Varró Dániel és az informatika önpromóciója, avagy ingyenes verseskötet gyerekeknek

Forrás: Shutterstock -
verseskötet informatika IT szakmák szakma gyerekkönyv Varró Dániel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ma megkérdeznénk egy kisgyereket, hogy mi akar lenni felnőttként, korántsem biztos, hogy a várt válaszokat kapnánk, mint a tűzoltó, autóversenyző, orvos, vagy épp tanár. A gyerekek első körben azon szakmák iránt kezdenek el érdeklődni, melyet van lehetőségük némiképp testközelből is megismerni, vagy amivel gyakran találkoznak. Itt az ideje tágítanod a látókörét! Mutatunk egy ingyen letölthető könyvet, mely egyszerre ismeretterjesztő olvasmány, színező füzet és Varró Dániel minimál verses kötete.

Amikor négyéves korában megkérdeztem a lányomat, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz, egyből rávágta, hogy kukásautó. Szép kilátások, gondoltam. Sebaj, legalább minden karácsonyi ajándék hasznos lesz: téli gumik. Szerencsére két évvel később már megváltozott a véleménye, bár mostanában hetente más és más jut az eszébe: írni fog, mint anya, tanár lesz, mint az RG oktatója, laptopon fog dolgozni, mint apa. Nos, igen, ő ennyit lát jelenleg a szakmákból. Már a mi gyerekkorunkhoz képest is rengeteg „új" munkakör tört be a hétköznapi emberek életébe, melyek java részére nem voltunk felkészülve, és mondhatni, csak úgy belesodródtunk.

Saját gyermekeink számára szeretnénk minél több lehetőséget megadni, hogy a hozzájuk legjobban passzoló, és valóban keresett szakmát válasszanak. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, hiszen sok esetben nehéz elmagyarázni a saját gyemreki nyelvezetükön, hogy mi mit jelent a gyakorlatban.

Saját gyermekeink számára szeretnénk minél több lehetőséget megadni, hogy a hozzájuk legjobban passzoló, és valóban keresett szakmát válasszanak Forrás: Shutterstock

Nemrég jelent meg egy hiánypótlónak tekinthető verses könyvecske, ami nem ad épp átfogó képet a jövő hétköznapi szakmáit illetően, de nem is időutazást ígér, hanem IT specifikus gyermeki ismeretterjesztést.

A kiadó célja ugyanis az informatikai terület népszerű szakmáinak bemutatása.

Egy pár évvel ezelőtti Microsoft előrejelzés 2020-ra 1 millió új informatikai pályán betölthető pozíciót jósolt – ami évről évről egyre csak nőhet. Tehát abszolút van létjogosultsága a most 6-10 éves gyerekekkel megismertetni ezt a világot, mivel számukra ezek épp olyan választható szakmák lesznek, mint az ügyvéd vagy a színész.

Te miként magyaráznád el a gyermekednek, hogy mit csinál például egy UX designer, vagy egy rendszergazda? Varró Dániel szerencsére leveszi a válladról ezt a terhet, ő írta ugyanis a szakmákat bemutató verseket. A költő nem hazudtolta meg magát, egyéni stílusa remekül érződik az összes szakma bemutatásán.

Varró Dániel: Rendszergazda

Ó, ha rendszergazda lehetnék!
Asztalom a gépek belepnék.
A szobám egy merő drótbozót,
szeretnének mind a dolgozók.
Hozzám fordulnának, ha gond van,
kisírnák maguk a karomban,
ha gépükre szállt a kék halál,
ha a képernyőn a kép csak áll,
hogyha bekrepált a winchester,
ha a tárhelyen már nincsen hely...
A probléma mindig rengeteg,
olyan, mint egy óriás szörnyeteg!
Ez a szörny a híres sokfejű,
nem volna a dolgom egyszerű,
hiába vágom egy fejét le,
kettő másik nő a helyére.
Mindenki más ettől kikészül,
de én küzdenék csak vitézül.
Hősies volnék és szemfüles,
én lennék az IT-s Herkules

Dániel, aki háromszoros apuka érdekes kihívásként élte meg, hogy gyerekek számára is érthető módon magyarázzon el egy-egy komplexebb munkakört:

Varró Dániel IT-s szakmákat foglal gyerekversekbe Forrás: NNG

A 12 IT-s szakmát bemutató könyv az NNG megbízásából készült el. Az autóipari szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég weboldaláról bárki, teljesen ingyen letöltheti ezt az érdekes verses könyvecskét, méghozzá kétféle verzióban: színes és színezhető. De milyen cél lappang a Baranyai (b) András által készített illusztrációk és a mosolygásra ösztönző versek mögött?

Varró Dániel, Schenk Andrea és Kerecsen Tamás Forrás: NNG

A közösségi médiában is foglalkoznak már a könyvvel a szülők, ugyanakkor nem mindenki érzi, hogy a gyermeke valódi segítséget kapott későbbi szakmája kiválasztásában:

"Fantasztikus ötlet! Eddig a gyerek csak annyit tudott, hogy az apja számítógépen dolgozik. Mondjuk ez alapján sem fog sokkal többet érteni belőle, de a versek szuper jók és viccesek."

"Imádom Varró Dánielt!"

A szülők, valamint gyermekek által ismert és kedvelt költő remek választás volt a cég részéről, mivel a legtöbben már csak azért is letöltik, hogy még több Varró-verssel gazdagodjanak. Ezzel pedig nincs is semmi probléma, sőt. Minél több gyermek olvassa el, annál több érdeklődését kelthetik fel ezek a szakmák. A jövő az informatikáé, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a „régi" szakmákról sem. Remek lenne egy arany középutat találni, akár egy későbbi hasonló kiadvány képében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.