a boltokat, és végzi a karácsonyi bevásárlást.

Forrás: Thinkstock

Amikor a magam karácsonyi nagybeszerzését hajtom végre, mindig felteszem magamnak a kérdést: én mire emlékszem a tavalyi ajándékaim közül?

Tavaly például a legemlékezetesebb két egyedi hűtőszekrénymágnes volt, amelyek számomra emlékezetes pillanatokat örökítettek meg. Maga az ajándék nem lehetett túl drága, mégis nagyon személyes volt, és bensőségessé tette az ünnepet.

Nagyon gyakori, hogy műszaki cikkel lepjük meg a szeretteinket. Sokszor csábító hitellel akarják nekünk eladni ezeket a terméket.

Jegyezzük meg azt, hogy a hitel sosem lehet jó megoldás!

Forrás: Thinkstock

Hasonló a helyzet a hűségidővel eladott, drága, trendi mobiltelefonokkal is. A szolgáltatók potom áron odaadják, csupán két évet kell aláírni és vállalni. Ez alatt a telefonok legalább 1,5-szeres értékét fizeti ki a megajándékozott.

Nézzük meg, hogyan érdemes hozzáfogni a karácsonyi bevásárláshoz!

  • Írjunk listát, ki mindenkinek szeretnénk karácsonyi ajándékot adni!
  • Számoljuk össze, hogy mennyi az a pénz, amit maximálisan költhetünk ajándékra! A vásárlást – előszörre – próbáljuk meg ennek a 70-80%-ából megoldani! Még így is túl fogjuk költeni...
  • Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy karácsonykor szokás vendégeket hívni és karácsonyi vacsorát készíteni! Erre is terjedjen ki a költségvetés!
  • Nem árt figyelembe venni azt, hogy az ünnepek alatt a boltok többsége zárva van, közvetlenül utána pedig nagyon sok kereskedelmi egység korlátozottan nyit ki.
  • Arról se feledkezzünk meg, hogy a szenteste után egy héttel szilveszter következik.
Forrás: Thinkstock

Megosztanék pár tapasztalatot, amelyet hosszú évek alatt gyűjtöttem össze. Ezeket én használom is, amikor a karácsonyi készülődésről van szó.

  • Szeptember közepétől elkezdem nézni, gyűjteni az információt az ajándékokkal kapcsolatban. Amikor látok egy olyan tárgyat, aminek örülni fog a megajándékozott, akkor már előre meg is veszem. Ezzel rengeteg időt és energiát megtakarítok. Sőt pénzt is! Nem is beszélve arról, hogy apránként adok ki kisebb összegeket, és nem a december hónapra marad az egész.
  • Sokat vásárolok jótékonysági liciteken. Így biztos, hogy nagyobb eséllyel találok egyedi meglepetéseket, és ezzel másokon is segítek.
  • Sokszor kifejezetten megéri házhozszállítással rendelni. Ez nem csak karácsonykor igaz. Ráadásul aki így vásárol, azt a jog is jobban védi. Csak oda kell figyelni, és nem szabad pánikba esni. Idő van mindenre.
  • Sokat járok kézművesvásárokba, és keresem az olcsóbb, pár száz vagy egy-két ezer forintos, szinte jelképes árú ajándékokat. Mindig olyanokat szerzek be, amelyek személyhez köthetőek.
  • Nem vagyok híve évről évre a kivágott, addig még élő fenyőfának sem. Hosszú távon nagyon drága, nem is környezetbarát. Arra gondolj, mennyi ajándékot vehettél volna, mennyi örömet szerezhettél volna az árán.
Forrás: Thinkstock

A december az a hónap minden család életében, amelyik a legköltségesebb. Így volt ez régóta, és így lesz az elkövetkezőkben is. Rettentően fontos, hogy ne szaladjunk el túlságosan a költségekkel. Ilyenkor ugyanis egy-két havi családi jövedelem alsó hangon is elkölthető, még az előre tervezetten felül is. Aztán majd januárban a számlák befizetése marad el...

Persze az ügyesebb háziasszonyok akár már két-három hónap alatt rendbe hozzák a családi költségvetést. Kivéve azokat, akik hitelhez fognak nyúlni. Az már egy másik történet... és biztos, hogy hosszabb.

Mennyei ünnepi desszertek pillanatok alatt – Három egyszerű recepthttp://www.life.hu/csalad/20161213-villamgyors-karacsonyi-desszertek.htmlVáratlan vendégek? Édességért könyörgő gyerkőcök? Ha az ünnepi rohanásban valami gyors, mégis isteni desszertet szeretnél összeütni, válassz egyet az itt felsorolt finomságokból. Nagyok és kicsik is imádni fogják! CsaládThinkstockA "szaranyaság" mibenléte, avagy vess számot önmagaddal, anyukám!http://www.life.hu/csalad/20161212-szaranyasag-te-milyen-anyanak-tartod-magad.htmlA jó és szar anyaságot igen keskeny határ választja el egymástól. Vannak dolgok, amiket mi hiszünk magunkról, amit mások vélnek tudni rólunk, és amit a gyermekünk érez velünk szemben. Létezik, hogy ezek mind egybevágjanak? CsaládThinkstockHírességek, akik évekig nem beszéltek családtagjaikkalhttp://www.life.hu/csalad/20161212-sztarok-akik-sokaig-nem-beszeltek-csaladtagjaikkal.htmlA rokoni kötelék két ember között a világ egyik legfontosabb, legszorosabb kapocsa – lehetne, de sajnos nem mindenki születik szerető, gondoskodó családba. Ahogy azonban a következő hírességek példája is mutatja, egy sanyarú gyerekkor vagy rossz szülői viszony ellenére is válhat valakiből sikeres ember. Sőt, egy sikeres és megbocsájtó ember – a következő sztárok ugyanis képesek voltak békejobbot nyújtani szeretteiknek. CsaládAFPAz idei karácsony kedvence – Készíts mézeskalácstortát!http://www.life.hu/csalad/20161209-mezeskalacstorta-recept-karacsonra.htmlNincs karácsony mézeskalácssütés nélkül, de mit szólnál hozzá, ha idén kicsit felborítanád a jól megszokott rendet? Lepd meg a gyerkőcöket mézeskalácstortával – hidd el, imádni fogják! CsaládOrigoEgy anya vallomása, aki elveszítette a fiáthttp://www.life.hu/csalad/20161207-egy-edesanya-levele-halott-fiahoz.htmlA The New York Timesban jelent meg az alábbi levél, amelyben egy édesanya arról vall, miként volt képes tovább élni azok után, hogy elveszítette a fiát. Szívszorító sorok következnek. CsaládThinkstockA házasságnak még a vallás sem tud gátat szabni – Így csereberélik hitüket a sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20161202-hiressegek-akik-vallast-valtottak-a-hazassaguk-miatt.htmlMi történik, ha két eltérő vallást gyakorló híresség egymásba szeret? A hőn áhított házasságért még a hitüket is hajlandóak sutba dobni. Jobb esetben aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, rosszabb esetben viszont a válás után a vallást váltó fél szépen visszakullog eredeti gyülekezetéhez. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.