Egy 21. századi fiatalnak miért lenne vonzó a házasság intézménye?

Forrás: Thinkstock -
esküvő házasság párkapcsolat család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"És boldogan éltek, míg meg nem haltak" – a romantikus tündérmesék elengedhetetlen része a hetedhét országra szóló lakodalom, mikor is a daliás herceg örök hűséget fogad szerelmének. A Disney-meséknek hála szinte nincs olyan kislány, aki ne álmodozna arról, hogy egyszer majd őt is mesebeli körülmények között vezeti oltárhoz a hős lovag. Az álmodozó kislányok azonban egyszer felnőnek, az esküvőről szőtt álmok pedig semmivé válnak.

Na jó, az utóbbi kijelentés kicsit erős volt, de tény, hogy a magyar párok házasulási kedve az elmúlt évtizedekben nem volt éppen a csúcson. A házasság világhete alkalmából a következőkben szakértő segítségével boncolgattuk a szertartásos fogadalomtevés előnyeit és hátrányait.

Házasság hete

A házasság hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, abból a célból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. Hazánkban feburár 12. és 19. között imár tizedik alkalommal rendezik meg a Házasság hete rendezvénysorozatot.
Február 12–19. között tartják a házasság hetét Forrás: Thinkstock

Lehangoló adatok

Az 1970-es években átlagosan 97 ezer házasságot kötöttek évente, ami mai szemmel nézve meglepően magasnak tűnik. Az utóbbi években az oltár elé állók száma bizony drasztikusan lecsökkent. 1990-ben már csak 66 405 szerelmespár mondta ki a boldogító igent, az elmúlt 25 évben pedig számuk még tovább zuhant. A házasságkötések száma – az első világháborús évektől eltekintve – 2010-ben érte el mélypontját, akkor ugyanis 35 500 pár állt az anyakönyvvezető elé. Tavaly az adatok szerint 45 900 házasság köttetett, ezzel párhuzamosan pedig 20 600-an váltak el.

A legfrissebb KSH-adatok szerint azonban 2016-ban valami történhetett. A szerelmespárok megtáltosodtak, ugyanis tavaly

az eddigi évekkel ellentétben végre újra nőtt a házasságkötések száma.

2016 első 11 hónapjában 48 920 pár esküdött egymásnak hűséget, ez a szám pedig a decemberi adatok nélkül is több volt, mint ahányan 2015-ben házasságra léptek. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy ha Magyarországon is elismernék az azonos neműek házasságát, akkor a statisztikai adatok értelemszerűen tovább javulnának.

Ezek tehát a számok, amelyek mögött érzelmek és személyes döntések húzódnak. Amíg mondjuk 100-150 évvel ezelőtt a fiatalok elsődleges életcélja a(z előnyös) házasságkötés volt, addig ma már (szerencsére) sokkal nagyobb döntési szabadsága van az egyénnek. Ebből kifolyólag a hangsúly is áttevődött a házasságkötésről, mint életcélról, az önmegvalósításra.

Tavaly végre újra nőtt a házasságkötések száma Forrás: Thinkstock

Adja magát a kérdés: egy modern, 21. századi fiatalnak miért is kellene a házasságkötés mellett döntenie, amikor ma már szabadon együtt élhet szerelmével anélkül, hogy ez bárkit is megbotránkoztatna?

A kérdés nem költői volt, az alábbiakban Deáki Tímea párterapeuta próbál meg rá válaszokat adni.

A házasság egy fontos érzelmi kapocs

Szakértőnk véleménye szerint a házasság érzelmileg is több, mint egy szimpla kapcsolat. Azt mondja, mivel a házasság mindkét fél részéről a szerelem beteljesedésének legmagasabb fokú kimutatása, amelytől kezdve a párnak közös jogaik és kötelességeik vannak, fontos pluszt adhat a házastársaknak ez az együttes felelősségérzés. Szakértőnk hangsúlyozta, hogy bár a házasság legkevésbé a papírról szól, érzelmileg mégis elképesztő nagy élményt adhat a szerelmeseknek, hogy a házasságkötéstől kezdve a nevük is összeforr egymással.

Mikor a nő valamiképp felveszi a párja nevét, azzal tovább erősíti a férfiban az érzést, hogy számára ő a legfőbb férfi a világon.

Tímea azt mondja, hogy az első években egy házasság nélküli párkapcsolat is lehet ugyanolyan jó minőségű, mintha a felek házasságban élnének egymással, néhány év után azonban szakértőnk szerint jogos az igény, hogy a párok szerelmüket házassággal erősítsék meg. Ha pedig az igény ott van, de valami okból nem következik be, az bizonytalanságot szülhet, és a kapcsolat minőségi romlását is elindíthatja.

Néhány év együtt élés után jogos az igény, hogy a párok szerelmüket házassággal erősítsék meg Forrás: Thinkstock

Egy 21. századi fiatalnak miért lehet vonzó, vagy éppen taszító a házasság intézménye?

Annak ellenére, hogy nagyon sok ember pártalan, és nem találja a boldogságát, Tímea szerint a legtöbben vágynak rá. A házasság ugyanis egy olyan biztos érzelmi pont az emberek életében, ami jó esetben az élet egyéb területeire is jótékonyan hat. Felemelő és magabiztosságot adó ugyanis Tímea véleménye szerint az a tudat, hogy van egy ember, aki csak hozzá tartozik, és ő pedig hozzá.

A Life.hu szakértője szerint

"Vannak azonban, akik pont ezzel az összetartozással nem tudnak mit kezdeni. Nem mindenki alkalmas arra, hogy egyértelműen elkötelezze magát, és jobb ezt felismerve a másik tudtára hozni, mint megélni az ebből eredő problémákat. A nagy szabadságvággyal bíró, még új dolgokra vágyó emberek nem tartják vonzónak a házasságot, mert úgy érzik, hogy gúzsba köti őket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének hűségesek a meglévő párkapcsolatukban, egyszerűen a kötöttséget nem kezelik jól vagy elvárható módon."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.