Nyílt levél a túl engedékeny szülőknek

Forrás: Thinkstock -
szülő nyílt levél engedékenység gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyereknevelésről mindenkinek megvan a véleménye. Mindig mindenki jobban tudja, hogy a másik anyuka mit ront el, mit kellene másképp csinálnia. Nos, levélírónk is úgy érezte, muszáj kiadnia magából rossz érzéseit ismerősei gyereknevelési nézeteivel kapcsolatban.

Írását változtatás nélkül közöljük.

Nyílt levél a túl engedékeny szülőknek

Sokan vagytok a baráti körömben. Közeli családtagok vagytok. Ismerősök vagytok a parkból és a boltból. Mindannyian szeretitek a gyermekeiteket, odaadó szülők vagytok, próbáljátok a legjobbat kihozni a gyermeknevelésből, azonban mégis rossz úton jártok.

Próbáljátok a legjobbat kihozni a gyermeknevelésből, azonban mégis rossz úton jártok Forrás: Thinkstock

Mindig kedvesek szeretnétek lenni a kicsikétekhez. Nem tudjátok, hogyan mondjatok nemet neki. Megkéritek, hogy csináljon meg valamit, ám ő ezt figyelmen kívül hagyja, ti meg ráhagyjátok. Ha csinál valami tényleg elfogadhatatlant, például megüt egy másik gyereket, ti akkor is képtelenek vagytok a megfelelő komolysággal reagálni erre a viselkedésre. Én nem a büntetésre akarok buzdítani mindenkit, de

még arra sem vagytok képesek, hogy leültessétek egy fél pillanatra, és elbeszélgessetek vele arról, hogy mi történt.

Sokatoknak a gyermeke mindig nyafog. Szerintetek egy ötéves gyermek nyavalygása normális. Azt gondoljátok, hogy ha megkéritek, hogy beszéljen hangosan, érthetően, akkor ez élethosszig tartó traumát okoz a gyermeknél. Nem értitek meg azt, hogy ha a gyermek bébihangon beszél hozzátok, és ti figyelmen kívül hagyjátok őt, nagyon hamar megtanulja, hogy rendesen kell beszélnie.

Szerintetek egy ötéves gyermek nyavalygása normális Forrás: Thinkstock

Az engedékeny gyermeknevelés hatása katasztrofális.

Az eredmény nemenként csoportosítható: a fiúk irányíthatatlan kis gonosztevőkké válnak, míg a lányok követelőző kis hisztikirálynőkké. Gyakran nehezen elviselhetők, te pedig kimerült és boldogtalan vagy. Néha-néha elveszíted a türelmed, és akkor rákiabálsz a gyermekedre.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Nem hibáztatlak, félre ne értsd. Azokkal, akiket én ismerek, sajnos egy közös dolog van bennetek. Volt legalább egy szülőtök (általában az apa), aki szigorú, mindent irányítani akaró és bizony gyakran megleckéztető volt. Megfogadtátok, hogy sosem lesztek ilyenek. Így a gyermeknevelés másik szélsőséges formájánál lyukadtatok ki. Az irányításmániás szülő helyett engedékenyek lettetek.

Volt legalább egy szülőtök (általában az apa), aki szigorú volt Forrás: Thinkstock

Elfelejtitek, hogy a legjobb módja a gyermeknevelésnek az, ha szerető, gyermekközpontú környezetben nő fel, melyben azonban adottak a határok és a szabályok számára, melyek ugyanúgy szükségesek az egészséges érzelmi fejlődéséhez.

Páran közületek elkeseredettségetekben hozzám fordultatok, és én elmondtam a véleményem, melyet örömmel fogadtatok. Megpróbáltatok megváltozni, néhány kezdetleges sikert is elértetek, azonban szépen lassan visszacsúsztatok az engedékeny szülő szerepébe. Arra jutottam, hogy a reakcióid akaratlagos megváltoztatásával nem tudod leküzdeni a benned mélyen nyugvó régi sérelmeket. Valószínűleg terápiára lenne szükségetek, hogy a megoldatlan fájdalmat és az irányítással szemben érzett ambivalens érzelmeket kezeljétek.

