A szexuális felvilágosítás a szülők dolga - Interjú Rozs Erika szexuálpszichológussal

szex védekezés tini szexuálpszichológus Rozs Erika szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mind emlékszünk a kínos iskolai felvilágosító órákra, amelyek java része elfojtott nevetéssel vagy épp érdektelenséggel teltek el. A szexuális felvilágosítás az iskola vagy a szülő dolga lenne? A tökéletes válasz erre; mindkettőé, egymással párhuzamosan, akár összedolgozva. Sajnos azonban a szexről való beszélgetés még mindig erős tabunak számít a szülő-gyerek kapcsolatban, pedig már egészen kis korban le kellene tenni az alapokat ahhoz, hogy később egészséges szexuális élete lehessen a gyermekeknek. Rozs Erika felnőtt szexuálpszichológiai szakpszichológust kérdeztük a témában.

"Amikor egy iskolai felvilágosító programot állítanak össze, akkor általában pingpongozni kell az iskola igazgatójával, tanárokkal, hogy egyáltalán mi az, amit el lehet mondani a gyerekeknek. Hiába van meg a szakembereknél az a tudás, hogy bizonyos életkorokban milyen felvilágosításon kell keresztülmenniük a fiataloknak, az intézmény, az iskola legtöbbször megakadályozza azt, hogy mindazokat az ismereteket át lehessen adni, ami szükséges a szexualitás kérdéskörét illetően.

Rozs Erika szerint hiába van meg a szakembereknél az a tudás, hogy bizonyos életkorokban milyen felvilágosításon kell keresztülmenniük a fiataloknak, az intézmény mindig megakadályozza, hogy a megfelelő ismereteket át lehessen adni Forrás: Facebook/Rozs Erika

Azt tudjuk, hogy ma a gyerekek a reprodukcióval, a nem kívánt terhesség megszakításával és a fertőző betegségekkel kapcsolatban kapnak egy felvilágosítást. Ennyi fér bele az iskolai felvilágosító programba.

Volt szerencsém abba a csoportba tartozni, ahol a WHO felvilágosító programját magyar nyelvre adaptálták - ami sajnos szerintem, a mai napig valaki fiókjában lapul.

Ott négy életkori állomásra van bontva a felvilágosító program; 5-8 éves, 9-12 éves, 12-15 éves és a 15-18 éves korosztály.

Meghatározzák benne, hogy milyen témák mentén, milyen értékekről kell beszélni a gyerekekkel. Most ha erre ráteszem a hazai felvilágosítás gyakorlatát, akkor igazából sehol nem járunk ahhoz képest, amit a WHO előír.

Tehát az iskolában nincs megfelelő típusú felvilágosítás, így ennek otthon kellene megtörténnie. De, mivel tíz emberből háromnak szexuális problémája van, és alapvetően a szexualitásról való kommunikáció még mindig óriási tabunak számít, a szülők nem tudnak megfelelően beszélni a gyerekeikkel a szexről.

Így azt kell mondjam, hogy a most fiatal, 14-15 éves gyerekek legalább fele nincs úgy felvilágosítva, ahogy kellene. Mert nem ül le velük a szülő beszélni, hogy mi az a szerelem, vagy hogyan kezdődik egy kapcsolat, hogyan kellene üzengetni egymásnak, milyen mozdulatokból, érintésekből, pillantásokból, mondatokból tevődik össze a szex. Szegény gyerekeknek nem marad más lehetőségük, mint hogy előveszik a felnőtt-tartalmat az interneten keresztül, és onnan próbálnak különböző elemeket, gyakorlatokat elszedni.

,,Szegény gyerekeknek nem marad más lehetőségük, mint hogy előveszik a felnőtt-tartalmat az interneten keresztül, és onnan próbálnak különböző elemeket, gyakorlatokat elszedni" - mondja Rozs Erika szexuálpszichológus Forrás: AFP

A szex nem egy velünk született viselkedési mód. Az ember születik egy ösztönös, homályos késztetéssel arról, hogy neki szexuális vágya van. Azt, hogy ezt miként építjük föl, miből épül fel a szexualitás, az egy tanult dolog. Mivel azonban ezt se a szülők, se az iskola nem tanítja meg a gyerekeknek, nem tudnak mást csinálni, mint hogy felnőttfilmeket néznek, ahonnan ugye fals információk érkeznek, mind a méretet, mind a mennyiséget, mind a szexuális felhevültséget illetően. Ebből kialakul a fiatalokban egy csomó probléma, ami már korán szexuális problémákhoz vezet. Ezek előre determinálják, hogy a későbbiekben is lesznek ilyen fajta problémáik.

Mutogatunk arra, hogy a szülőknek kell felvilágosítani a gyermeküket, de nézzük meg, hogy a mai világban sajnos nem minden házasság egészséges.

Amikor anyuka, apuka egymásnak nem adja meg a tiszteletet, nem mutatja ki a szeretetét, nem megfelelő kötődést tanítanak a gyereküknek, akkor ugye csak ezt tudja eltanulni a gyerek, azt, amit otthon lát. Automatikusan viszi tovább ezt a helytelen viselkedési módot, ami vezethet oda, hogy a szexuális életében is problémái lesznek a későbbiekben.

