A csecsemők saját védelmük érdekében könnyeznek a hangos sírás mellett

Forrás: Shutterstock -
evolúció kutatás szülő csecsemő sírás újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A könnyek lényegében vízcseppek, amelyek sót, fehérjéket és hormonokat tartalmaznak. Az egyes cseppek azonban mélyebb üzenettel is bírnak, lehetővé téve számunkra, hogy egyetlen szó nélkül kommunikálhassunk, kezdve a csecsemőkortól. Az új kutatási eredmények arra utalnak, hogy a csecsemők számára a könnyek fontosabbak, mint hittük.
,,Az ember hosszú gyermekkora alatt gyámoltalan, főként csecsemő korában" Forrás: Shutterstock

Mivel a babák nem tudnak kontrolláltan mozogni, beszélni, így igényeik kielégítéséhez a hangjukat hívják segítségül, ezzel keltik fel gondozójuk figyelmét. A tudósok ezt egyfajta „akusztikus köldökzsinórnak” nevezik. Ez a hang erőteljes, céljában nem gátolja se a sötétség, se a távolság.

"A csecsemők hangos sírása bizonyítottan több szülői bántalmazás, visszaélés okaként ismert." – mondja Cornelius.

Ahhoz, hogy jobban megértsék a könnyek jelző erejét, a tudósok nemrég tanulmányozták a csecsemő könnyei és a felnőtt könnyek észlelése közötti különbséget.

A kutatók - talán nem meglepő módon - megállapították, hogy a csecsemőkönnyek a felnőttekével szemben erősebb reakciót váltanak ki.

A kutatók megállapították, hogy a csecsemőkönnyek a felnőttekével szemben erősebb reakciót váltanak ki Forrás: Shutterstock

Aktiválják a vizuális feldolgozással és a fájdalomérzettel kapcsolatos agyi régiókat, lehetővé téve így a gondozónak, hogy megértse a gyermek fájdalmát és arra ösztönzözze, hogy megpróbálja feloldani azt.

A tudósok a kísérletben az alanyoknak olyan felnőtt és a csecsemős könnyező képeket mutattak, melyeken egyszer rájuk néztek, egyszer pedig nem. A résztvevők aktívabban reagáltak a feléjük néző könnyes felnőttek képeire, a csecsemősök estén azonban nem volt különbség a kétféle fotó között.

Az embereknek szükségük lehet a személyesebb megközelítésre, ha felnőttekről van szó, de a csecsemőkönnyek esetén nem kell semmiféle plusz. A tudósok azt is megfigyelték, hogy a felnőtt könnyezős képeknél, azok a nők, akiket gyerekkorukban kevesebb törődés ért, kisebb amygdala-aktivitást mutattak, de a csecsemős fotók esetén nem volt kimutatható különbség a többi alany és az ő reakciójuk között.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a csecsemőkönnyek iránti érzékenység mélyen be van ágyazódva

- még azokban az emberekben is, akik a saját szüleiktől kevesebb figyelmet kaptak, és a szokásosnál kevésbé voltak érzékenyek a felnőtt könnyekre.

A csecsemőkönnyek iránti érzékenység mélyen be van ágyazódva, még azokban az emberekben is, akik a szokásosnál kevésbé voltak érzékenyek a felnőtt könnyekre Forrás: Shutterstock

Ebben a kísérletben gyermek nélküli nők vettek részt, így további kutatások szükségesek annak felmérésére, hogy a szülők esetén is ugyanez az eredmény mutatkozna-e. Azonban a jelenlegi eredményekből már lehet következtetni arra, hogy a sírás mellett, miért is könnyeznek a csecsemők.

A könnyek megvédhetik a hangosan síró csecsemőt a gondozó agresszív reakciójától, mivel elősegítik az empatikusabb hozzáállást.

,,Mindannyian úgy vagyunk kalibrálva, hogy érzékenyek legyünk a sebezhetőség jeleire, és fokozott empátiával, valamint motivációval reagáljunk rá" Forrás: Shutterstock

Az újszülött csecsemőnek tehát van egy ősi magatartásformája, amellyel első életévében képes önérvényesíteni és navigálni. Mégsem annyira gyámoltalan tehát, mint az elsőre hinnénk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.