Első osztályba megy a gyerek: segítünk, hogy jól válassz iskolatáskát!

elsős iskolatáska iskolakezdés suli2018 iskolakezdés2018 első osztály gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Iskolakezdéskor rengeteg dolgot kell beszereznünk. Ha még nem történt meg, akkor hamarosan részt veszel az első igazi szülői értekezleteden, melyen többek közt kapsz egy listát, hogy miket kell megvenned szeptemberig. Ezek közül az egyik legfontosabb az iskolatáska. Ehhez adunk némi segítséget.

Ez a leglátványosabb sulis kellék, fontos tehát, hogy olyat válassz, mely tetszik gyermekednek. Ezért, ha egy mód van rá, ne vedd meg nélküle. Érezze, hogy részese az iskolai előkészületeknek, többek közt ezzel is megalapozod, hogy pozitív érzésekkel várja. Azonban nem szabad engedned, hogy egy mesehős képe ellágyítsa a szívét, hiszen a külsőn túl – mely kétségtelenül fontos - több más szempontnak is meg kell felelnie a táskának.

A szülők jobban pánikolnak iskolakezdéskor, mint az elsős gyerekek

Már önmagában az is elég ok a szülői pánikhelyzetre, hogy a nemrég született csöppség iskolába megy. Az iskolakezdést minden gyerek várja, ezt csak apa, de leginkább anya szúrhatja el.

Így válassz iskolatáskát!

Sok tankönyvet és más egyéb dolgot fog benne cipelni az ifjú elsős, így érdemes olyan táskát venni, mely ergonomikus kialakítású, hogy egyszerre kímélje a gerincét és vállait. Emellett fontos, hogy kényelmes legyen a viselete: puha vállpánt, légáteresztő hátrész, megfelelő méret. Ezek elsőre tökéletesen logikusnak tűnnek, de lássuk be, hogy a gyermek igen ritkán fogja maga cipelni az iskolatáskáját, ez a feladat elsősorban a szülőkre hárul majd. Természetesen ettől a ténytől függetlenül érdemes számításba venni, hogy a táska megfeleljen az imént említett tulajdonságoknak, hiszen nem csupán egy évre veszed.

Érdemes olyan táskát venni, ami ergonomikus kialakítású, hogy egyszerre kímélje a gerincét és vállait Forrás: Shutterstock

Gondolj előre: legyen könnyen tisztítható. Egy kisgyermek még nem fog tudni úgy vigyázni az iskolatáskájára, mint azt szülőként elvárnád. Egész biztos, hogy lesz, amikor az uzsonnás doboza kinyílik, vagy épp nem jól csavarja vissza a gyümölcsleves üveg tetejét. Mindenképp legyen tehát gyorsan és egyszerűen ki- és lemosható.

A belsejének elosztása sem mellékes. Egy normál hátizsák egyterű, amiben a füzetek gyakran a könyvek alá keverednek, meggyűrődhetnek. A káosz azonban az utolsó, amit látni akarunk egy iskolás mindennapjaiban. Az elsősöknek ajánlott táskák kínálatában tehát keresd azokat, melyek jól tagoltak – külön hely a könyveknek, a füzeteknek, a tolltartónak és az uzsonnának.

Fontos, hogy erős cipzárja, minőségi csatja és strapabíró anyaga legyen. Ezzel megelőzheted, hogy elszakadjon a pántja, a varrás elengedjen, és így egyik napról a másikra hordhatatlanná váljon.

A főbb ajánlott tulajdonságokról már beszéltünk, most nézzük meg, hogy miként tudod rávenni gyermekedet, hogy a neked tetsző táskák közül válasszon.

Egy kis kreativitással könnyen és pénztárcabarát módon személyre lehet szabni a táskát Forrás: Shutterstock

Ő már nem kicsi, képes megérteni, hogy hiába van Elza vagy Batman rajta, ha fájni fog tőle a háta, és nehéz lesz benne megtalálnia a füzeteit. Mutasd meg neki, hogy melyek azok, melyeket szívesen megvennél, majd ötleteljetek együtt. Vehetsz rá nagy kulcstartót, ami kedvenc meseszereplőjét ábrázolja, de tehettek rá szuper kitűzőket is. Ezekkel könnyen és pénztárcabarát módon személyre lehet szabni, sőt, akár félévente meg is lehet újítania a táskát.

Míg eljön a hagyományos hátizsákok ideje, jó pár év fog eltelni, tehát megfontoltan és a lehetőségeidhez mérten válassz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.