Tíz tipp, hogy boldog gyerekeket nevelhess

Forrás: Thinkstock -
boldogság szülő gyerekek gyereknevelés corleonis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aligha van olyan szülő, aki ne szeretné boldognak látni a gyermekét. Akad azonban néhány zsákutca a boldogság felé terelés útján. A mindenek fölé emelt anyagi jólét mint érték átadása például tévedés. De milyen módon tudjuk valóban boldoggá nevelni a csemetéket?

A tudomány (a pszichológia) mai állása szerint vannak olyan tanácsok, amelyeket betartva elégedett, boldog gyerkőcöt lehet nevelni.

Légy te magad is boldog

Mutass példát. Ahelyett, hogy feláldoznád magad a gyerek kedvéért, sokkal bölcsebb dolog, ha időt, pénzt és energiát fektetsz a saját boldogságodba is. Így a gyerek nem egy mártírt lát maga előtt, hanem egy hús-vér szülőt, aki meri vállalni a saját igényeit, és képes harcolni az álmaiért.

Légy boldog! Forrás: Thinkstock

Tanítsd meg a gyereket a kapcsolatépítés szépségeire

Szerencsés, ha a szülő jó példát tud mutatni a társas kapcsolatokban. Engedd közel a kicsit a saját baráti körödhöz. Mutasd meg a gyereknek, hogyan kell másokhoz viszonyulni, és értékes, tartós emberi kapcsolatokat kialakítani.

A maximalizmus helyett a szorgalmat hangsúlyozd

A szorongás egyik legfőbb forrása a maximalizmus. Állítsd meg, el se indítsd ezen az úton. Helyette tanítsd meg értékelni az apróbb eredményeket is, valamint mutass rá, hogy a szorgalom és a kitartás fontos érték.

Neveld optimistává

Már gyerekkorban nagyon fontos a derűs, optimista, életigenlő szemlélet. A Time magazin szerint azok a tízévesek például, akiket a pozitív gondolkodás alapelvei mentén neveltek, a serdülőkor idején is optimistábban álltak a világhoz, és kiegyensúlyozottabb felnőttekké cseperedtek.

Fő az optimizmus Forrás: Thinkstock

A megfelelő környezet segít nyugodtabbnak lenni

Te teremted meg azt a környezetet, amelyben a gyerek biztonságban és komfortosan élhet. Ezt a biztonságot fogja majd továbbvinni élete más területeire. Ha tehát azt éli meg, hogy otthon béke, harmónia, gyengédség és elfogadás van, ha érzi a szeretetedet, akkor ezt fogja sugározni ő maga is, vesse bárhova az élet. Mindez független a pénztől: belőled (a szülőkből) fakad.

Vacsorázzon együtt a család, amikor csak lehet

A családi vacsora a tudósok szerint igenis fontos: keríts rá sort, mert a mindennapi rituálék, a családi egység megélése kiegyensúlyozottabbá teszi a gyereket.

Engedd hibázni a gyereket

Te magad sem vagy tévedhetetlen, csak ezt felnőttként már nem biztos, hogy a szemedre hányják, vagy csak burkolt formában szembesítenek ezzel. A gyerek azonban "védtelen", és ha azt tanulja meg, hogy a hiba súlyos következményekkel (nagy letolással, megvonással, büntetéssel járhat), akkor a hibalehetőség elkerülése miatt egy sor olyan tevékenységről mond le, ami egyébként örömet okozna számára. Esetleg visszahúzódóvá válik, és elveszíti először a bátorságát, aztán az érdeklődését is fejlődése (és boldogsága) szempontjából nagyon is fontos területeken. Inkább a hiba kezelésére és kijavítására tanítsd meg.

Hadd hibázzon a gyerek! Forrás: Thinkstock

Legyen boldogságot adó hobbija a gyereknek

Ahogy te, úgy a gyerek is érdeklődése, kíváncsisága mentén fog magának kedvenc időtöltést választani. Ha az órákig tartó vonatnézegetés, kavicsgyűjtés, vagy a hangyák megfigyelése a teraszon - legyen az. Engedd meg neki, hogy foglalkozhasson azzal, ami örömet ad neki.

