szerencsejáték kaszinó2017 kaszinó póker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kaszinó általánosítva helyet ad a legális szerencsejátékoknak. Ám ennél jóval többet jelent: életérzés, hobbi, közösség, fizetés kiegészítés, sőt akár főállás. Most körbejárjuk, hogy milyen szerephez jutottak régen és most a nők a kaszinók történetében.

A szerencsejáték igen komoly múltra tekint vissza, ám az, hogy a különböző játékokat egy helyre összpontosítsák, már korántsem. Az első – és máig működő – ismert kaszinó a Casinò di Venezia, mely 1638-ban, Velencében nyitotta meg kapuit. Itthon a 19. század első felében nyílt meg a Pesti Casino, de a szerencsejáték ekkor még csupán másodlagos eleme volt. Inkább egyfajta társadalmi eszmecsere, párbeszéd helyszínéül szolgált. Bár elsősorban arisztokraták és a felsőosztály értelmiségi rétege látogatta, ők úgy vallották, bárki átlépheti a küszöbét, csupán bizonyítania kell műveltségét, tisztességes és fedhetetlen jellemét. Ezután sorra alakultak meg a kaszinók a fővárosban és más vidéki városokban egyaránt.

Régen a kaszinók inkább egyfajta társadalmi eszmecsere, párbeszéd helyszínéül szolgáltak, a szerencsejáték csak másodlagos elem volt Forrás: Shutterstock

Azonban egészen 1900. január 1-jéig kellett várni, hogy az Országos Kaszinó helyet biztosítson a nők számára.

Az úgynevezett Sárga-szalon volt a nők részére fenntartva, célja, hogy a tagok feleségei kellő elfoglaltságot találjanak, amíg férjeik játszanak és beszélgetnek. Tehát hosszú ideig nem játszott egy asztalnál nő és férfi. Ennek az újfajta kezdeményezést is sokan rossz szemmel nézték:

Az Országos Kaszinó azonban 8 évvel később megszüntette a női „részlegét", mivel szüksége volt a helyre.

Azzal tehát, hogy ma egy nő bemehet a férfiak közé egy kaszinóba, és leülhet játszani, bizony 200 éve még teljes mértékig elképzelhetetlen volt. A szerencsejátékot játszó nő a nemek közti egyelőséget szimbolizálja.

A szerencsejátékot játszó nő a nemek közti egyelőséget szimbolizálja Forrás: Shutterstock

A kaszinók és a nők jelene

Ma már számos helyen lehet legálisan hódolni a szerencsejátéknak: elektronikus-, hagyományos, valamint online kaszinók. A nők és férfiak szerepe teljesen egyenrangúvá vált ezen a területen (is). Ma már senki sem fog furcsán nézni, ha besétálsz egy kaszinóba, és leülsz játszani. Bár tény, hogy a vendégek nagyobb százaléka, még mindig férfi. A szerencsejáték önmagában véve egy férfias szórakozás, elég ehhez csak megnézni például egy pókerversenyt. Pedig a nők is épp annyira lehetnek sikeresek ezen a téren, csak számukra ez a világ még mindig sok esetben számít tabunak. Teljesen alaptalanul. Nem mindenki válik függővé, és játssza el a házát az asztal mellett.

A szerencsejáték - nevével ellentétben – sok esetben inkább taktika és stratégia, mint vak szerencse. A nők pedig ezekben kiválóak.

Gyengeségük lehetne a magasabb fokú empátia, a szívükkel való döntés, de egy ilyen játék során – kivéve, ha nem ló- vagy agárversenyről van szó – az érzelmek nem igazán számítanak jelentős tényezőnek.

Van abban valami igazán különleges, amikor alkalmi ruhában, zsetonokkal a kezedben ülsz szemben a krupiéval, és döntesz; kérsz még lapot, vagy sem Forrás: Shutterstock

Van abban valami igazán különleges, amikor alkalmi ruhában, zsetonokkal a kezedben ülsz szemben a krupiéval, és döntesz; kérsz még lapot, vagy sem. Az elektronikus kaszinók azonban nem adják meg ezt a varázst, normál utcai ruhában, rengeteg féle ember játszik, leggyakrabban nyerőgépekkel. Persze, nem mindenkinek van lehetősége nagy kaszinóban mulatni az időt. Erre ad remek alternatívát az online világ. Ez a legkényelmesebb, mivel otthonról tudsz játszani. Sőt, akkor is remekül szerepelhetsz a pókerasztalnál, ha egyébként nem rendelkezel a pókerarc képességével. Itt abszolút névtelen és arctalan maradhatsz a játékostársaiddal szemben. Nőként helytállni egy még mindig férfiak által uralt világban egyszerűen fenomenális érzés.

A szerencsejáték - legyen az sportfogadás, kártyajáték, kocka, rulett, nyerőgép – remek szórakozást, kikapcsolódást jelenthet, de csak akkor, ha ez a szenvedély még pozitív hozománnyal bír.

Szerencsejáték-függőség

Fontos azonban, hogy sose a családodtól vedd el az időt és a pénzt, melyet erre a hobbidra, szenvedélyedre fordítasz. Addig játssz, amíg élvezed. Ha már kényszerből teszed, hagyd abba, vagy kérj segítséget! Hívd a Dr.Info ügyfélszolgálatát (06-40-374-636), vagy
az ELTE Szerencsejátékos segélytelefonját hétköznap 15 és 19 óra között (06-1-411-6778)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.