Ma van a koraszülöttek világnapja: hiánypótló projekt indult útjára a legkisebbek túléléséért

PIC kisbaba szülés koraszülöttek apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente minden tizedik, vagyis kb. 8000 gyermek születik idő előtt, ez mára már népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én debütáló PICi filmek projekt, amely létrejöttét egy kislány korai megérkezése ihlette.

Pénzes Boróka teljesen váratlanul, életveszélyes módon, sürgősségi császármetszéssel hozta világra második gyermekét, Dorkát 14 héttel a kiírt dátum előtt. Közel három hónapot töltöttek kórházban, ahol rengeteg megpróbáltatás érte őket. Kislánya több műtéten esett át, sok kritikus pillanatot éltek meg, amikor komoly segítséget jelentett volna, ha több információ áll rendelkezésükre. Gyermeke hazakerülése után Boróka elhatározta, tesz azért, hogy sorstársai ne érezzék ennyire elveszettnek magukat a rendszerben: az információkat, amelyeket hosszú hónapok alatt összegyűjtött, film formájában érthetővé és hozzáférhetővé teszi. Így született a PICi filmek ötlete, amely a Melletted a helyem Egyesület támogatásával és együttműködésével jött létre.

A kisfilmek kilenc témában nyújtanak segítséget a szülőknek: Apák a PIC-en, Fertőzések elkerülése, Oltások, Gyász, Kenguruzás, Nővérporték, Koraszülöttek táplálása, Hazakerülés, Szülői érzelmek.
A filmek közül az első – az Apák a PIC-en - november 17. 12:00 órától már elérhető. A további részek folyamatosan, május végéig jelennek meg.

Így lehet újra szeretni valakit a hűtlenség utánhttp://www.life.hu/csalad/20171116-igy-lehet-ujra-szeretni-valakit-a-hutlenseg-megcsalas-utan.htmlAz embereket két dolog hajtja; a biztonság és a kaland iránti vágy. Ezt a kettőt pedig egy hosszú távú párkapcsolatban nagyon nehéz egyszerre megélni, de nem lehetetlen. Rengeteg energiára, megfelelő érzelmi intelligenciára, valamint hatékony kommunikációra van hozzá szükség, mindkét fél részéről. Ám, ha valamelyik hiányzik, úgy képbe kerülhet az a bizonyos harmadik fél. Sokan úgy érzik, egy megcsalás után nincs visszaút, de ez közel sincs így. Család--Gyereket vár Kovács Kokó István új kedvese, Katahttp://www.life.hu/csalad/20171116-gyereket-var-kovacs-koko-istvan-uj-kedvese-kata.htmlA Story magazinnak egy jól értesült ismerős árulta el az örömhírt. Család--Sorozatgyilkosok gyerekkora - fájdalom, félelem és megaláztatás (18+)http://www.life.hu/csalad/20171114-sorozatgyilkosok-gyermekkora-fajdalom-felelem-es-megalaztatas-jeffrey-dahmer-kannibal.htmlA sorozatgyilkosokat mindenki megveti, embertelen szörnyetegeknek tartja. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy milyen hatások érték őket gyerekkorukban. Sok esetben a később diagnosztizált pszichózisok, vagy egyszerű személyiség torzulások - melyek lehetővé tették, hogy elkövessék tetteiket - a fiatalkorban átélt traumák hatására alakultak ki. Család--Hamarosan kezdődik a Gyerekhang-programhttp://www.life.hu/csalad/20171114-gyerekhang-programot-szervez-az-unicef.htmlNovember 20-án a gyerekeké lesz a staféta, a főszerep, hogy minél több fórumon keresztül megszólalhassanak. CsaládThinkstockTranszvesztita hercegnők tanítják az bölcsődéseket: videó!http://www.life.hu/csalad/20171114-ovodasokat-tanitanak-transzvesztita-hercegnok.htmlA hercegnőnek öltözött transzvesztiták játékos módon mesélnek a kicsiknek a nemváltásról, a transzvesztita életmódról, és még sok más dologról is. CsaládOrigoEgy drogfüggő testvér halála - Feldolgozhatatlan gyűlölet, fájdalom és gyászhttp://www.life.hu/csalad/20171113-egy-drogfuggo-testver-halala-gyulolet-es-a-buntudat-gyasz.htmlEgy internetes tanácsadó oldalon találkoztunk egy fiatal lány levelével, mely komoly témát boncolgat. Milyen érzelem lenne helyes egy drogfüggő testvér elvesztése esetén? Miként lehet feloldozást nyerni a gyűlölet és a ki nem érdemelt fájdalom köréből? Erre keressük ma a válaszokat. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.