10 táplálási szabály, amit minden macskagazdinak ismernie kell

állat etetés cicahami2017 gondozás cica háziállat macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A macskákat csak imádni vagy... vagy imádni lehet. Nincs mese, ezeknek az öntörvényű, bársonytappancsú csodálatos lényeknek egyszerűen nem lehet ellenállni. Uralkodnak rajtunk, irányítják az életünket, amit mi mindennél jobban élvezünk, a hálánkat pedig finomabbnál finomabb falatokkal fejezzük ki nekik.

A macskák meglehetősen akaratos és makacs lények, akiknek saját személyiségük van. Aki valaha is élt már együtt macskával, tudja jól, hogy ahány cica, annyiféle ízlés: míg egyikük odavan az ínycsiklandozó tonhalkonzervért, addig a másik azt még megszagolni sem hajlandó, helyette inkább a gazdi aktuális vacsoráját dézsmálja meg titokban. Ízlés terén tehát minden cicus egyedi, két dologban viszont mindannyian megegyeznek. Egyrészt abban, hogy minden macskának vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag teljes értékű táplálékra van szüksége, másrészt pedig abban, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek fajtától, kortól és ízléstől függetlenül minden macska számára tiltólistásak.

Forrás: Botás Enikő

A következőkben 10 olyan macskatáplálási tudnivalót gyűjtöttünk össze, amit minden felelős gazdinak tudnia kell.

Kiscicák etetése

Úgy, ahogy a kisbabáknak, az aprócska kiscicáknak is naponta többször van szükségük kis adagban táplálékra. A cicákat három hónapos korukig napi 4-5 alkalommal kell etetni, három hónapos koruktól napi 3 alkalommal, féléves kortól pedig átállhatnak a napi 2 étkezésre.

Tehéntejet ne!

A tehéntej fogyasztása sok macskánál okozhat hasmenést, mivel a cicák többsége nem tudja megemészteni sem a tejet, sem a cukrot. A heveny hasmenésből pedig könnyen lehet kiszáradás, úgyhogy érdemes vigyázni! Ha mindenképpen tejet szeretnél adni a cicádnak, válaszd inkább a direkt macskák számára készített macskatejet.

Forrás: Botás Enikő

Ne feledkezz meg a vízről

Figyelj rá, hogy mindig legyen friss víz a macsekod számára, a nyári hőségben pedig érdemes akár több vizestálkát is elhelyezni a lakás különböző pontjain.

Ropizgatás napközben

Egy kis adag száraztápot érdemes folyamatosan a cica etetőtálkájában tartani, hogy ha ropizgatni támad kedve, a nap bármelyik szakában falatozhasson belőle.

A nedves táppal csak csínján

A szárazzal ellentétben a nedves tápot ne hagyd kint egész nap a tálkájában, figyelj rá, hogy mindig csak annyit adj, amennyit a cicád biztosan meg fog enni.

Forrás: Botás Enikő

Veszélyes csontok

Sokan tartják cicájukat házi koszton, és adják oda a kunyeráló négylábúaknak a vasárnapi ebéd maradékát, így például a sült csirkéből megmaradt csontokat is. Nos, tudnod kell, hogy ez nem túl jó ötlet. A macskád a csonttól akár meg is fulladhat, a rágáskor keletkező apró szilánkok ugyanis megakadhatnak a cica torkán, vagy felsérthetik azt.

Csokitilalom

Lehet, hogy te nagy csokifaló vagy, és az is lehet, hogy ha megkínálnád kedvenc édességeddel a macskádat, ő nagy örömmel el is fogadná, de ha jót akarsz cicádnak, akkor inkább ne tedd. A csoki halálos méreg a macskák számára!

A nyers sertéshúst hanyagold

Gyakran hallani, hogy a macskák nem ehetnek nyers húst. Ez egy tévhit, a boltokban legálisan kapható húsoktól nincs félnivaló, bátran adhatod cicádnak, egy kivételével: sertéshúst tilos nyersen adni a macskának (és a kutyának is), mivel az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatja, ami súlyos betegséget okozhat.

Forrás: Botás Enikő

Néha kell a saláta

Bár a macskák alapvetően húsevők, szükségük van másféle táplálékra is. A csak húson tartott cicáknál visszafordíthatatlan csontdeformációt okozó vitaminhiány alakul ki. Nyugodtan adhatsz kiskedvencednek macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát, vagy akár a kertből is behozhatsz számára néhány szál füvet. Arra azonban figyelj, hogy jó néhány szobanövény mérgező lehet a macskád számára, ezért ne hagyd, hogy a kúszónövényeket, buzogányvirágot, borostyánféléket, tarkalevelet, mikulásvirágot, korallbokrot, leandert, rododendront, babérféléket, begóniát vagy éppen anyósnyelvet rágcsáljon.

Éhségsztrájk

Ha egy cica nem hajlandó megenni valamit, akkor a döntése mellett mindenáron kitart. Jó tudni, hogy a macskák a kutyákkal ellentétben képesek éhezni is, ha nem kapják meg a számukra ízletes ételt. Sőt! Ha nagyon felhúzzák magukat, és a gazdik nem teljesítik az akaratukat, képesek minden ételt elutasítani. Ha egy cica egy napig egyáltalán nem eszik, mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.