Anyák napján nem mindenkit lehet tiszta szívvel felköszönteni

Forrás: Shutterstock -
anyák napja mérgező szülő szülő bántalmazás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak pár nap, és elérkezik az egyik legkedvesebb ünnep, az anyák napja. Ilyenkor minden gyermek dalokban, mondókákban és apró meglepetésekben fejezi ki feltétel nélküli szeretetét. Vannak azonban olyan anyák, akik köszöntése nem lehet őszinte, akik nem érdemlik meg gyermekeik rajongását és csodálatát.

Korábban már írtunk a mérgező szülőkről, akik testileg és lelkileg is képesek, akár egy egész életre megnyomorítani saját gyermeküket. Ők azok, akik egyszerűen nem érdemlik meg, hogy egy teljes napot, vagy akár csak egy másodpercet az ünneplésüknek szenteljünk. Természetesen senki sem felelhet meg száz százalékosan az idealizált anyaképnek, mivel minden embernek vannak hibái. Az egyik türelmetlen, a másik túl engedékeny, a harmadik már-már mániákusan féltő. Ám mindaddig, amíg előttük gyermekük egészséges fizikai-, mentális- és értelmi fejlődése lebeg, óvják és biztonságot nyújtanak a számukra, addig jó anyákról beszélhetünk.

A kisgyerekek édesanyjukra egyfajta megkérdőjelezhetetlen, magasztos lényként tekintenek. Azok, akik mérgező anya mellett kénytelenek felnőni, folyamatosan próbálnak megfelelni neki, küzdenek a figyeleméért és a szeretetéért. Szörnyű sors ez egy gyermeknek, akinek még képlékeny az énképe, vajmi csekély önismerettel rendelkezik, valamint kevésbé képes meghúzni a határt jó és rossz között.

A gyerekek semmi másra nem vágynak jobban, mint édesanyjuk szeretetére Forrás: Shutterstock

A mérgező anyák visszaélnek gyermekük feltétel nélküli bizalmával, szeretetével és lojalitásával. Nem ritka, hogy hazugságra, csalásra kényszerítik őket, eltorzítják az énképüket.

A gyerekek semmi másra nem vágynak jobban, mint édesanyjuk szeretetére, ezért pedig bármire hajlandóak. Legbelül érzik, hogy valami nincs rendben a kapcsolatukkal, de ilyenkor mindig önmagukban kezdik el keresni a hibát. Nem képesek kívülről látni a helyzetüket, így nem látják, hogy a baj, csupán egyetlen emberrel van, méghozzá az anyjukkal.

A szenvedélybeteg anyák gyakran a testi bántalmazástól sem riadnak vissza Forrás: Shutterstock

A szenvedélybetegséggel járó személyiségtorzuláson és a testi bántalmazáson kívül az elhanyagolás is nagyon káros tud lenni. Az, amikor a gyermek jelentéktelennek érzi magát anyja szemében, meghatározza az akkori és a későbbi szociális kapcsolatait is.

Képzeljük el a fenti történeteket elmesélő felnőtteket gyerekként, ahogy ott állnak ünneplőben, és épp édesanyjuknak szavalnak valamilyen kedves és szép verset. Nagyon szomorú és egyben igen dühítő kép.

Az óvodai, iskolai anyák napi műsorban ott sorakoznak azok is, akiket anyjuk rendszeresen megver, akiket otthon semmibe vesznek, akiknek el kell viselniük anyjuk dühkitöréseit, alkoholizmusát... stb.

Amikor a gyermek jelentéktelennek érzi magát anyja szemében, meghatározza az akkori és a későbbi szociális kapcsolatait is Forrás: Shutterstock

A legtöbb bántalmazott gyermek, az anyjától szerzett sérüléseit magával hurcolja felnőtt korában is. Sőt, van, aki tudat alatt átülteti ezeket a saját szülő-gyerek kapcsolatába is. Ebből az állapotból azonban van kiút. Merj kitörni a mérgező szülő árnyékából, és kérj segítséget!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Másként szeretem a gyerekeimet, de ettől nem vagyok rossz anyahttp://www.life.hu/csalad/20180419-maskent-szeretem-a-gyerekeimet-de-ettol-nem-vagyok-rossz-anya-gyerekneveles.htmlSokan vélik úgy, hogy egy anyának egyformán kell szeretnie gyermekeit, függetlenül azok nemétől, korától, tehetségétől, természetétől. Azonban lássuk be, ez nem mindig van így. Szinte mindenki tagadja, de a legtöbb anya nem szereti ugyanúgy a gyerekeit. CsaládOrigoA mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigoGenetikai szexuális vonzerő, avagy anyák, akik szerelmesek lettek a saját gyerekükbehttp://www.life.hu/csalad/20170516-genetikai-szexualis-vonzero-anyak-akik-szerelmesek-lettek-sajat-gyermekukbe.htmlA genetikai szexuális vonzerőről viszonylag ritkán esik szó, hiszen a szülő-gyermek közti testi viszony tabunak számít. Ám az esetek számát tekintve a GSA (genetic sexual attraction) gyakoribb, mint hinnénk. Fontos leszögezni, hogy ez nem egyenlő a pedofíliával és egyéb gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel. Család--9 gyereknevelési módszer, mellyel jobb szülő lehetszhttp://www.life.hu/csalad/20170824-9-gyereknevelesi-modszer-jobb-szulo-lehetsz.htmlA gyereknevelés kemény dió. Lehet jól, és lehet még jobban csinálni. Mi most ebben segítünk Neked! A gyermeki önállóság az, hogy bízzon magában, bele merjen vágni új tevékenységekbe; ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit megtaníthatsz neki. CsaládThinkstockA szülői elidegenítés súlyos következményekkel járhat a gyermek fejlődésérehttp://www.life.hu/csalad/20171207-a-szuloi-elidegenites-valas-karos-a-gyermekre.htmlKarácsony közeledtével az elvált, vagy épp válófélben lévő szülők között még élesebbé válnak a játszmák. Ezek túlmutatnak a „Kinél legyen a gyerek szenteste?", vagy az „Együtt, vagy külön ünnepeljenek-e?" kérdéseken. Sajnos sok esetben az egyik szülő komoly pszichológiai manipulációnak teszi ki a gyermeket, mely nem csak az ünnepi hangulatnak tudható be. CsaládOrigoA rossz szülők 6 jellemzőjehttp://www.life.hu/csalad/20170918-a-rossz-szulok-6-jellemzoje-gyermekbantalmazas-gyermekneveles.htmlAz első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek -, megnyomorítják gyermekük életét. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.