5 tipp, hogy ne légy kiszolgáltatva anyagilag idős korodra

spórolás nyudíjpénztár nyugdíj oposz magánnyugdíjpénztár nyugdíjas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fiatalon még olyan távolinak tűnik a nyugdíj, hogy hajlamosak vagyunk egyszerűen nem is gondolni rá. Középkorúan azonban már felmerülhet a kérdés, miként is fogunk boldogulni 65-70 évesen. Azokat a lehetőségeket fogjuk most felsorolni, melyek szabadon választhatók.

1. Ne dolgozz feketén!

Mivel a nyugdíjalapod az adód alapján kerül kiszámításra, így hiába keresel jól, ha nem vagy bejelentve, nem emeli meg ezt az összeget.

Hiába keresel jól, ha nem vagy bejelentve Forrás: Shutterstock

2. Folyamatosan képezd magad!

Légy mindig piacképes és naprakész. Érd el, hogy még 45-50 éves korodban is fel tudd venni a versenyt a fiatalabb generációval. Jó, ha egyszerre több szakmában is jártas vagy, több lábon állsz. Ezzel egyrészt biztosítod és növeled a havi rendszeres bevételed - mely nem mellékes a nyugdíjalapod szempontjából sem -, másrészt tőkét halmozhatsz fel, melyet részvényekbe, vagy vállalkozásba fektethetsz.

3. Spórolj!

Számold ki, hogy a fizetésed és a kötelező kiadások után mennyi marad a családi kasszában. Ebből pedig minden hónapban csippents le valamennyit. Teheted a jól bevált kis dobozba a könyvespolcra, a párnahuzatba, a fagyasztóba, de ezek egyike sem a legjobb megoldás. Kirabolhatnak, egy tűz esetén a papírpénz is a lángok martalékává válhat, de ami a legfontosabb, hogy nem őrzi meg a félretett összeg az értékét. Az ilyenfajta spórolás csak valami rövid távú cél érdekében lehet megoldás. Hosszú távon érdemesebb bankba tenni, ahol lekötve kamatozik annyit, hogy minimum megőrizze értékét.

Számold ki, hogy a fizetésed és a kötelező kiadások után mennyi marad a családi kasszában, majd ebből tegyél félre valamennyit Forrás: Shutterstock

4. Fektess be!

Fontos, hogy ebben az esetben szükséged lesz egy nagyobb kezdőtőkére, melyhez havonta, évente tehetsz hozzá különböző összegeket. Minden esetben alaposan nézz körbe, és bízz meg egy megbízható, leinformálható befektetési tanácsadót. Ám ez még így is kockázatos.

5. Légy önkéntes nyugdíjpénztári tag

Ez is egyfajta befektetés, de kiszámíthatóbb, alacsonyabb a kockázata, bár tény, hogy nincs is túl magas kamata. Itthon számos lehetőség közül választhatsz sőt, bizonyos esetekben a tagságot – tehát a kötelező havi befizetést – a munkáltatód fizeti helyetted, egyfajta plusz juttatásként.

A nyugdíjpénztári tagság is egyfajta befektetés Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.