Nincs egyenlőség anya és apa közt, se munka, se család téren

anya munka felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor megjelenik az a bizonyos két csík a terhességi teszten, eszünkbe se jut, hogy mekkora változást hoz ez egy nő életébe. Most nem az anyaság csodálatos mibenlétére gondolunk; egyaránt másként kezelik az édesanyákat a munka- és az otthoni teendők világában. Vajon lehet egyenlő egy anya és egy apa? Egy friss felmérés rávilágít erre.

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi, nők, a szülés után akár 3 évig is otthon maradhatunk gyermekünkkel. Ezt a bizonyos óvodás korig tartó szoros anya-gyerek kapcsolatot támogatja a magyarok 70%-a is. Tízből ketten azonban azon az állásponton vannak, hogy akár már a gyermek féléves korától – a bölcsőde legalsó korhatárától - is visszatérhet a munka világába az anyuka.

Tízből ketten azon az állásponton vannak, hogy akár már a gyermek féléves korától is visszatérhet a munka világába az anyuka Forrás: Thinkstock

Európában a kisdedgondozók a 19. század második felétől kezdték meg működésüket. Ez természetesen összefüggött a nagyipari termeléssel, hiszen a gyárakban rengeteg nő dolgozott, akik kisgyermeküket kénytelenek voltak otthon hagyni – egyedül egész napra – vagy magukkal vinni, kitéve a gyakran egészségtelen és veszélyes munkakörülményeknek. Magyarországon 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit Pesten az első bölcsőde. Eleinte egyházi támogatással és adományok segítségével jöttek létre, és voltak képesek fenntartani magukat az ilyen jellegű intézmények. Az állam csak 1950-től vállalt szerepet a bölcsődék fejlesztésében, mivel ekkor a nők tömegesen kezdtek munkába állni. Nem csupán nagy segítség volt ez a dolgozó nők számára; a gyerekek gyakran jobb körülmények között voltak a bölcsődékben, mint otthon.

Anyák a munka világában

„Tízből nyolc családban a nő marad otthon a lázas gyerekkel." Forrás: Thinkstock

"Ambiciózus anyuka munkába állna"

Ha egy nő Magyarországon szülés után rövid időn belül vissza szeretne menni dolgozni, több tényezővel is meg kell küzdenie. Még ha a család segítőkésznek is bizonyul, ott van a nem túl rugalmas hazai munkaerőpiac, ami nem sok jóval kecsegtet a gyerekes anyukák számára. Szülés után a munkaerőpiacon!
„Sajnos háromból egy nő számolt be róla, hogy őt vagy közvetlen hozzátartozóját érte már negatív megkülönböztetés álláskereséskor az anyaság miatt" Forrás: Thinkstock

Egyenlőség családon belül?

Már említettük, hogy a családok majd felében az apa keresi a többet, az azért mindenképp biztató, hogy tízből kilencen úgy tartják, mindkét szülőnek közösen kell kezelnie a kasszát, és a többet keresőnek sincs nagyobb szava a családban. Az már más kérdés, hogy ez a valóságban is így néz-e ki. Az anyáknak és apáknak nemcsak a fizetése eltérő, a családi feladatokhoz is másként állnak.

A többség úgy véli, az egy háztartásban élő családtagoknak közösen illene részt vállalniuk a házimunkából, a gyakorlatban azonban csak a családok 60%-a működik így. Ami rendkívül érdekes, hogy még ezekben is csupán alkalomszerűen segít be valaki az anyának.

Abban javarészt mindenki hasonlóan gondolkodik – a megkérdezettek 90%-a véli úgy -, hogy a két szülőnek a gyerekek oviba, iskolába való fuvarozásából és a leckeírás-kikérdezésből is egyenlő arányban kell kivennie a részét. Az első számú nevelő azonban továbbra is az anya, az ő feladata a gyermek szocializációja, valamint az idővel és a pénzzel való gazdálkodás megtanítása.

A felmérésben résztvevők szerint az édesanyák fontossági listáján az első helyen szinte minden esetben a család áll, ezt követi a háztartás, és csak azután jön a feltöltődés. Tízből mindössze ketten gondolják úgy, hogy a karrier is állhat az élen.

