Este női ruhákba öltözik a középkorú férfi - Ilyen ma transzvesztitának lenni

LMBTQ transzvesztita transzszexualitás homoszexualitás másság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mássága már gyerekkorában is nyilvánvaló volt: gyakran játszott lányokkal és az átlagos fiúknál érzékenyebb is volt. Ahogy telt az idő, Betty elkezdett női ruhákba öltözni – főként a ruházati üzletek női részlegének próbafülkéiben. Ekkor még nem tudatosult benne, miért is teszi ezt, csupán azt érezte, hogy vágyik rá.

Az útkeresés

Az egyetemen, az internet segítségével jött rá, hogy ez a viselkedés nem csupán nála lelhető fel, nincs egyedül. Először azt gondolta, hogy transzszexuális, ami kissé megijesztette. Már a hormonterápiának is utánanézett, amikor végül magában is tisztázni tudta, hogy ő nem akar női testben élni, csupán időnként szeretne nővé válni; vagyis transzvesztita.

Betty eElőször azt gondolta, hogy transzszexuális, majd rájött, csak transzvesztita Forrás: transbetty.com

Mi a különbség?

Transzvesztita – a születési nemével ellentétes nem ruháit viselő személy, aki épp úgy lehet homoszexuális, mint heteroszexuális vagy épp biszexuális. Ez a kifejezés tehát nem a szexuális irányultságra utal. Leggyakrabban női ruhát viselő férfira használják ezt a kifejezést, bár ez fordítva is épp úgy igaz. A modern társadalmakban azonban már csak elvétve beszélhetünk női transzvesztitákról, mivel a férfiruhát viselő nők teljesen elfogadottak.


Transzszexuális – a születési nemét tévesnek, vagy hiányosnak érző személy, aki képtelen ezzel a ténnyel azonosulni. Lehet férfi testbe született nő (Mtf), vagy női testbe született férfi (Ftm). Ha teheti hormonkezelésekkel és plasztikai műtétekkel próbál olyan testben tovább élni, mely a tudatának is megfelel. Az előzőhöz hasonlóan, ez sem feltételez semmiféle szexuális orientációt, tehát lehet hetero-, homo- és akár aszexuális is.

Hosszú idő és küzdelem vezetett azonban a mostani Bettyig. Az egyetem után a munkába és a sportba menekült, hogy ne kelljen szembenéznie női énjével.

A nagy változás éppen a 30. születésnapja előtt történt.

Hosszú idő és küzdelem vezetett azonban a mostani Bettyig Forrás: transbetty.com

Érezte, hogy engednie kell feminim oldalát is érvényesülni, mely kisebbfajta vásárlási mániában testesült meg. Rengeteg nőcis ruhát, ékszert és táskát vett magának – olyanokat is, melyek nem is tetszettek neki igazán -, könyveket vásárolt, hogy elsajátíthassa a sminkelés csínját-binját.

Az első igazi átalakítása több órába telt; ruha, smink, ékszerek, paróka. Amikor végre elkészült és megállt az egészalakos tükör előtt, még a lélegzete is elállt. Boldognak és elégedettnek érezte magát, életében talán először.

Betty szlovák, de 2008-ban Csehországba, Prágába költözött. Ennek elsődleges okaként, a szlovák társadalom kisebbségek irányába tanúsított elfogadásának hiányát jelölte meg.

Az első igazi átalakítása több órába telt, de végre boldognak és elégedettnek érezte magát Forrás: transbetty.com

A külső és belső változás azonban mit sem ért, ha nem oszthatja meg másokkal. Interneten talált rá különböző transz-közösségekre. Mivel új városba költözött, személyes szociális kapcsolatai egyenlők lettek a nullával. Az internet lett a társa, segítségével csevegett hozzá hasonló emberekkel. A legtöbb online ismerőse csupán a felszínes beszélgetésre és az intim fantáziák megosztására volt alkalmas. Ám akadt pár olyan ember is a virtuális térben, akikkel valódi, tartalmas beszélgetéseket tudott folytatni, akikkel megoszthatta érzéseit, félelmeit – például sokáig nem érezte magát szépnek nőként.

Keresztnevét a híres pin-up modelltől, Betty Page-től - a csábító és provokatív dívától -, vezetéknevét pedig egy barátjától „kölcsönözte". Így lett "transz-alteregójának" neve Betty Jasková.

Eltelt hát egy kis idő, míg Betty kilépve a fénybe, elkezdett részt venni a transz-csoportok által szervezett eseményeken és az ilyen jellegű klubokban. Rengeteg csodálatos emberrel beszélgetett és találkozott, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy ő képes legyen teljes mértékben elfogadni és szeretni önmagát. Az elején még feszélyezve érezte magát az ilyen szervezett összejöveteleken és a különböző klubokban – sőt, mindig taxival ment, mivel félt az utca emberének reakciójától. Később azonban egyre több ismerősre, barátra tett szert.

Rengeteg csodálatos emberrel beszélgetett és találkozott, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy ő képes legyen teljes mértékben elfogadni és szeretni önmagát Forrás: transbetty.com

A genderelmélet előnyei és hátrányai

A nemsemlegesség, a nemtelen nevelés sokakban megszólaltatja a riasztót; mostantól mindenki homoszexuális lesz, eltörlődnek a nemek közti határok, a nők férfiakká, a férfiak nőkké válnak, a végén pedig mindenki csupán ember lesz, nemiség nélkül. Ennek részben van, részben nincs alapja. Alaposan körbejártuk a témát, hogy egy valós képet kapj a genderelméletről, kutatásról. Sőt szakértőink is elemzik a nemtelen nevelés előnyeit, valamint hátrányait.

Éppúgy szerelmes, mint Te

Betty ugyan hamar elérte, hogy magabiztos ember látszatát keltse, de belül érzékeny és félénk maradt. Ez igencsak megnehezítette számára az ismerkedést. Mivel az egyéjszakás kalandok egyáltalán nem mozgatták, nem is volt sok partnere. Majd egyszer, egy fétispartiban megismerkedett egy lánnyal. Igen, Betty bár imád női ruhákba bújni, ettől még heteroszexuális. Egy ideig minden fantasztikus volt. Végre képes volt úgy igazán megnyílni valakinek, feltárni a szívét.

,,Soha nem voltam ezelőtt még ennyire boldog" - emlékszik vissza a férfi Forrás: transbetty.com

Azonban kiderült, hogy a lány nem akarja elmélyíteni a kapcsolatot. Betty 35 éves volt ugyan ekkor, de még így se értette, hogy miként lehet két ember útja ennyire különböző, miközben rendkívüli módon vonzzák egymást. Túl magasra repült, a földet érés pedig kegyetlenre sikerült. Hónapokig tartó mély depresszió következett, melyben minden értelmetlenné vált. Közel két évbe telt, míg megküzdött a lelkében felgyülemlett fájdalommal, de ez az út nem volt hasztalan. Jobban megismerte önmagát, és változtatott, amin szerinte kellett.

Betty most 42 éves, boldog párkapcsolatban él, és már egyáltalán nem szégyelli, hogy rendszeresen női ruhákat vesz fel. Számára így kerek a világ, így érzi magát teljesnek és boldognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.