Szülés után visszatérni a munka világába: mikor, hogyan, miért

gyes szülés után munkaerőpiac anya munka dolgozni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már hoztam néhány példát arra, hogyan ítélkeznek férfiak, nők, anyák és leendő anyák a szülők fölött. Hasonlóan széles skálán mozog annak a megítélése is, hogy egy nőnek mikor „kell" szülés után visszatérnie a munka világába. A kéretlen véleményekben egyaránt hangot kap a túl korai és a későre nyúló munkába állás miatti nemtetszés. Szögezzük le gyorsan az elején, hogy ideális időpont nem létezik, amelyhez mindenkinek egyformán igazodnia kellene. Minden család, minden anya helyzete más. Miért lenne rosszabb ember az, akinek nemcsak a gyerekei körül forognak a gondolatai, és a gyereknevelés mellett szívesen vállalna munkát? És miért lenne rosszabb ember az, akit a családi fészek tesz boldoggá?

Az okok

Több szempontot is érdemes átgondolnunk, mielőtt ítélkező véleményekkel bombázzuk a kismamákat. Először is érdemes tisztáznunk, hogy a legtöbb anya a gyermeke érdekeit (is) igyekszik szem előtt tartani, amikor arról dönt, mikor kezd el (újra) dolgozni. A döntés meghozatalakor rövid és hosszú távú hatásokat egyaránt érdemes mérlegre tenni.

A legtöbb gyerek két-három évesen az édesanyja mellett szeret lenni, bár mindig vannak olyan kisdedek, akik otthon unatkoznak, társaságra, változatosabb ingerekre vágynak.
És persze vannak olyan anyák is, akik bármennyire is szeretik a gyereküket, felnőtt társaságban, felelősségteljes feladatokat ellátva, szakmai kihívásoknak megfelelve érzik igazán elemükben magukat.

A szülők és a gyermekek közötti egyéni különbségek mellett nem elhanyagolható anyagi hozadéka van, ha egy szülő a 25.000 Ft-os gyes helyett teljes vagy részmunkaidős munkáért kap fizetést.

Jelentős anyagi teher egy gyermeket egyedüli szülőként felnevelni Forrás: Shutterstock

Bármennyire is igyekszik az ember, hogy tudatosan ossza be a pénzt, a családi kasszán többnyire érezhető, ha kiesik az édesanya bére. Napjainkban egyre több családban válnak külön apák és anyák útjaik, és csak az egyik szülő neveli a gyerekeket. Ez újabb anyagi terhet rak a gyermekét egyedül nevelő szülő vállára.

Milyenek a kisgyerekes anyák esélyei a munkaerőpiacon?

A munkáltatók gyakran maceraként élik meg, ha kisgyerekes anyát kell fel-, illetve visszavenniük egy adott pozícióra. Mert a gyerekek, amikor közösségbe kerülnek, irreális mértékben betegednek meg. Segítő nagyszülők híján pedig szinte kivétel nélkül az anya az, aki otthon marad a beteg gyermekkel.

Ha az embernek több gyermeke is van, az esélyei egyre jobban romlanak a munkaerőpiacon, a testvérek ugyanis a legritkább esetben betegszenek le egyszerre.

Néhány nap eltéréssel, amikor az egyik gyerek már menne vissza az óvodába, iskolába, a szülő pedig a munkába, a másik biztosan belecsúszik a betegségbe. Amíg a második gyerekkel otthon van a szülő, az első újra közösségbe jár. Mire a beteg gyerek meggyógyul, az első a közösségben újabb betegséget kap el, és az ördögi kör folytatódik. Emiatt az anya értéke egyértelműen csökken a munka világában.

Jobb helyzetben vannak azok, akik a szülést megelőzően már dolgoztak valahol, bár a lejáró szerződés, de még a határozatlan idejű alkalmazás sem jelent biztosítékot arra, hogy szükség van még a kisgyermekes munkavállalóra.

A fiatal anyukáknak nehezebb a helyzetük, ugyanis híján vannak a szakmai gyakorlatnak Forrás: Shutterstock

Sokan azért nem tudnak a szülést megelőző pozíciójukba visszatérni, mert gyerek mellett már nem tudják vállalni a hajnali munkakezdést, a túlórákat, a vidéki vagy külföldi utakat.

Időközben a munkát biztosító cég is megszűnhet, változások történhetnek a vezetésben, az új főnökök pedig szeretik a saját embereikkel feltölteni a kínálkozó státuszokat.
Az is előfordulhat, hogy a gyerekszülés annyira megváltoztat egy nőt, hogy a korábban végzett munka már nem érdekli, mert eltolódtak a prioritások, az érdeklődési körök az életében.

Ha valaki rögtön az iskolák elvégzése után döntött a gyermekvállalás mellett, nehezebb helyzetben van, amikor munkába akar állni, ugyanis híján van a szakmai gyakorlatnak, a naprakész szakmai tudásnak. Ugyanígy irigylésre nem méltó helyzetben vannak azok az édesanyák is, akik több gyermeket nevelnek és amiatt hosszú évekre, évtizedekre is kiesnek a munka világából.

Mi jelenthet megoldást?

Érdemes már a szülést követően – vagy akár megelőzően is – tudatosan tervezni a visszatérést. Az otthon töltött évek sokakat kielégítenek – és ki is merítenek –, érdemes azonban időt és energiát szánni tanfolyamok, iskolák, továbbképzések elvégzésére vagy legalábbis tudásunk, szakmai ismereteink szinten tartására.

Érdemes bejárni a régi munkahelyre, hogy tartsuk a kapcsolatot a kollégákkal és a főnökkel Forrás: Shutterstock

Ha lehetőségünk nyílik rá, járjunk be a régi munkahelyünkre, hogy ne felejtsenek el minket, tartsuk a kapcsolatot a kollégákkal! Ha úgy érezzük, szívesen váltanánk munkát, keressünk új ismeretségeket!

Legyünk nyitottak a világra! Szánjunk rendszeresen időt önmagukra és az önbecsülésükre! Az otthon végzett munkának jelenleg nem igazán van értéke. Ha pedig az anyák otthoni munkáját nem ismerik el, csökken az önbizalmuk, ami nélkülözhetetlen leendő munkavállalóként. Ne foglalkozzunk azzal, más megszól-e minket a döntéseink miatt! Önmagunknak és a szűk családunknak akarjunk megfelelni! Próbáljuk elengedni az ítélkező véleményeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.