Magyarországon kétszázezer nőt éppen most ér fizikai erőszak a kapcsolatában

Forrás: Thinkstock -
lelki terror fizikai bántalmazás erőszak családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NANE Egyesület ingyenesen hívható segélyvonala idén is heti négy alkalommal üzemelt, naponta általában 3-5 hívót tudtak fogadni, magyarán nagyjából 800 bántalmazott nő telefonált. Ez a szám csak a jéghegy csúcsa. Többségben vannak azok a nők, akik nem tudnak, nem mernek segítséget kérni, vagy nem ismerték még fel, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársával, Tóth Györgyivel beszélgettem 2016-os tapasztalataikról.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A képzett önkéntesek által üzemeltetett vonal ingyenes, és a bajba jutott nőknek teljes anonimitást biztosít.

A segélyvonal egy tematikus vonal: nők elleni párkapcsolati erőszakkal, illetve a nők elleni erőszakhoz kapcsolódó gyerekbántalmazással kapcsolatban is várják az áldozatok, közel állók és segítők, valamint segítő szakemberek hívásait.

Forrás: Thinkstock

A segélyvonalon 2016-ban nagyjából 800 bántalmazott nő keresett meg benneteket. Hogy tapasztaltátok, nőtt vagy csökkent a segítségkérők száma az elmúlt évekhez képest, és mennyi lehet a bántalmazott nők tényleges száma Magyarországon?

Összesen ezer fölött volt azoknak az eseteknek száma, amelyekkel találkoztunk. A segélyvonalon kívül e-mailben, de Facebookon privát üzenetben is kerestek bennünket. Érdekesség, hogy ha történt egy eset, amiről beszámoltak a hírekben, annak hatására megugrott a segítséget kérők száma. Az ilyen esetek motiválják a nőket, ők is összegyűjtenek annyi erőt, hogy segítséget kérjenek.

Egyébként évek óta teljesen telített kapacitással dolgozunk, úgyhogy nem nagyon tudunk számbeli különbséget tenni. Kizárólag reprezentatív felmérések tudnának pontos képet adni arról, hogy mi folyik az országban.

Ilyen Magyarországon 1998 óta nem készült, a magyar kormányok azóta sosem voltak kíváncsiak a jelenség mértékére.

Szerencsére 2014-ben az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) az egész unióban, így Magyarországon is végzett reprezentatív felmérést.

Ebből tudjuk, hogy

Magyarországon van kétszázezer felnőtt nő, akit éppen most ér fizikai erőszak a párkapcsolatában.

Forrás: Thinkstock

És most csak a fizikai erőszakról beszélünk. Ha belevesszük – nyilván átfedésekkel együtt – az erőszak szexuális, gazdasági, lelki és egyéb formáit is, akkor lényegesen nagyobb lesz a szám. Azért szokás egyébként a fizikai erőszakkal előjönni, mert egyrészt sok ember azt gondolja, hogy csak fizikailag lehet bántalmazni valakit, másrészt, mert ez azért viszonylag egzakt, meg lehet határozni, mi tartozik bele. A kutatók álláspontja szerint

legalább 760 ezer olyan nő él Magyarországon, akinek valaha az életében volt bántalmazó kapcsolata. Ez a felnőtt női lakosság körülbelül 20 százaléka, tehát legalább minden ötödik nőismerősünk volt rendszeres testi erőszak áldozata korábbi vagy jelenlegi párkapcsolatában.

Volt kapacitásotok kezelni ezeket a segítségkéréseket?

Egy maroknyi önkéntessel magánadományokból és szja 1%-ból működtetett segélyvonal nem tudja egy ilyen méretű probléma egyéni szintű ellátását felvállalni. Arra van kapacitásunk, hogy egyszer vagy maximum kétszer, háromszor beszéljünk egy telefonálóval. Sok-sok főállású ember tudna csak ennyi esetet kezelni. A szomorú az, hogy vannak olyan rendszerek, amelyeknek tudni kellene ezeket az eseteket kezelni, egész pontosan az önkormányzati, családsegítő és gyermekjóléti rendszerek, illetve persze a hatóságok, a rendőrség és a gyámhatóság. És sajnos azért keresik ennyien a NANE-t, mert az adóinkból működtetett rendszerek nem képesek ellátni a feladatukat.