Az önfegyelem remek eszköz

Lehet, hogy néha könnyebb lenne a lovak közé dobni a gyeplőt és hajrá... de ez nem vezet célba. Ám ahogy a többinél is, itt is csak jó példával tudod nevelni. Ha azt látja rajtad, hogy bár joggal méregbe gurulhatnál, te mégis fegyelmezett maradsz, akkor ezt a viselkedést fogja utánozni. Ez nem jelenti azt, hogy az önfegyelem mentén nem formálhat véleményt vagy nem állhat ki magáért vagy másokért, csupán azt, hogy az önfegyelem hatékony eszköz a közösségi kommunikáció során.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése is feladat

Naivitás volna azt hinni, hogy a gyerek magától jut el az érzelmi intelligencia magasabb fokára: a szülő feladata, hogy utat mutasson ezen a fronton is. Tanult, nem velünk született képességről van szó ugyanis, így a személyes példamutatásod elengedhetetlen. Légy érzékeny a pici rezdüléseire, és lássa rajtad, ahogy megmozdulsz, ha valaki bajban van. Empátia, segítőkészség, figyelem. Ezek lehetnek a tanítás eszközei.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival

Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Dayre, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. április 1. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Támogatott tartalom

Nyílt levél a túl engedékeny szülőknekhttp://www.life.hu/csalad/20170208-level-a-tul-engedekeny-szuloknek.htmlA gyereknevelésről mindenkinek megvan a véleménye. Mindig mindenki jobban tudja, hogy a másik anyuka mit ront el, mit kellene másképp csinálnia. Nos, levélírónk is úgy érezte, muszáj kiadnia magából rossz érzéseit ismerősei gyereknevelési nézeteivel kapcsolatban. CsaládThinkstockSzabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknekhttp://www.life.hu/csalad/20170206-szabalyok-es-szabalykovetes-gyerekkorban.htmlSzabályokra már pedig szükség van a gyereknevelésben. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a hangsúly a betarthatóságon, a következetességen és az egyénre szabott feladatokon van. CsaládThinkstockMint két tojás - Híres egypetéjű ikerpárokhttp://www.life.hu/csalad/20170206-hires-egypeteju-ikrek.htmlHa híres egypetéjű ikrekről van szó, a legtöbb embernek rögtön az Olsen nővérek jutnak az eszébe – tévesen. Bár tény, hogy a lányok egészen huszonéves korukig szinte egymás tükörképei voltak, ők valójában kétpetéjű ikrek. Most tehát jöjjenek a valódi egypetéjű híres/hírhedt ikertestvérek! Család--"Ambiciózus anyuka munkába állna" - szülés után a munkaerőpiacon http://www.life.hu/csalad/20170207-anyasag-es-munka-hogy-mukodhet-egyutt.htmlMagyarországon még mindig tömegek gondolják azt, hogy a nőknek az egyetlen feladatuk az életben a gyerekszülés, és annak a bizonyos női princípiumnak a megvalósítása. Ha pedig egy anyuka szülés után nem alakul át száz százalékos ősanyává, magyarán nem tölt otthon csemetéjével legalább három évet (a legjobb, ha többé vissza sem megy dolgozni), akkor jönnek a károgók, a "minek az ilyennek gyerek" kezdetű kritikákkal. Lassan el kellene már fogadni, hogy minden nő - akárcsak minden férfi - külön individuum, így mindenkinek saját magának kell dönetnie az életéről. CsaládThinkstockRajtad múlik, sikeres felnőtt lesz-e a gyerekedbőlhttp://www.life.hu/csalad/20170131-gyerekkorban-eldolhet-kibol-lesz-sikeres-felnott.htmlMinden szülőnek az az álma, hogy a gyerekéből egy napon boldog, sikeres felnőtt váljon. És bár a sikerre való nevelésnek nincs általános receptje, most mégis úgy tűnik, azonosították azokat a tulajdonságokat, amik közösek a sikeres emberek szüleiben. CsaládThinkstockA közösségi oldalak íratlan szabályai - a gyerekek szerinthttp://www.life.hu/csalad/20170125-a-kozossegi-oldalak-szigoru-szabalyai-a-gyerekek-szerint.htmlMíg az idősebb generációk számára a közösségi oldalakon való jelenlét csupán egy eszköz, addig a Z generációnak a konkrét élettere. Ők a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag az online világban nőnek fel. De az online világnak is – csak úgy, mint a fizikainak – vannak olyan íratlan szabályai, amikre a fiatalok kifejezetten érzékenyek. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.