Régi korok csábítói - A nők éppúgy szenvedtek a szépségért, mint ma

nők párkapcsolat szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők szinte bármire képesek, hogy kívánatosabbak legyenek. Az ideális nő képének elérése azonban igen egészségtelen kényszerré képes fajulni. Ám a kérdés adja magát: ezt a modernizáció hozta magával, vagy régebben is hajszoltuk a tökéletességet? Egyszerű a válasz: igen, akár fájdalmak árán is.

Ugyanakkor nem szabad amellett sem elmennünk, hogy a 21. századi férfiak egy része már nem csak vadász, saját magát tette prédává; jó példa erre a metroszexuális, lumberszexuális, vagy épp spornószexuális férfitípus. Így a mai modern társadalmakban már két csábító és két hódító van, ami kifejezetten nagy zűrzavart tud kelteni a párkeresés terén.

12 párkapcsolati krízis, amik a szakítás, megcsalás jelei lehetnek

Egy jól működő párkapcsolat igen komplex elemekből tevődik össze. Folyamatos odafigyelést, frissítést igényel. Értelemszerűen mind különbözően működünk egy szerelmi kapcsolatban, de vannak olyan egyetemes jelek, amik bizony a szakítás szelét hozzák magukkal. Az alábbi listából, ha csak egy-két pont illik rá a jelenlegi párkapcsolatodra, akkor még megmenthető, de ha már a felénél felsóhajtasz, akkor bizony ideje továbblépned!

Manapság számtalan dolgot képesek a nők – és a férfiak is megtenni – azért, hogy önmaguk és a potenciális jelöltek szemében izgatóvá váljanak – plasztikai műtétek, műszempilla, sminktetoválás, gyantázás... stb. Ám régebben ezeknél talán egy fokkal furcsább dolgokat is megtettek a nők, mivel teljesen más volt a „szépség" fogalma.

Régi korok ideáljai

Mosoly-tetoválás

A titokzatos Ainu emberek, a japán szigeteken és részben Oroszországban éltek. Úgy gondolták, hogy ezzel egyrészt kívánatosabbak lesznek a leendő férjük szemében, másrészt pedig haláluk után segíti őket a béke megtalálásában. A tetoválás megszerzésének folyamata több szakaszból állt, és a lányok 7. életévétől kezdődött.

Mosoly-tetoválás Forrás: Youtube, Wikipedia

Hosszúkás koponya

A mesterségesen megnyújtott fejek több időszakban, egymáshoz nem kötődő – például olasz, maja és egyes afrikai - népek közt is népszerűek voltak. A koponya alakjának megváltoztatásához a szülőknek össze kellett kötniük a baba fejét egy szalaggal, vagy egy speciális ágyba kellett tenniük.

Hosszúkás koponya Forrás: Wikipedia/Paul Kane, Wikipedia/Marcin Tlustochowicz

Fekete fogak

Az japán szokás, az ohaguro - azaz a fogak feketére festése egészen a 19. század végéig volt népszerű. Jellemzően a férjezett nők éltek a fogfestéssel. Nem csupán dekoratív megjelenést kölcsönzött, a fogakat is védte a szuvasodástól, valamint vassal látta el a szervezetet. A színezék sötétbarna vas-acetát-oldatból és valamilyen növényi csersavból állt.

Fekete fogak Forrás: AFP, Wikipedia/Utagawa Kunisada

Borotvált pillák

A középkori Európában, volt egy időszak, amikor nem örvendett túl nagy népszerűségnek az arcon lévő szőrzet. Sok arisztokrata, gazdag nő szabadult meg a szemöldökétől, sőt, még a szempillájától is, az akkori divat kedvéért.

Borotvált pillák Forrás: Wikipedia/Petrus Christus, Wikipedia/Johannes Vermeer

Hosszú körmök

Kínában a gazdagságot és a termékenységet szimbolizálta az, ha valakinek átlagon felüli méretű volt a körme. Nem csupán nők, férfiak is növesztették, nem ritkán karom formájúra. Ma is megjelenítik ezt a „divatot", például a különböző hagyományőrző előadásokon, az előadók ujj-ékszereket viselnek.

Hosszú körmök Forrás: vcea.net, Wikipedia

Arctetoválás

A maorik tetoválás-imádata közismert. A nők rendszerint az állukat, nyakukat és ajkukat fedték különböző mintákkal. Ez a mai modern tetoválógépekkel sem lenne kellemes érzés, de ők egyfajta karcoló tűvel „rajzoltak", ami valljuk be, igen komoly önfegyelmet kívánt.

Arctetoválás Forrás: Wikimedia/Alexander Turnbull Library

Orrékszer

Az orr-piercing napjainkban igen népszerű, ám Indiában nagy jelentőséggel bír. Rendszerint a fiatal lányoknak, esküvőjük előtt lyukasztják át az orrukat. Gyakori, hogy lánccal összekötik a fejdíszükkel, vagy fülbevalójukkal.

Orrékszer Forrás: AFP

Hosszú haj

A hihetetlenül hosszú hajú nők, a kínai Huangluo faluban élnek. A régi időkben még élt az a szokás, hogy ha egy férfi meglátta egy nő kibontott haját, feleségül kellett vennie.

Hosszú fürtök Forrás: Wikimedia/S.D.86

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.