Az internet veszélyes a gyerekekre – Óvd meg őket!

veszély internet gyerek közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony közeledtével, ha lehet, még aktuálisabbá válik ez a téma. Sok karácsonyfa alatt rejt majd mobiltelefont, tabletet, laptopot a szalaggal átkötött csomag. Ezért fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra, azon belül is a közösségi médiára.

Sokszor hallottuk már, hogy milyen beállításokat érdemes eszközölni, hogy a gyermek se a telefonján, se az otthoni gépen ne tudjon bizonyos oldalakhoz, tartalmakhoz hozzáférni. Ám, nem tudjuk folyamatosan felügyelni. A következőkben megmutatjuk, hogy mik azok, amiket feltétlenül el kell mondanod neki.

Fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra Forrás: Shutterstock

1. Ne tárulkozz ki!

Bár sok social media és egyéb regisztrációhoz kötött oldalon meg lehet adni a pontos címet, születési időt, vallást és egyéb személyes adatot, ezek többségében nem kötelezően kitöltendőek. Amennyiben ezeket nem írjuk be, vagy a láthatóságát korlátozzuk, úgy máris felelősen megvédtük adataink nagy részét, és elkerültük, hogy azok illetéktelenek kezébe kerüljenek.

2. Ne állj szóba idegennel!

Ez az egyik legfontosabb szabály, amit a szülőkről való leválás részeként megtanulunk. Amennyiben az utcán nem tesszük meg, úgy miért tennénk meg a virtuális térben. Az interneten való ismerkedés, még egy felnőtt számára is rejt veszélyeket, egy gyermek esetében pedig hatványozottan van jelen. Fontos megjegyezni, hogy egy fotó és egy név nem jelent garanciát arra, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát.

"Ne állj szóba idegennel!" - Ez a virtuális térben is érvényes Forrás: Shutterstock

3. 5-10 év múlva is büszke lennél rá?

Amikor megosztunk, hozzászólunk, képet töltünk fel, gondoljuk végig, hogy pár év múlva is adnánk-e hozzá az arcunkat, nevünket. Az internet nem felejt, a törlés ebben az esetben maximum csak halványít. Nem feltétlenül csak a munkaadód reakcióitól kell tartanod, elég csak egy új kapcsolat, egy nézetváltás, és máris saját magad nehezíted meg az életed.

Sose tilts, mindig magyarázd el a kérésed okait!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.