A megkérdezettek 90%-a véli úgy, hogy a két szülőnek a leckeírás-kikérdezésből is egyenlő arányban kell kivennie a részét. Forrás: Thinkstock

Az anyák szerepe

Ezek után jogosan tehetjük fel a kérdést; nem nehezedik túl nagy nyomás és elvárás a mai modernkori anyákra? A válasz egyértelmű; de igen! Ám, ez a fajta szoros kapcsolat, tartópillér szerep - mely egyrészről társadalmilag elvárt, másrészről az anyák igénye is – később egy erős és bizalmi kötelék alapját képezi a gyermekkel. A válaszadók fele napi kapcsolatban van édesanyjával, 15 százalékuk 2-3 naponta, és tízből egy azok aránya is, akik minimum heti egyszer igyekeznek sort keríteni legalább egy telefonhívásra. Ez pedig a mai rohanó, érdek- és teljesítményorientált világban bizony igen biztató. A felnőtt gyermekek több mint fele az anyjához fordul, ha segítségre, tanácsra van szüksége, az apák esetén ez az arány csupán 3%.

Egy aggódó anya vallomásahttp://www.life.hu/csalad/20170131-egy-tulfelto-helikopter-szulo-vallomasa.htmlLegyen a gyerek 3 éves vagy 30, egy féltő szülő sohasem szűnik meg aggódni érte. Így van ezzel levélírónk is, aki a félelmeit, gondolatait egy nyílt levélben küldte el számunka. Család--A "szaranyaság" mibenléte, avagy vess számot önmagaddal, anyukám!http://www.life.hu/csalad/20161212-szaranyasag-te-milyen-anyanak-tartod-magad.htmlA jó és szar anyaságot igen keskeny határ választja el egymástól. Vannak dolgok, amiket mi hiszünk magunkról, amit mások vélnek tudni rólunk, és amit a gyermekünk érez velünk szemben. Létezik, hogy ezek mind egybevágjanak? CsaládThinkstockMelléből fröcskölte le a szoptatós anya a nőt, aki megkérte vonuljon félrehttp://www.life.hu/csalad/20160807-mellebol-frocskolte-le-a-szoptatos-anya-a-not-aki-megkerte-vonuljon-felre-a-facebookon-is.htmlNem tudjuk sírjunk-e vagy nevessünk: anyatejjel fröcsköltek le egy nőt, aki azt kérte egy anyától Nagy-Britanniában, hogy ne a parkban szoptassa a gyermekét, hanem vonuljon félre.Család--8 éves koráig akarja szoptatni 4 éves fiát az anyahttp://www.life.hu/csalad/20161108-8-eves-koraig-szoptatna-4-eves-fiat-az-anya.htmlIgény szerint még mindig szoptatja 4 éves fiát Sophie Emma Rose, sőt egy ágyban is alszik a gyermekkel. Úgy véli, elfogadottnak kellene lennie, hogy idősebb korban is így táplálják az anyák a gyermekeiket. CsaládOrigoÖrdög Nórának lelkiismeret-furdalása van a munka miatthttp://www.life.hu/csalad/20170316-ordog-noranak-lelkiismeret-furdalasa-van.htmlFolyamatosan forgatja műsorát Ördög Nóra, természetes, hogy ilyenkor kicsit kevesebb ideje jut a családra, csakúgy, mint a többi dolgozó anyukának. A műsorvezető bevallotta, ilyenkor lelkiismeret-furdalás gyötri. Család--Egyensúly a család és a munka között? Így csináld!http://www.life.hu/csalad/20161128-ot-hasznos-tipp-hogy-sikeresen-beallitsd-a-karrier-csalad-aranyt.htmlMindennap estig túlórázol, hétvégén pedig magaddal viszed haza a munkát? A családod panaszkodik, hogy nem töltesz velük elég időt, a főnököd viszont, mint egy hajcsár, többet és többet várna el? A munka és a család között nem könnyű egyensúlyt teremteni, az alábbi néhány tanáccsal azonban most megpróbálunk segíteni egy kicsit. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.