A temetés rég nem az elhunytról, hanem az élőkről szól

halál temetés halottak napja hamvasztás temetkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Halottak napján mind az elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Sokan vannak, akiknek sírján még ott hervadoznak a koszorúk, és csupán még fakereszt őrzi nevüket. Az ő rokonaik első kézből tudják, hogy méltón eltemetni valakit sok utánajárást és még több pénzt jelent. Ne kezeljük tabuként a temetkezést.

A halál tabu, ha a gyerekről van szó?

A halál ugyanúgy az élet része, mint a születés. Egy gyereket a kistestvér érkezésére is fel kell készíteni, miért ne tennénk meg ezt például egy rokon elvesztésével kapcsolatban is? Egy szerettünk halála bármikor megtörténhet, nem szabad persze eköré építkeznünk, de jó, ha tudatában vagyunk. Egy kisgyerek számára a kedvenc plüssállat elhagyása is beindíthat egyfajta minigyászt... Olvasd tovább!

A temetés nem esemény, hanem egy szertartás, és így rendkívül fontos eleme a gyász folyamatának. Ilyenkor az élő végső búcsút vesz a halottól. A koporsóra kerülő föld véglegessé és egyszersmind valóssá teszi az elválást. Sokakban csupán a temetéskor realizálódik, hogy a szeretett embert többé már nem láthatja viszont. A temetési szertartás íratlan szabályait azonban sokan még mindig nem merik áthágni. Merjünk feltenni kérdéseket, merjük megkérdőjelezni a hagyományokat!

A temetés rendkívül fontos eleme a gyász folyamatának, ilyenkor az élő végső búcsút vesz a halottól Forrás:

A temetés a halottnak vagy az élőknek szól?

A kérdésre talán még mi magunk sem tudjuk a választ. Az elhunyt számára nem biztos, hogy könnyebb lesz a föld a hatalmasabbnál hatalmasabb virágkoszorúknak, az aranyozott diófakoporsónak, a legjobb temetői sírhelynek köszönhetően. Ezekkel a halottat tiszteljük meg vagy a gyászoló tömeget? Az „elvárt" szerint rendelik meg, a szokás határozza meg a szertartást. Egyre többen választják azonban az elhunyt életéhez megfelelő stílusú temetést - ezzel is erősítve a rá való emlékezést. A kedvenc zenéi szólnak, nem öltönyben/kosztümben, hanem egy rá igazán jellemző ruhában temetik el... stb. Tehát valóban róla, és nem a temetésen résztvevőkről szól.

Meglepő temetési szertartások

Kegyeletsértő, ha a temetésen megteszünk mindent azért, hogy ne a sírásé legyen a főszerep? Sokan úgy vélik, hogy kicsit sem! Sőt megpróbálják a lehető legszemélyesebbé, már-már vidám ünnepivé varázsolni szerettük temetését.

A temetés még mindig egyfajta státusz megerősítés; van, aki hitelt vesz fel azért, hogy a legpuccosabb szertartást biztosítsa elhunyt szerettének. A temetés lényege nem más, mint az elhunyttól való méltó búcsú, ehhez pedig nem kell, hogy anyagi csődbe kerüljenek az élők.

A temetés még mindig egyfajta státusz megerősítés; van, aki hitelt vesz fel azért, hogy a legpuccosabb szertartást biztosítsa elhunyt szerettének Forrás:

Sírni vagy nevetni?

Aki sír, az szomorú, aki mosolyog, az ördögtől való. Ez a hagyomány; egy temetésen mindenkinek kötelező minimum pár könnycseppet elmorzsolnia, különben éles szemvillantások célkeresztjébe kerül. Aki netán nevetne, arra pedig sortűz vár. Hiába bújik meg a renitens a tömegben, a temetési fotózás képei leleplezik. Képmutató világban élünk, ahol még a búcsú sem lehet egyéni, kollektíven kell viselkedni. Miért a szomorú gyászzene, miért a fekete síró tömeg, miért a fájdalmas beszéd? A halál ezek nélkül is elég szörnyű, minek tetézni?

A tiszteletadás vidám énekekkel és kedves emlékezéssel is épp úgy beteljesedne. Ja, hogy ezt a halotti toron húzzuk elő a kalapból? Mire fel ez a kettéválasztás?

A temetésen sírunk, utána pár órával pedig nevetgélve eszünk-iszunk. A fájdalmat nem lehet szakaszokban megélni, mint ahogy a vidám emlékezést sem lehet tapsra teljesíteni. Abban a korban élünk, amikor az önkifejezés lassan eléri csúcspontját, ám a berögzült hagyományokat - például a temetést -, továbbra is csak kevesen merik újraértelmezni.

