A közösségi oldalak íratlan szabályai - a gyerekek szerint

tinédzser Facebook közösségi oldal megosztás lájkolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg az idősebb generációk számára a közösségi oldalakon való jelenlét csupán egy eszköz, addig a Z generációnak a konkrét élettere. Ők a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag az online világban nőnek fel. De az online világnak is – csak úgy, mint a fizikainak – vannak olyan íratlan szabályai, amikre a fiatalok kifejezetten érzékenyek. 

Az Egyesült Államokban egy középiskolások körében nemrég végzett felmérés pedig azt is kimutatta, hogy ezek a szabályok korosztályonként változnak.

A középiskola alsó évfolyamaiban nem igazán elfogadott, ha valamelyik társuk a luxusnyaralásán készült képekkel vág fel Forrás: Thinkstock

„Posztolhatsz magadról bikinis vagy napozós képet, ha a testvéreid vagy a családod is rajta van” – ezt egy kilencedikes lány nyilatkozta a fókuszcsoport vizsgálata során. A megjegyzése is alátámasztotta a kutatás azon megállapítását, hogy a középiskola alsó évfolyamaiban nem igazán elfogadott a diákok körében, ha valamelyik társuk a luxusnyaralásán készült képekkel vág fel valamelyik közösségi média oldalán, valamint azt sem díjazzák, ha a lányok túlságosan szexin pózolnak a képeken.

A középiskolás kor egyébként is nehéz a tinilányok számára, hiszen egyrészt egyre nőiesebben próbálnak kinézni, online megjelenésükkel tökéletességet szeretnének sugározni, másrészt arra is figyelniük kell, hogy ne vigyék túlzásba a dolgot, és ne vívják ki kortársaik ellenszenvét.

Mint kiderült, az sem mindegy a gimisek szemében, hogy ki hány képet tölt fel például egy buliról. Egy-három képet még elfogadhatónak tartanak, ám ha valaki már ennél jóval több képpel árasztja el az oldalt, azt senki nem fogadja örömmel. A buliról feltöltött képek amúgy különösen rossz érzést kelthetnek azokban, akik nincsenek rá meghívva, és csupán otthon nézegetik a sorra feltöltött fotókat.

A buliról feltöltött képek amúgy különösen rossz érzést kelthetnek azokban, akik nincsenek rá meghívva Forrás: Thinkstock

Egy a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a tinik számára a lájkok ugyanolyan örömérzetet okoznak, mint a felnőtteknek a szex vagy a pénz, éppen ezért a szülők felelőssége is elbeszélgetni velük arról, hogy vajon meddig szabad elmenni a lájkokért, és mi az, amit már nem éri meg megtenni értük.

Szülőként, ha úgy érezed, semmit nem tudsz gyermeked online jelenlétéről, érdemes elbeszélgetni vele, és megkérdezni őt ezekről az íratlan szabályokról, illetve arról, hogy ő maga mit gondol róluk, hiszen ha te is tisztában vagy a korosztálya értékítéletével, segíteni is tudod őt abban, hogy ne lépje túl a határokat.

Aktív élet nyugdíj után - Inspiráló történetekhttp://www.life.hu/csalad/20170124-idosek-nyugdijasok-akik-aktiv-eletet-elnek.htmlMindenki annyi idős, amennyinek érzi magát - ezt a kijelentést pedig a következő inspiráló történetek jócskán alá is támasztják majd. Lehet az ember 70 éves vagy akár 100 is, amíg jól érzi magát a bőrében törekednie kell az aktív életre. Nem szabad, hogy a társadalmi konvenciók határozzák meg a mindennapokat. Család--Alternatív gyógymódok az egész családnakhttp://www.life.hu/csalad/20170124-alternativ-gyogymodok-gyerekeknek.htmlA konvencionális orvoslás mellett (hangsúlyozzuk, hogy mellette, és nem helyette) vannak esetek, amikor az alternatív gyógymódokat is érdemes segítségül hívni, akár a gyerekek esetében is. CsaládThinkstockIskolai menzakörkép - Ezt eszik a gyerekek a világ különböző országaibanhttp://www.life.hu/csalad/20170120-gyerekkori-elhizas-ezt-ebedelik-vilagszerte-a-gyerekek.htmlMagyarországon minden ötödik gyerek túlsúlyos - meglepő és egyben megdöbbentő adat. Főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy a duci gyerekek szüleinek a fele nem is gondolja, hogy gyereke súlyával bárminemű probléma lenne. Még ma is sok családban él az az attitűd, hogy a szeretetet az etetéssel lehet kifejezni - ami végül is nem is lenne akkora probléma, ha a szülő a szeretetét nem csipszekkel és csokikákkal, hanem egészséges ételekkel szeretné gyermeke tudtára adni. Család--"Öltözzenek melegen" - segítség helyett csak kioktatást kap a 10 fokban élő rászoruló családhttp://www.life.hu/csalad/20170118-nikolett-es-csaladja-segitseg-keres.htmlNem volt nehéz megtalálni a tömbházak rengetegében Nikolették otthonát. A bejárati ajtónak támasztott ablakok és különböző szerszámok már messziről jelezték, hogy ezen a fagyos januári reggelen az egyik lakásban éppen nagy munkálatok zajlanak. Nyílászárókat cseréltek, ami valljuk be, ebben az évszakban nem egy szokványos dolog. Nikolették viszont majd' négy éve vártak már erre. Így talán telente nem csökken majd a lakásukban 10 fok alá a hőmérséklet. Család--Önértékelési zavar tinikorban - Vedd észre, ha gyermeked testképzavarban szenved!http://www.life.hu/csalad/20170119-onertekelesi-zavar-tinikorban-testkepzavar.htmlA filmekből, plakátokról, videóklipekből szinte kizárólag tökéletes alakú, gyönyörű emberek néznek vissza ránk, ritkán látni egészséges, vagy akár teltebb idomokkal rendelkező hírességeket. Mindez pedig nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is hatással van, akik egyre korábban kezdik keresni azt a bizonyos ideált, akire hasonlítani szeretnének. CsaládThinkstockItt a farsang, sül a fánk! – A Life.hu kedvenc receptjeihttp://www.life.hu/csalad/20170111-fankreceptek-farsangra.htmlVégre idén is beköszöntött a farsangi időszak, ezzel együtt pedig itt a finomabbnál finomabb fánkok készítésének ideje is. Gyerekek és felnőttek is imádják, a farsangi mulatságok kötelező desszertje, éppen ezért megosztjuk most veletek a Life.hu kedvenc fánkreceptjeit. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.