Adókedvezmények és adó-visszatérítések, hogy jól induljon a 2018-s éved

Forrás: Shutterstock -
NAV adójóváírás oposz adó-visszatérítés adókedvezmény adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az adó és a NAV szavak senki jókedvét nem támogatták még meg pluszban. Ám sok esetben lenne rá ok! Több olyan adókedvezmény, vagy adójóváírás kérhető, melyekkel plusz összegekhez juthatsz. Csupán annyi a dolgod, hogy tisztában légy, mi az, ami neked jár! Ebben segítünk most azzal, hogy bemutatjuk a leggyakoribbakat.

Adókedvezmények, hogy több maradjon nálad

A következők mindegyke az összevont adóalapot csökkenti, tehát szabadon használhatod fel a lenti összegeket.

Családi adókedvezmény - Kérhető havonta, vagy egy összegben, az adóbevallással. Összege az eltartott gyermekek számától függően havi 10, 15 vagy 33 ezer forint lehet.

A családi adókedvezmény kérhető havonta, vagy egy összegben, az adóbevallással Forrás: Shutterstock

Első házasok adókedvezménye – A házastársak együtt vehetik igénybe, a házasságkötést követő hónaptól, 24 hónapon át. Összege havi 5000 forint, mely havonta, vagy egy összegben az év végi adóbevallással is kérhető. Fontos, hogy ezt csak akkor lehet kérni, ha legalább az egyik félnek ez az első házasságkötése.

Betegség után járó adókedvezmény – Ide elsősorbban olyan betegségek tartoznak, melyek súlyos fogyatékosságot okoznak, de ezeken kívül például a cukorbetegség és a laktózérzékenység is ide sorolható. Az átfogó listát ITT nézheted meg. Összege a mindenkori minimálbér 5%-a. Akár 6 évre visszamenőleg is kérheted az adó-visszatérítést!

Fontos, hogy a NAV nem fog téged égre-földre keresni, hogy az adójóváírást valahogy eljutassa hozzád. Az adóbevallásod első oldalán kell bejelölnöd, hogy kéred-e, valamint azt, hogy postai úton vagy bankszámlaszámra. Nem kell azonban megijedni, ha ezt elfelejtetted. A NAV „félreteszi" neked, és később külön is visszaigényelheted.

Az adóbevallásod első oldalán kell bejelölnöd, hogy kéred-e az adójóváírást Forrás: Shutterstock

A hibátlan bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március elsején kerül kifizetésre az adó-visszatérítés.

Adó-visszatérítés, de nem kézbe

Az alábbi esetekben is kapsz vissza az adódból, ám nem fog a postás csengetni Az állam ugyanis az öngondoskodásodat támogatja ezzel: azadóvisszatérítés eddigi befizetéseid mellé kerül, pénztári egyéni számládon kerül jóváírásra.

Önkéntes nyugdíjpénztár – Ebben az esetben az egyénileg teljesített éves befizetéseid 20%-át írják jóvá számodra. Az összeg maximalizált: 150 000 forint/év. Ez éven belüli – idén legkésőbb december 29.-ig beérkező - 750 000 forintos megtakarítással használható ki teljesen. Az adójóváírásról a személyi jövedelemadó-bevallásban lehet rendelkezni, itt jelölhetjük be majd például, hogy ha több pénztárban is tagok vagyunk, melyikbe szeretnénk a pénzt kérni.

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetén az éves egyéni befizetéseid 20%-át írják jóvá egyéni számládon. Forrás: Shutterstock

Önkéntes egészség- és önsegélyező pénztár – Lényegében ugyanúgy működik itt is az adójóváírás, mint az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében. Jár a 20%-os adókedvezmény, de itt még plusz 10%-t nyerhetsz, ha 24 hónapra lekötöd az ide a félretett összeget, vagy annak egy részét. (Annak, aki több formában is spórol, fontos tudnia, hogy önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztári befizetések után évente összesen legfeljebb 150 000 forint lehet az adó-visszatérítés összege).

Önsegélyező pénztár – Ebben az esetben is jár a 20%-os adókedvezmény, de itt még plusz 10%-t nyerhetsz, a 2 éves betétben lekötött összegre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.