Valószínűleg terápiára lenne szükségetek Forrás: Thinkstock

Az elmúlt évtizedekben a nevelés sokat fejlődött. A szigorú, fizikai bántalmat is alkalmazó szülő már nem elfogadott többé. A kicsi gyermekeknek tudniuk kell, hogy a világ egy biztonságos, tartalmas hely, és mindig lesz számukra valaki, akire támaszkodhatnak, illetve ha szükséges, aki terelgeti őket.

Legyetek gyengédek. Legyetek kedvesek. Legyetek gondoskodók. Legyetek megértők és empatikusak. De ugyanakkor legyetek résen.

Ugyanis egy nap a ti vad, elkényeztetett tipegőtök egy dühös, szocializálatlan tinédzserré válik, és akkor már túl késő lesz.

Nyílt levél egy apóshoz, aki utálja a menyéthttp://www.life.hu/csalad/20161216-nyilt-level-az-aposomhoz-aki-gyulol-engem.htmlEgy megromlott rokoni kapcsolat megmérgezheti az egész család életét – ezt pedig most olvasónk saját bőrén is megtapasztalja. A következő levelet apósához címezte, akivel jó ideje nem találják már a közös hangot. CsaládThinkstockNyílt levél egy fiatal sebésznek, aki menthetetlenül elrabolta betege szívéthttp://www.life.hu/csalad/20161227-nyilt-level-egy-fiatal-sebesznek-aki-elrabolta-egy-betege-szivet.htmlA szerelem néha fáj - jól tudja ezt olvasónk is, aki az alábbi nyílt levelet írta orvosához. Család--Nyílt levél egy közúti balesetet okozó érdektelen férfinakhttp://www.life.hu/csalad/20161018-nyilt-level-ay-kozuti-balesetet-okozo-erdektelen-ferfinak.htmlEgy édesanya mindig, minden körülmények között arra törekszik, hogy gyerekeit megóvja a bajtól, ezért talán nem is meglepő, sőt teljesen érthető olvasónk felháborodása. Egy minap elszenvedett közúti baleset után írta meg szerkesztőségünknek az alábbi levelet. Család--Nyílt levél a nőnek, akire rákiabáltam sorban állás közbenhttp://www.life.hu/csalad/20160919-nyilt-level-a-holgynek-akire-rakiabaltam-sorban-allas-kozben.htmlTermészetesen azt egy embertársunktól sem lehet elvárni, hogy egy számára szokatlan vagy érdekes dologra ne figyeljen fel, adott esetben ne kezdje el nézni. Az azonban igenis mindenkitől elvárható, hogy kíváncsiságával próbáljon meg nem beletaposni a másik ember érzéseibe. Család--Nyílt levél egy édesapánakhttp://www.life.hu/csalad/20160831-level-apamnak-aki-ongyilkossagot-kovetett-el.htmlA halál, különösen a váratlanul beköszöntő halál feldolgozása rettenetesen nehéz feladat a család számára. Végig kell, hogy menjenek egy olyan folyamaton, amelynek egyetlen szakaszát sem lehet megspórolni, megúszni. A tagadáson, a sokkon át az elfogadásig hosszú, fájdalommal teli az út. Még nehezebben lehet feldolgozni a veszteséget, ha a családtag döntött a halál mellett. CsaládOrigoNyílt levél egy feleséghez, aki cserben hagyta férjét annak impotenciája miatthttp://www.life.hu/csalad/20160815-level-a-felesegemhez-aki-cserben-hagyott-az-impotenciammal.htmlA mai napig nincs nagyobb szégyen egy férfi számára, mint amikor a szexuális aktus során csütörtököt mond a fegyver. Amikor egyáltalán nem, vagy csak alig jön létre a behatoláshoz szükséges merevedés, vagy ha létrejön, akkor sem marad tartós. Aki erekciós zavarral küzd, annak önértékelése, önbecsülése mindig alacsonyabb férfitársainál. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.