Szülők kontra szilveszter: kiütéses győzelem a vendégnek?

buli szilveszter család anya gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anyáknak - és persze az apáknak - a szilveszter sem egyszerű történet. Ha el is jutnak egy igazi óévbúcsúztató partiba, az sem működhet úgy, mint régen. Ám az otthon töltött 31-e sem minden esetben olyan nyugodt, mint azt hinnénk.

Élvezed, ahogy a szilveszteri hangulat lassan felkúszik a lábadon, végig a combodon, majd a hasadon...a melleden elidőzik, végül eljut az agyadig, ahol átveszi az irányítást. Dobálod ki a szekrényedből a csillogó miniszoknyákat, a strasszos harisnyákat és a flitteres topokat, megpróbálkozol a műszempilla DIY-felragasztásával, egy nagy nézettségű videoblogger vezényletével - ugyaninnen a cicás tusvonalat már sikerült párszor abszolválnod, így nagyon hiszel a sikerben.

Mire négyszer változtattál az outfiteden, de a hajadon még kevesled a csillámot, nekiindulsz életed párjával - aki a pár órás átváltozásod alatt a kanapé előtt ülve meccset nézett - a barátok szilveszteri házibulijába. A 80-as, 90-es évek gigaslágereire aztán kellően megjön a hangulatod, és pár VBK meg mézes pálinka után komolyan elhiszed, hogy újra 20 éves vagy.

Forrás: Dreamstime

Az éjféli koccintást követően még táncoltok, beszélgettek, szerelmesen, csak egymásra fókuszálva hosszas csókot váltotok, és mint két kamasz, alig bírtok magatokkal a taxiban hazafelé.

Kora délután ébredsz, enyhén megfolyt sminkkel és némi gyomorforgással - de a jóleső fajtából. Pár óra alatt újra összerendeződtök, és mentek is a gyerekekért, akik ez ideáig a nagyiszálló luxusszolgáltatásait élvezték.

Lehetne ilyen is az év utolsó napja... de te anya vagy, szóval ne reménykedj!

  • 1. verzió: 00:30-kor hív anyósod; a gyerek annyira fél a tűzijátékoktól, hogy fél órája üvöltve sír, és folyamatosan azt hajtogatja: „Anyaaaaa!"
  • 2. verzió: 23:45-kor csörög anyád, hogy a gyerek sugárban elkezdett hányni, és gyanús, hogy nem vitted át hozzá a hányáscsillapítót.
  • 3. verzió: annyira fáradt vagy, hogy 22:00 körül hirtelen eldőlsz a kanapén, és senki sem tud felébreszteni, még éjfélkor sem.
  • 4. verzió: olyan rég ittál már alkoholt, hogy a második pohár bor után kidobod a taccsot, és mivel a szervezeted nem képes már gyors regenerációra, az egész estéd el van rontva.
  • 5. verzió: épp indulnátok, amikor a gyerek könnyes bociszemekkel átkarol, és angyali hangon csak annyit mond, „Hiányozni fogsz anya, szeretlek!" - ekkor leveszed a kabátodat, és otthon maradsz vele.
  • 6. verzió: a szilveszteri buliba készülődve rájössz, hogy ha van is partiszerkód, az már rég nem a te méreted - ettől kiborulsz, és lemondod az egészet.
  • 7. verzió: 31-én, kora délután kiderül, hogy anyád lebetegedett, anyósod vidéken van a rokonainál, és már egy bevált bébiszitter sem ér rá, így elkezded lemosni a sminkedet.
  • 8. verzió: december közepén kaptok meghívást egy baráti óévbúcsúztatóra, de még képtelennek érzed magad arra, hogy egy teljes estére a gyermeked nélkül legyél.
Forrás: Thinkstock

A szilveszteri „ereszd el a hajam” bulik helyett azonban új dimenziók nyílnak meg előtted, anyukám.

A gyerkőcökkel gátlástalan mennyiségű csillagszórót lehet elégetni 31-én, megszakítva időnként a maratoni mesenézést vagy a társasjátékparti. Hódolhatsz a kölyökpezsgő-szenvedélyednek, pohárról pohárra ihatod úgy, ahogy azt gyerekkorodban a szüleid sosem engedték meg. Az utcákat járva fújhatjátok a trombitákat, és közben neked még egy kis pohár forralt bor is a kezed ügyébe kerülhet.

Nem kell szuper menüt rittyentened, elég, ha a lehető legapróbbra összevágod, és így elfogadható formában tálalod a túlfőtt virsliket - kellő mennyiségű ketchup társaságában tuti a siker -, a lencsefőzelékkel azonban már évek óta nem is kell bajlódnod - oh, az a fránya cukor-ecet arány -, a kölykök úgysem eszik meg. Végre mackószettben várhatod az újévet, miközben végignézitek apával az összes vicces tévéműsort - ne mondd, hogy sose voltál kíváncsi rájuk! -, vagy épp azt a filmet, ami már hetek óta be van tervezve. Jól alvó kisgyerekek és remekül záródó ablakok mellett pedig még egy kellemes újévi együttlétre is lehetőségetek van.

Nagyobb gyerkőcök szüleiként várhat még rátok pár mókás pillanat. Amennyiben a környezeti adottságok megengedik, apa egy apró magántűzijáték mestereként veheti ki részét a szilveszteri őrültségekből. Az éjféli koccintásra is akad résztvevő: a frissen ébredő vagy már a végét járó, egész este fennmaradó gyerekek személyében.

Ahogy a szülőség, úgy ez az ünnep sem áll csupa rózsaszín képkockából.

Természetesen a vidám szilveszteri „home party gyerekekkel" csak akkor állhat fenn, ha épp senki sem beteg - ami télen lássuk be, igencsak ritkaságszámba megy -, és senki sem éli a dackorszakát - ez igaz lehet ám rád is! Két kisgyerek közül az egyik biztosan belázasodik vagy folyamatos orrszívó porszívóért kiáltó náthával ébred, kiütései lesznek, épp jön a 86. foga, netán előveszi az adu ászt, a hisztit, amivel anyaként sosem tudsz mit kezdeni a gyakorlatban - pedig elméletben már le is doktorálhattál volna belőle.

Forrás: Thinkstock

Kisgyerekes családként aztán éjfél körül retteghettek, hogy melyik szomszéd kezd bele a szilveszteri durrogtatásba, és csak remélhetitek, hogy nem él a közelben egy „késleltetős fajta" sem. Tudjátok, aki megvárja, míg mindenkinél elfogy az összes muníció, majd éjjel egy, fél kettő környékén belekezd a Mad Maxet idéző, apokaliptikus világ megidézéséhez - zajban és fényekben legalábbis. A sírva ébredő gyerekek megnyugtatása után pedig édes az együtt alvás - a kora reggeli kelés viszont már kevésbé.

Ami a - nagy valószínűséggel - várható negatív mellékzöngék mellett mégis a legjobb az egészben; nem kell adózni a direkt jókedvnek, nem kell mindenáron hajtani a szilveszteri „őrültködést". Anyaként, szülőként a legnagyobb nyugalommal maradhatsz otthon, és tarthattok például egy családi pizsamapartit, de el is mehetsz apával egy kis gőzkiengedésre, ha találtok megfelelő felvigyázót a gyerkőcökre. A kedv és a lehetőségek szabnak csupán határt. Akárhogyan is döntesz, a spontaneitás fontos részét fogja képezni az estének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.