Újabb veszélyes kihívás terjed az interneten, a Hot Water Challenge

Forrás: Thinkstock -
kihívás égési sérülés forrázás forró víz kihívás hot water challenge internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évek során az internet mindenféle elvetemült „mered, vagy nem próbát” sodort elénk, melyek többsége ártalmatlan volt - mint például a jeges víz kihívás, melyben csupán egy megfázást lehetett kockáztatni. Ám akadnak a Kyle Jenner Challenge-hez hasonló érthetetlenségek, melyek kitűnő előszobái például a testképzavaroknak. Most itt egy olyan kihívás, mely amellett, hogy abszolút értelmetlen, még a testi épséget is súlyosan veszélyezteti. Sőt, a „Hot Water Challenge” már életet is követelt.

Kék Bálna - A mítosz és a valóság

Pár hónapja gyakran lehetett hallani, olvasni a Kék Bálna jelenségről. Parancsra végrehajtott tömeges öngyilkosságról szóltak a hírek, a hazai szülői társadalmon pedig a pánik lett úrrá. Egyre több jel utal azonban arra, hogy a tragikus történetek nagy része csupán a képzelet szüleménye. Tudd meg az igazságot!

A felnőttek – jobb esetben – képesek felmérni a vicc, tréfa és az abszolút felelőtlenség közti különbséget. A tinédzserek a legnagyobb áldozatai a közösségi oldalakon terjedő magamutogatós és valóban kockázatos kihívásoknak. Ők ugyanis még nem képesek minden esetben átgondolni tetteik következményeit. Ráadásul a kortárscsoportnak való megfelelési kényszer és bizonyítási vágy is tombol bennük, ezek pedig együtt igen meggondolatlan és őrült dolgokra késztethetik őket.

Az interneten terjedő őrült kihívások nagy veszélybe sodorhatják a gyerekeket Forrás: Thinkstock

Hot Water Challenge

A kihívás nem új keletű, már 2014-es YouTube videókat is találni, melyben tizenévesek forró vizet öntenek önmagukra vagy másokra. De mint minden, ami a világhálónak egyszer részévé vált, ez sem tűnt el. Most újból előkerült, és a fizikaórát vélhetően átalvó fiatalok játszani kezdtek.

Vannak, akik csupán a kádba ülnek bele, melybe előzőleg forró vizet engedtek - belegondolni is fáj. Az ilyen videók a kihíváson túl, a folyamatosan újranézhető, kimerevíthető felvételek miatt is veszélyesek a fiatalokra nézve; a gyakran 9-14 évesek fürdőruháig vetkőznek ugyanis a történelmi pillanat kedvéért. Remek legális lehetőséget kínálva ezzel a pedofilok számára.

A használati melegvíz (ez folyik otthon a csapból), átlagosan 40-50 °C-os. Egy 42 fokos vízben az ember maximum pár percet bír; a bőre piros lesz, az erei kitágulnak, mely rosszulléthez vezethet. Bizony, ezt már kellemetlenül, szinte elviselhetetlenül forrónak érezzük.

Ám akadnak olyanok is, akik bizony felforralt vízzel valósítják meg a kihívást; beleteszik a kezüket, leöntik vele magukat vagy másokat, netán megisszák.

A forró víz kihívás már életet is követelt Forrás: Thinkstock

A 90-100 fokos víz, szervezetre gyakorolt hatását nem kell bővebben bemutatni; éget. Már több fiatal is kórházba került emiatt.

Égési sérülések

- Elsőfokú – a bőr vörössé, feszessé és simává válik, csak a felhám (a bőr felső rétege) károsodik.

- Másodfokú – a felhám és az irha több rétege is károsodik. A felületes égés az irha felső rétegéig hatol, hólyagos és nedvedző sebek lesznek a bőrön. A mély égés az irha mindkét rétegét érinti, fehér és hólyagossá válik a bőr, gyakori a begennyesedés.

- Harmadfokú – a felhám és az irha mellett, a kötőszövetek is károsodnak. A bőrfelszín pergamenszerűvé, szürkévé válik, elhalnak a szövetek. Az előbbiekkel ellentétben, ez fájdalommentes, mivel az idegvégződések elhalnak.

- Negyedfokú – a bőr alatti kötőszövetek mellett, az izom- és csontszövetek is károsodnak, elszenesednek.

A forró víz, általában első és másodfokú égési sérüléseket okoz. Sűrűbb folyadékok esetén – mint a leves, szósz – harmadfokú égés is gyakori.

Megviccelte bátyját

Egy fiatal lágy úgy gondolta, vicces lesz a testvérén kipróbálnia a forró víz kihívást és az előzőleg felforralt vízzel leöntenie őt. Nos, a fiú élete végéig viselni fogja ennek a nyomait. A történtekről videó is készült:

Ottalvós buliból az intenzívre

Egy 12 éves lány szervezett barátnőinek pizsama bulit, mely tragédiával ért véget. A nála egy évvel fiatalabb meghívottját szerette volna – a gyanú szerint bosszúból – megtréfálni, és amíg a kislány aludt, ő forró vizet öntött rá, épp úgy, ahogy azt az interneten látta korábban. Jamoneisha Merritt olyan komoly égési sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok jelenleg is az életéért küzdenek.

Jamoneisha Merritt is a Hot Water Challenge áldozata - barátnője öntötte le forró vízzel, súlyos égési sérüléseket szenvedett Forrás: Facebook/Ebony Merritt

Kihívás szívószállal

Ki'ari Pope, a 8 éves kislány kipróbálta azt, amit egy YouTube videóban látott; a forró víz kihívást. Ő szívószállal ivott a felforralt vízből. Annyira megégett a lég- és nyelőcsöve, hogy a kórházban már nem tudtak rajta segíteni és meghalt.

Gyilkos kocsmajátékok; durvulnak a kihívások

A fiatalok imádják az ivós játékokat, de sajnos egyre gyakrabban kell komoly árat fizetniük érte. Lehetetlen megszámolni, hány ilyen játék létezik, ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Íme, a legújabbak és a legveszélyesebbek.

A fenti példák is jól mutatják, hogy milyen veszélyes is egy ilyen, interneten terjedő kihívás.

Fontos, hogy a szülők is naprakészek legyenek, és időben felhívják gyermekeik figyelmét az ilyen tettek következményeire.

Nem, nem csupán a testi épségükért kell aggódni, olyan képeket, videókat is feltölthetnek ezeknek köszönhetően az internetre, melyek kínosak, túl intimek lehetnek és akár egész életükben skarlátbetűként tapadhatnak rájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.