Én örülnék, ha a szülők ott lennének a gyerekek mellett, amikor ismerkednek, éjszakába nyúlóan chatelnek. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy ott kell ülni és olvasgatni, de egy beszélgetés formájában meg lehet jeleníteni – miért voltál fent sokáig, miről beszélgettek, hogyan áll a kapcsolatotok, hívd el azt a fiút/lányt, megnézem magamnak... Ha azt látják a szülők, hogy a gyermekeik megfelelő és kellő információval rendelkeznek a szexualitásról, akkor pedig biztonságos helyet kell teremteni nekik, hogy megfelelő körülmények között tudják gyakorolni a szexualitást. Az nem jó, ha bódultan, a diszkóban, a vécében, vagy titokban esnek egymásnak, sokkal jobb, ha van egy bizonyos fokú felkészültség. Én azt szoktam mondani – és ezt most nyilván limitálva értem -, hogy nem a kor határozza meg azt, hogy mikor élünk először szexuális életet.

,,Ha azt látják a szülők, hogy a gyermekeik megfelelő és kellő információval rendelkeznek a szexualitásról, akkor pedig biztonságos helyet kell teremteni nekik, hogy megfelelő körülmények között tudják gyakorolni a szexualitást" Forrás: Facebook/Rozs Erika

Négy dolog határozza meg a szexuális érettséget;

  • Megvan-e minden információm a szexualitásról? Képes vagyok-e már randevúzni, csókolózni? Biztonságos kapcsolatban vagyok-e?
  • Saját akaratomból, józanul történik-e ez a dolog? – nem rábeszélésre, nem zsarolásra, nem bódult állapotban.
  • Védekezek-e? Megvannak-e a megfelelő védekezési módszereim?
  • Biztonságos helyen vagyok-e?

Erre a négy dologra – négy igenre - van szükség ahhoz, hogy egy fiatal belevágjon az első szexuális együttlétébe. Ehhez, én azt gondolom, hogy kell valamilyen fokú szülői rásegítés.

Ha már látom, hogy a gyerekemnek van egy kialakult kapcsolata, akkor gondolhatom, hogy előbb-utóbb az lesz a következő lépés, hogy szeretnék egymást közelebbről is megismerni.

Nem kitiltani kell azt a fiút vagy azt a lányt, nem arra alapozni, hogy majd a diszkó után elintézik ezeket a dolgokat, hanem megfelelő kereteket adni, hogy egymás testén kísérletezzenek, gyakoroljanak.

Nem tiltani kell a gyerekeket, hanem megfelelő kereteket adni, hogy egymás testén kísérletezzenek, gyakoroljanak Forrás: Thinkstock

Ha egy szülő folyamatosan jelen van a gyerek életében, akkor egészen kiskorától kezdve teszi le a kommunikációs alapokat; már 5-8 éves korában a nevén nevezzük a nemi szerveket, megbeszéljük a reprodukciós szervek funkcióját. Nyilván, ezt nem rájuk erőltetve, úgy megválaszolva, ahogyan érdeklődnek, készen állnak ezekre az információra – mert ők érdeklődnek. Kevés olyan gyereket láttam, aki ne kérdezett volna a szexről.

7 és 10 éves kor között a harmadik leggyakoribb keresőszó az interneten a pornó.

Tehát ha már ott elkezdenek a szülők megfelelő szavakkal beszélni a szexualitásról, akkor később, 9-12 éves kor között tudnak beszélni nekik komplexebb dolgokról, a kamaszkorra pedig már lerakták azokat az alapokat, amin keresztül el lehet kezdeni értékekről, felelősségről, döntéshozatalról, visszautasításról is kommunikálni.

Ha a szülők 14 évesen ülnek le először a gyerekkel, akkor fogalmuk sem lesz arról, hogy a felvilágosítás melyik szakaszából nincsenek meg azok az ismeretei, amiket nekik most pótolni kellene.

Ha a szülők 14 évesen ülnek le először a gyerekkel, akkor nem fogják tudni, hogy a felvilágosítás melyik szakaszából nincsenek meg azok az ismeretei, amiket nekik most pótolni kellene Forrás: Thinkstock

Én két dolgot szoktam javasolni ilyenkor. Van egy szuper felvilágosító applikáció, a yelon.hu. Ez korcsoportra bontva ad információt a gyerekeknek, illetve a szülőknek. Nagyon jól átgondolt oldal, ahol a testről, a lélekről, a szexről és a kapcsolatokról vannak különböző cikkek. Ha ezekben a témákban leül a szülő a gyerekkel beszélni, akkor megnyílik a csatorna arra, hogy a szexről is tudjanak egymással kommunikálni. A másik dolgok pedig a felvilágosító könyvek, amiket érdemes megvenni a gyerekeknek, vagy a szülő saját magának, hogy miként kéne indítani, nekiállni egy ilyen beszélgetésnek."

Rozs Erika szexuálpszichológiai szakpszichológus által ajánlott szexuális felvilágosító könyvek

Marie-Claude Monchaux: Sehány éves kislány
Judy Hindley: Hogyan működik a test?
Tatjana Marti - Lisa Maurer: Kisbaba születik (Mi micsoda könyvek sorozat)
Grethe Fagerström – Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri
Dan Höjer – Gunilla Kvarnstörm: Kis fütyikönyv, A kis puncikönyv
Hoppál Bori: Az én testem
Jose R. Diaz Mofa : Az első könyvem a szexualitásról
Jörg Müller: Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről
Trish Hutchison - Melisa Holmes: Csajológia

Nick Fisher: BUMM a gatyában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.