Illemtanóra - Udvariassági alapismeretek (nem csak gyermeket nevelőknek)

Forrás: giphy -
gyermeknevelés illemszabályok illemtan udvariasság etikett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az udvariasság fél siker. Ez pedig az élet minden területén érvényes; az iskolában éppúgy, mint egy munkahelyen vagy párkapcsolatban. Add meg gyermekednek a lehetőséget, hogy előnnyel induljon az életben! Mutass példát az alapvető illemszabályok ismeretével. Összegyűjtöttük a 18 legfontosabbat.

1. Soha ne rázz kezet ülve! Ha valaki az asztalodhoz sétál, mindig állj fel, és úgy üdvözöld - függetlenül a nemétől!

2. Ami az arccsókot illeti: Csak családtagok, közeli barátok esetén illik ténylegesen a száddal a másik arcát érinteni. A többi esetben, ez a formális, ám mélyebb kapcsolatra utaló üdvözlési mód esetén csupán egymás arcát érintitek össze. Amerikában például csak egyet, nálunk kettőt, akár hármat is elvárnak.

3. Amennyiben egy nőnek kezet csókolnál, úgy soha se tedd „igazából"! Épp, hogy csak érintsd az ajkaiddal.

Forrás: giphy

4. Ki köszön kinek?

  • A férfi a nőnek
  • A fiatalabb az idősebbnek
  • Az alacsonyabb rangú a magasabb beosztásúnak – munkahelyen

A kézfogás esetén, az előbbi felsorolás ellentettje az illendő; például a nő nyújt kezet a férfinak.

5. Függetlenül attól, hogy alkoholt, üdítőt vagy vizet tartalmaz-e, egy üveget sose szabad a szájánál megfogni és úgy tölteni!

6. Kerüld el a kínos pillanatokat az éttermekben. Az étkezés végén az evőeszközt a tányéron egymás mellé, párhozamosan kell elhelyezni úgy, hogy a végük a jobb kezed felé essen, ezzel jelezve, hogy a pincér elviheti azt.

7. Amennyiben ismeretlen számról keresnek, úgy minden esetben mutatkozz be a hívás fogadásakor.

Forrás: giphy

8. Egy nő mindig a férfi jobbján megy!

9. Étterembe, bárba, kávézóba és egyéb nyilvános helyre a férfi megy előre, távozáskor azonban mindig a nő megy ki az ajtón elsőként.

10. Ha nem férnek el egymás mellett, úgy a lépcsőn felfelé a nő, lefelé a férfi megy előre.

11. Soha ne hívj el úgy randevúra egy hölgyet, hogy csak X ideig érsz rá. Szánd rá az egész estédet, vagy keress egy másik időpontot.

Edzőtermi illemtan - Ne a viselkedéseddel tűnj ki!

Kinek ne lenne ismerős egyes edzőtermekből az izzadságfoltos gép, a meztelenül mászkáló csodanő, vagy a rinocéroszként fújtató izompacsirta? Ahogyan szinte mindennek az életünkben, az edzőtermi tartózkodásnak is megvannak a maga illemszabályai, amelyeket jobb betartani magunk és mások jó érzése érdekében.

12. Ha egy barátoddal sétálsz az utcán, és ő ráköszön valakire, neked is illik megtenni ugyanezt, akkor is, ha nem ismered a másikat.

13. Ha belépsz egy helyiségbe, mindig neked kell elsőként köszönni.

Forrás: giphy

14. Amikor két ismeretlen ember bemutatkozik egymásnak, soha nem szabad azt egyszerre tenni. Mindig az kezdi, aki elsőként nyújtotta a kezét.

15. Amikor egy telefonhívás megszakad, mindig az hívja vissza a másikat, aki azt kezdeményezte.

16. Moziban, színházban mindig szemben kell lenned az ülő emberekkel, miközben a helyedre mész.

17. Ha szakítani szeretnél a partnereddel, azt mindig élőszóban tedd!

Forrás: giphy

18. Tömegközlekedési etikett; A buszra felszállva sose állj meg az ajtóban. A hátizsákot mindig vedd le, és fogd a kezedben. Hölgyeknek, várandósoknak, időseknek és kisgyerekeseknek mindig illik átadni a helyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.