Forrás: Thinkstock

Nem véletlen, hogy a segélyvonal beindulása után nem sokkal már szakirodalom kiadását, szakemberek képzését kezdtük el tervezni, és ezek a tevékenységek mostanra fontos területté nőtték ki magukat az egyesület életében. Amellett, hogy igyekszünk minél több érintettel közvetlenül felvenni a kapcsolatot a segélyvonal, a Facebook-oldal és a két honlap segítségével, kifejezetten szakembereknek szóló szolgáltatásaink segítségével azon dolgozunk, hogy a létező, az adófizetők által finanszírozott intézmények megfelelően el tudják látni a hozzájuk fordulókat.

Az előbbiekben említetted, hogy az emberek szemében még ma is gyakran csak a fizikai erőszak minősül bántalmazásnak. Titeket is ilyen jellegű esetekkel kerestek/keresnek meg a leggyakrabban?

Igen. A fizikai erőszak, ráadásul a rendszeres fizikai erőszak az, amit már viszonylag egyértelműen bántalmazásnak tartanak az emberek. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nem része a neveltetésünknek az, hogy értsük, átlássuk, miként is működik a párkapcsolati erőszak.

Ha valaki egyszer bántalmazta a partnerét, és azt tapasztalta, hogy ennek nincsenek következményei, akkor bármikor visszanyúlhat ehhez az eszközhöz.

A bántalmazott nők nem buták, nem naivak, csak gyakorlatilag egy egész rendszer dolgozik azon kisgyerekkorunktól kezdve, hogy a többi között nézőként érzéketlenné tegyen minket az erőszak iránt. Vegyük például a filmeket, ahol a veszekedés hevében egy férfi megpofoz egy nőt, majd heves csókolózásban törnek ki. Ez egészen egyszerűen a való életben nem így zajlik. Ez semmi egyéb, mint bántalmazói fantázia. De azt is megpróbálják velünk elhitetni, hogy lehet valakihez tiszteletteljesen és szeretetteljesen kapcsolódni úgy, hogy közben kárt okozunk neki. Ilyen pedig nem létezik.

Forrás: Thinkstock

Sokszor egyébként olyan édesanyák telefonálnak, akik már kezdik felismerni, hogy bántalmazó párkapcsolatban élni a gyerekeknek sem jó. Nagyon gyakran az a téves érv tart egy nőt a rossz kapcsolatban, hogy úgy gondolja, a gyerekeknek minden esetben szükségük van mindkét szülőre. A legtöbb esetben pedig sajnos a környezet is ezt sugallja. A nő várja ki, amíg a gyerek kirepül, csak azután lépjen, vagy egészen egyszerűen viseljen el mindent, ha már azzal a férfivel vállalt gyereket.

Ezekkel az érvekkel leginkább az a gond, hogy nulla mértékben szólnak valóban a gyerekekről. Egyszerűen arról szól, hogy maradjon meg a látszat, hogy minden rendben.

Akik ezeket tanácsolják, azok sem gondolhatják komolyan, hogy a gyerekeknek szükségük van egy emberre, aki félelmet kelt bennük. Egyszerűen nem létezik, hogy valaki semmilyen tisztelettel, humánummal nem tud viszonyulni a partnere irányába, ellenben kiváló szülő. De volt olyan édesanya is, akinek már a gyerekei mondták, hogy most már elég, kérjenek segítséget.

Visszagondolva hogyan tudnád összegezni 2016-ot a NANE szempontjából?

A NANE-nak ez az év a küzdelem és a túlélés éve volt, miután 2014 és 2015 a politikai támadásokról és hatósági vegzálásokról szólt, illetve arról, hogy három nagy támogatónk egyszerre szüntette meg a támogatását. Mindeközben pedig a nemzetközi színtér is elkezdett átrendeződni, a nők elleni erőszak témája a korábbinál is kevésbé vonzó a támogatók számára. Nem mintha a probléma megoldódott volna. Van az úgynevezett adományozói elfáradás jelensége, mikor is az emberek egy idő után szívesebben adják másra a pénzüket. Ez a jelenség most Európa-szerte érezhető, nem csak nálunk.

Forrás: Thinkstock

De több mint 20 év alatt bennünk azért kifejlődött egyfajta ellenálló képesség. Mi sosem részesültünk állandó állami támogatásban, rólunk gyakorlatilag 1994 óta az összes kormány elmondja, hogy az ellenzék szekerét toljuk, holott valójában mindig is egy érdekérvényesítő, kritikus szervezet voltunk.

Az, hogy kritizálunk egy kormányzati intézkedést, nem jelenti azt, hogy szeretjük az ellenzéket. Csupán változást szeretnénk elérni.

