Rendelj okosan a netről! – Fontos tudnivalók, hogy ne érjen csalódás

Forrás: Shutterstock -
külföldi rendelés online vásárlás online piactér netes vásárlás rendelés csomagautomata webáruház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen vásárolunk az interneten keresztül. Webáruházak, online piacterek, vagy épp adok-veszek Facebook csoportok kínálják a lehetőségét annak, hogy gyorsan és kényelmesen beszerezhessük mindazt, amire szükségünk van, vagy épp nincs. Most segítünk, hogy jó döntéseket hozhass, és minimálisra csökkentsd a csalódás esélyét. Online vásárlásra fel!

Külföldi rendelés

Ebben az esetben, csak olyan eladótól érdemes rendelni, aki saját maga készítette képpel (is) hirdet. A katalógus fotók alapján történő vásárlásoknak sajnos gyakran csalódás a vége. Ha ajándéknak szánnád, vedd figyelembe, hogy ezeknél akár két hónap is lehet a szállítási idő, sőt, a tengeren túlról érkező csomagokra, egy bizonyos értékhatár felett vámot is kell fizetned. Mivel sokkal könnyebb egy magyar eladóval szemben reklamációt kezdeményezni, először nézz körbe itthon. De nem kell megijedned, és biztos veszteségként elkönyvelned a vételárat akkor sem, ha egy „com"-os oldalról rendeltél, de az nem érkezett meg, vagy épp nem azt kaptad, amit vártál. Reklamálni ott is lehet, és sok esetben helyt is adnak neki.

Belföldi rendelés

Webáruházak

Ma már gyakorlatilag bármit meg lehet a neten keresztül venni – de a nagy többség a játékokat, ruházati és a számítástechnikai termékeket részesíti előnyben. Nincs tömeg, időt és energiát takarítasz meg. Kényelmesen, a kanapén ülve újíthatod meg ruhatáradat, veheted meg a gyerek szülinapi ajándékait, rendelhetsz bútort. A ruháknál érdemes először a mérettáblázatot megnézni, és az alapján meghatározni a megfelelő méretet, hiszen lehetséges, hogy az egyik üzletben M, míg a másikban az L lesz rád jó. Sok webáruházban találsz a termékeknél vélemény fülecskét. Ha van, mindenképp olvasd el, mielőtt rendelsz, mert lehet, hogy az a kis éjjeli fény nem is világít annyira, mint azt a kép alapján hinnéd, vagy épp a felső anyaga nem olyan, mint amilyenre gondoltál.

Sok helyen x összeg felett ingyenes a szállítás, ezért célszerű magadnak, párodnak és a gyerkőcöknek is ugyanonnan rendelni, így akár több ezer forintot is spórolhatsz. Mindig olvasd el, hogy mi a teendő, ha mégsem lett jó a méret. A legtöbb esetben a te kontódra kell visszaküldened az árut. Ezt is mérlegeld, mielőtt rányomsz a „megrendelem” gombra.

Internetes vásárlással gyorsan és kényelmesen beszerezhetjük mindazt, amire szükségünk van Forrás: Shutterstock

Magánszemélyektől csak óvatosan

Remek áron, remek minőségű használt, vagy új dolgokat tudsz venni magánemberektől is az interneten, de nem árt alaposan rákérdezni az eladónál a termék állapotára és a szállítási időre. A személyes átvétel esetén sose menj be egy idegen lakásba, az ördög nem alszik. Találkozzatok egy forgalmasabb helyen, alaposan nézd meg a megvásárolni kívánt dolgot, és csak akkor fizesd ki, ha valóban megfelel a számodra. Ez üzlet, ne legyenek benned rossz érzések, ha újként hirdette meg, de egy kopott ruhával érkezik. A te időd és épp annyira drága, ha mégsem tetszik, ne vedd meg.

A legtöbb online piactéren meg tudod nézni, hogy mások mennyire voltak megelégedve az eladóval, ha itt sok a negatív vélemény, akkor inkább ne menj bele az üzletbe.

Ha külföldről rendelsz, akár két hónap is lehet a szállítási idő Forrás: Shutterstock

Hová és hogyan rendelj?

Ez talán az egyik legfontosabb dolog, hiszen a legtöbb kiszállítás futárszolgálattal történik, így olyan címet érdemes megadnod, ahol hétköznap munkaidőben vagy. Ha hektikus a munkaidőd, rendeld ahhoz, aki biztosan otthon lesz – nagyszülő, kisgyerekkel otthon lévő barátnő.

A Life.hu tippje (X)

Magánszemélyek és egyre több cég esetén is lehet már csomagautomatás szállítást kérni. Rengeteg automata van szerte az országban, az egyik egész biztosan közel esik a lakhelyedhez, vagy épp keresztezi a napi útvonaladat. A csomagautomaták nagy előnye, hogy éjjel-nappal elérhetőek, és teljes diszkréciót biztosítanak. Az automatákon kívül csomagodat már átveheted számos kijelölt élelmiszerboltban, benzinkútnál, vagy éppen a postákon is.


Az ilyen kiszállítás kényelmes, mivel nem kell a futárra várva otthon ülni, de azoknak is remek megoldás, akik nem szeretnének az eladóhoz alkalmazkodni.

A netes vásárlás egy remek dolog, ha körültekintő vagy, és megbízható helyről, személytől rendelsz. De vigyázz, mert nagyon könnyű hirtelen sok pénzt költeni, és olyan dolgokat venni, amikre igazából nincs is szükséged.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.