A siker mellett a kudarcot is meg kell élni - Tudatos gyereknevelés

Forrás: Thinkstock -
kudarc siker szülő gyereknevelés corleonis gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tényleg csak a teljesítmény fontos, hogy a gyerekedből eminens tanuló váljon, aki sikeresen veszi az összes akadályt, és akit messzire elkerül a kudarc lehetősége is? Fontos, hogy a gyerekeknek legyenek sikerélményeik, ám ha a szülők kizárólag a tökéletesség elérésére koncentrálnak, annak leginkább maguk a gyerekek fogják a kárát látni.

A mai iskolarendszer alapvetően teljesítmény-központú, a gyerekek osztályzatokért harcolnak, aki pedig a vágyottnál valamiért rosszabb jegyet kap, annak bizony kudarcélménye lesz. Pedig, ha jobban belegondolunk, az a bizonyos osztályzat egyáltalán nem csak a gyereken múlik. Egy osztályzat ugyanúgy szól a pedagógus munkájáról és a tananyagról is.

Az a bizonyos osztályzat egyáltalán nem csak a gyereken múlik Forrás: Thinkstock

Ha pedig egy gyerkőcöt kudarcok sorozata ér, könnyen elhiheti magáról, hogy ő csak ennyire képes, az önbizalma pedig a béka feneke alá süllyed. A pedagógiában megfigyelések sokasága igazolja, hogy azok a diákok, akiket tanáraik, szüleik butának vagy rossznak tekintenek, azok ezeknek az „elvárásoknak" fognak eleget tenni, és nem tudnak majd igazán jó teljesítményt nyújtani. A Pygmalion-effektus szerint tehát olyanná válnak, amilyen elvárásokat, gondolatokat sugároznak feléjük.

Éppen ezért hatalmas felelősség hárul a szülőkre, akiknek meg kell érteniük, hogy ne mindenáron a siker elérését tűzzék ki célul gyermekük elé.

Nemhogy a gyerekek, de még a felnőttek sem tudják minden pillanatban a maximumot nyújtani. Épp ezért az eredmény mellett minden esetben fontos, hogy a szülő a szándékra is odafigyeljen. Fontos, hogy megértessék a gyerekekkel, hogy a kudarc egyáltalán nem ártalmas és szégyenletes, hanem egy nagyon jó lecke, amiből tanulni lehet, és kell is.

Mit tehet egy szülő, ha a gyerekét a kudarcok elkeserítik?

A szülőknek minden esetben segíteniük kell feldolgozni a gyerekek kudarcélményét. Érdemes részletesen átbeszélni, pontosan mi is történt az adott szituációban, mi az, amit másképpen is csinálhatott volna, és legközelebb hogyan viselkedjen egy hasonló helyzetben.

A szülőknek minden esetben segíteniük kell feldolgozni a gyerek kudarcélményét Forrás: Thinkstock

Emellett az is fontos, hogy ha például a gyerek fekete pontot kap, biztosítsák afelől, hogy ez bárkivel megtörténhet, akár saját gyerekkori történetekkel is alátámaszthatják, hogy megnyugtassák, ilyen kudarcokon anya és apa is átesett valamikor.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival

Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Dayre, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. április 1. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.