Egy segítő és érdekérvényesítő egyesület vagyunk, a mi feladatunk az, hogy ne csendben tüntetgessük el a nyomokat, hanem szóvá tegyük a megfelelő fórumokon. Ez a fajta segítő és érdekérvényesítő munka Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik. Itt nálunk, Kelet-Európában inkább a tiszta jótékonykodás a szimpatikus az embereknek. Nem a hátrányos helyzetek felszámolását támogatja a többség, hanem olyan tevékenységeket, amelyek elrejtik a jobb helyzetben lévők szeme elől nehéz helyzetben élő embertársaikat.

22 éve működünk, sose volt könnyű működni, és sose vettük egyértelműnek a támogatást, ez a hozzáállás pedig nagyon jól jön ezekben az időkben. Van 21 ember, aki eldöntötte, hogy minden hónapban egy kisebb összeggel támogatja a NANE-t, ezzel pedig a havi működési költségünk egynegyedét elő tudjuk teremteni.

Forrás: Thinkstock

Hónapról hónapra meg kell küzdenünk azért, hogy legyen hol ügyelni, hogy legyen telefonvonal, hogy ki tudjuk fizetni a segélyhívásokat, a zöldszámot ugyanis 2012 óta a NANE finanszírozza.

De ha lassan is, azért talán biztosan azt érzékeljük, hogy a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások részéről növekszik a támogatási hajlandóság. A jövőre nézve abban reménykedünk, hogy lesz még néhány olyan jó ember, akik egy számukra teljesen nélkülözhető havi összeggel hozzá tudnak majd járulni az alapvető működésünk fenntartásához.

Nyílt levél egy fiatal sebésznek, aki menthetetlenül elrabolta betege szívéthttp://www.life.hu/csalad/20161227-nyilt-level-egy-fiatal-sebesznek-aki-elrabolta-egy-betege-szivet.htmlA szerelem néha fáj - jól tudja ezt olvasónk is, aki az alábbi nyílt levelet írta orvosához. Család--Szülők kontra szilveszter: kiütéses győzelem a vendégnek?http://www.life.hu/csalad/20161226-anyakent-szilveszterkor-buli-vagy-gyerekek.htmlAz anyáknak - és persze az apáknak - a szilveszter sem egyszerű történet. Ha el is jutnak egy igazi óévbúcsúztató partiba, az sem működhet úgy, mint régen. Ám az otthon töltött 31-e sem minden esetben olyan nyugodt, mint azt hinnénk. CsaládThinkstockBébibumm Hollywoodban - 2016-ban minden valamirevaló sztárnak gyermeke születetthttp://www.life.hu/csalad/20161222-2016-ban-szuletett-sztrababak.html2016-ban igazi bébibummcunami söpört végig Hollywoodon – annyi celebbaba született, hogy csak úgy kapkodtuk a fejünket. Az alábbiakban megpróbáltuk nagyjából összeszedni, mikor melyik sztárcsalád bővült 2016-ban. CsaládOrigo2016, a titkos menyegzők éve - Sztárok, akik idén házasodtakhttp://www.life.hu/csalad/20161221-2016-legemlekezetesebb-sztarhazassagai.html2016-ot nem igazán nevezhetjük a nagy sztárházasságok évének - sokkal inkább a megdöbbentő szakítások és válások esztendeje volt. Gondoljunk csak például Johnny Deppre vagy Brad Pittre. Meglepően kevés A kategóriás híresség mondta ki idén a boldogító igent, és még ha oltár elé vonultak is, a legtöbbjük titokban tette. CsaládOrigoHírességek, akik valószínűleg sosem fognak az oltár elé állnihttp://www.life.hu/csalad/20161216-hiressegek-akik-nem-akarnak-meghazasodni.htmlA hollywoodi sztárok hektikus életmódja nem tesz túl jót a hosszú távú kapcsolatoknak. A nagy sztárházasságok nemegyszer végződnek válással, éppen ezért vannak, akik inkább el sem akarják kötelezni magukat. CsaládAFPHa így folytatjuk, még a karácsony is elmarad – Szaloncukorteszt 2016http://www.life.hu/csalad/20161215-life-hu-2016os-nagy-szalonszukor-tesztje.htmlMinden évben egyre több csokimárka száll be a szaloncukorbizniszbe, ember legyen a talpán, aki a csilivili dobozok alapján meg tudja hozni a nagy döntést. A külcsín és a jól csengő márkanév egyébként mit sem számít: tesztünkből az is kiderült, hogy bizony egy közkedvelt vagy magát prémiumnak nevező márka is képes minősíthetetlen szaloncukrot a piacra dobni. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.