Döntsd el Te, hogy milyen legyen a temetésed!

Minden kultúrának, társadalomnak, vallásnak megvannak a saját temetkezési szokásai. Az emberek azonban a mai napig tabuként gondolnak a halálra, és így a saját temetésükre is. Itthon végrendelkezhetünk temetésünk minden apró részletéről, és azt kötelezően teljesíteni is kell, amennyiben az nem ütközik semmiféle jogszabályba és nem terheli meg irreális mértékben az eltemettetőt. A gyakorlatban itthon általában csak a közeli családtagok tudnak – tehát nincs írásos nyoma - és jobb esetben cselekszenek az elhunyt kérésének megfelelően.

Itthon végrendelkezhetünk temetésünk minden apró részletéről Forrás:

Utazó halottak

Amennyiben nem szeretnénk a temető földjében nyugodni, úgy kérhetjük, hogy a kertünkben, kedvenc rózsáink tövében, vagy épp egy gyönyörű erdőben helyezzenek minket örök nyugalomra. Persze ezt, meg kell előzze a hamvasztás. Ilyenkor környezetbarát, lebomló urnába teszik a hamvakat, így jön létre a zöldtemetés, visszakerülünk a körforgásba.

Extrém temetkezés

Koporsós temetésre egyelőre csak temetőkben van lehetőség, de hamvasztás esetén – mint az már fentebb megszellőztettük - számtalan lehetőség áll rendelkezésre. A hamvakat lehet fénylő gyémántként vagy épp ékszerbe rejtve viselni, mesterséges korallzátonyba beépíteni, kilőni az űrbe, bakelit lemezbe préselni, repülőről szétszórni, tűzijátékba tenni, sőt, akár az otthoni könyvespolcon is állhat egy kedves kis plüssmackóban megbújva.

A temetőn kívüli elhelyezésről így rendelkezik a jogszabály

A hamvakat tartalmazó urna temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén az eltemetésre köteles személy nyilatkozatában vállalja, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja és az elhunyt közeli hozzátartozói részére a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét biztosítja, valamint az elhunyt közeli hozzátartozóit az urna elhelyezésére szolgáló hely címének változásáról tájékoztatja.

A piszkos anyagiak

A koporsós temetések egyre kisebb arányban vannak jelen - a fővárosban 10%, vidéken 40%. Köszönhető ez a hihetetlenül magas temetői sírhely-, valamint a koporsó áraknak. Az se mellékes, hogy a hamvasztásos temetések nagy részében már inkább a szétszórást részesítik előnyben, hiszen az urnahelyek bérlése is rendkívül drága.

A hamvasztásos temetések nagy részében már inkább a szétszórást részesítik előnyben, hiszen az urnahelyek bérlése is rendkívül drága Forrás:

A temetkezés, de leginkább a hamvasztás a nagyvárosokban – ezen belül Budapesten – a legolcsóbb, mivel itt egyszerre több temetkezési vállalkozás, krematórium is működik, a versenyhelyzet pedig kedvezőbb árakat eredményez. Hamvasztás akár már 60 ezer forintért is elérhető, vidéken azonban 100 ezret is elkérnek ugyanazért. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa.

A sírhely – amennyiben temetői elhelyezést szeretnénk – ára 25 évre akár 400 ezer forintba is kerülhet, de egy urna elhelyezésért is elkérhetnek 10 évre akár 120 ezret is.

A temetési költségbe bele kell még számolni többek között a temetés módját, a temetői költséget, a sírkövet, az ideiglenes keresztet, a gyászbeszédet, a halotti tort, a virágokat, a koszorúkat, nyitott koporsós temetés esetén a halotti sminket, a díszautót/ hintót, a hagyományostól eltérő koporsót, urnát, urnakoporsót... és a sort a végtelenségig lehetne folytatni, mivel a temetkezési vállalkozások lényegében az összes különleges igényt ki tudják ma már szolgálni.

A temetési költségbe bele kell még számolni többek között a temetés módját, a temetői költséget és a sírkövet is Forrás:

Ne legyen tabu halál, beszéljünk arról, hogy miként szeretnénk életünk végeztével nyugodni.

Gondoljuk végig, hogy mi az a fajta szertartás, amin mi is szívesen részt vennénk. Sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb lenne egy temetés, ha mindenki előre nyilatkozna a sajátjáról. Sőt, így maga az előkészület is egyfajta kedves emlékezés lehetne, a fájdalmas koporsóválasztás helyett.

Miként szeretnél végső nyugalmat nyerni?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.